Nuori mieli saa voimaa yhteisöstä


15.07.2022

Oma työ ja toimeentulo sekä kannustava työyhteisö ovat parasta ennaltaehkäisevää mielenterveydenhoitoa, PKO:ssa ajatellaan.

Kun PKO:ssa kysyttiin suoraan asiakasomistajilta, millaisia vastuullisuustekoja he osuuskaupalta odottavat, nousivat teot nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi vastausten kärkeen. Teema tuli näkyvästi ajankohtaiseksi koronapandemian myötä, jolloin nuorten yhteydenotot mielenterveyspalveluihin lisääntyivät hälyttävästi.

Asiasta on kannettu huolta koko S-ryhmässä. Kaikki osuuskaupat osallistuivat syksyllä 2021 Mieli ry:n järjestämään Pidä huolta -kampanjaan, jolla kerättiin varoja nuorten mielenterveystyöhön. Tähän keräykseen PKO lahjoitti 10 000 euroa.

Saman yhteistyökumppanin kanssa järjestettiin keväällä myös Mielinauha-keräys. Mielinauhoja myytiin kaikissa S-ryhmän marketyksiköissä, myös PKO:n alueella, 30.6. saakka.

Työ luo merkitystä

PKO:ssa uskotaan, että oma työ ja toimeentulo ovat parasta ennaltaehkäisyä mielenterveysongelmille. Siksi se haluaa tarjota mahdollisimman monelle nuorelle tilaisuuden löytää oma polkunsa työelämään.

– Meidän kulttuurissa työ tekee yhteiskuntakelpoiseksi ja luo merkityksellisyyden tunnetta elämään, työstä kun saa niin paljon muutakin kuin tilipussin, PKO:n henkilöstöjohtaja Mika-Jussi Mononen sanoo.

– Työkaverit, oma työyhteisö sekä vastuullisen työnantajan tarjoama turva esimerkiksi kattavien työterveyspalveluiden muodossa, ovat työn mukanaan tuomia asioita, joilla on iso merkitys henkiselle hyvinvoinnille ja elämänlaadulle.

Monosen mielestä se suurin ja kannattelevin juttu syntyy hyvästä työilmapiiristä, tasa-arvoisesta kohtelusta, mukavasta fiiliksestä ja mahdollisuudesta kehittää itseään ja oppia uutta.

– Kun nuori voi kokea, että hänen työllään on merkitystä laajemminkin kuin vain omalle itselle, tämä vaikuttaa positiivisesti itsetuntoon. Mitä kauemmin muista eristäytyy, sitä korkeammaksi puolestaan kasvaa kynnys hypätä yhteisen junan kyytiin.

Työyhteisö on voimavara

Hyvin monelle nuorelle ovi työelämään aukeaa kesätöiden kautta. Niitä PKO haluaa tarjota mahdollisimman monelle. Määrää on tarkoituksellisesti kasvatettu vuosi vuodelta. Kesällä 2022 kesätöissä ahertaa peräti tuhat nuorta joukossaan 100 erityisnuorta ja heidän avustajaansa. PKO käyttää nuorten työllistämiseen yhteensä miljoona euroa.

– Kaupan ala on Suomen suurin nuorten työllistäjä, ja S-ryhmä puolestaan on kaupan alan suurin toimija. Siksi tiedostamme, että meillä on erittäin suuri yhteiskuntavastuu huolehtia siitä, että nuorilla on henkisesti hyvä olla. Tähän me voimme parhaiten vaikuttaa tarjoamalla mielekkäitä työtehtäviä ja pitämällä omista työtekijöistämme mahdollisimman hyvää huolta, Mononen toteaa.

– Totta kai meille on iso merkitys myös sillä, että juuri nuorista, joiden elämä on järjestyksessä, saamme ajan saatossa niitä tulevia avaintyöntekijöitä, hän jatkaa.

– Kuunnellaan, ollaan läsnä ja tarvittaessa autetaan. Tarpeen mukaan muokataan työtä ja toimenkuvaa. Ja jos kuntouttamistarpeita on, ne hoituvat työnantajan puolesta, kertoo Joensuun Prisman kodin ja pukeutumisen osastojen myyntipäällikkö Seija Hämäläinen keinoista, joilla nuorta työntekijää tuetaan ja autetaan jaksamaan.

– Me olemme huomanneet, että silloin kun tehtävänkuvat ovat selkeät ja jokainen pääsee hyödyntämään omia vahvuuksiaan, työtiimi voi hyvin. Työyhteisö on niin nuorille kuin kokeneemmillekin työntekijöille erittäin tärkeä oman elämän hyvinvointitekijä, Hämäläinen sanoo.