Nuorten turvallisuuden takaamiseksi PKO peruu kesätyöohjelmat


17.04.2020

COVID-19-koronaviruspandemia vaikuttaa tällä hetkellä ennen näkemättömän rajusti niin kansainvälisesti kuin Pohjois-Karjalassakin. Tilanne on muuttunut täysin siitä, kun Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) ilmoitti palkkaavansa 850 nuorta kesätöihin. Poikkeusolot vaikuttavat kahdella tavalla Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) mahdollisuuksiin tarjota nuorille kesätöitä.

– Kesätöitä hakeneiden nuorten terveys on meille nyt kaikkein tärkein asia. Epidemiahuipun ennakoidaan ajoittuvan Pohjois-Karjalassa touko-kesäkuulle. Jo nyt esimerkiksi ABC-liikennemyymälöissä ja ruokakaupoissa kehotetaan välttämään turhia kontakteja ja asioimaan yksiköissä koko perheen sijaan yhden henkilön voimin. Turvallisuuden nimissä toimimme vastuullisesti emmekä halua tällaisessa tilanteessa tuoda kesäajaksi 850 nuorta työntekijää lisätyövoimaksi yksiköihimme. Koronatartuntojen estämiseksi kaikkien meidän tulee ennen kaikkea pyrkiä vähentämään kontakteja, toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.

Toinen asia on se, että poikkeusolojen vuoksi PKO on joutunut lomauttamaan vakituista henkilökuntaansa. Erityisesti ABC-liikenneasemilla sekä hotelleissa ja ravintoloissa asiakasmäärät ovat vähentyneet todella nopeasti ja rajusti. Lainsäädännön mukaan PKO:n tulee lomautustilanteessa noudattaa työn tarjoamisvelvollisuutta. Tarjolle tulevia töitä tulee aina tarjota ensisijaisesti lomautetuille PKO:n omille vakituisille työntekijöille.

– Näissä täysin poikkeuksellisissa oloissa joudumme ennen kaikkea nuorten turvallisuuden takaamiseksi luopumaan kesätöiden tarjoamisesta työharjoitteluohjelmien kautta alle 18-vuotiaille kesätyöntekijöille, Kivelä sanoo.

– Olemme tästä tilanteesta erittäin pahoillamme. Pyydämme anteeksi turhaa vaivaa, joka hakemuksen kirjoittamisesta, haastatteluun valmistautumisesta sekä haastattelusta on nuorille koitunut. Toivomme ymmärrystä, koska tilanne on täysin ennennäkemätön niin PKO:n kuin koko Suomen osalta. Kukaan meistä ei voinut ennakoida tätä tilannetta silloin kun kesätyöhakuprosessi aloitettiin, Kivelä jatkaa.

– Olemme ilmoittaneet kesätyöharjoitteluohjelmien peruuntumisesta ja esittäneet anteeksipyynnön henkilökohtaisesti jokaiselle työhaastatteluun osallistuneelle nuorelle. Jos pandemia saadaan nopeasti kuriin ja tilanne normalisoituu merkittävästi ennakoitua nopeammin, silloin myös kesätyöllistämistä voidaan harkita uudelleen, henkilöstöjohtaja Mika-Jussi Mononen sanoo.

Lisätietoja: PKO, henkilöstöjohtaja Mika-Jussi Mononen, p. 010 762 2024