Orvokki on kestosuosikki


29.05.2013

Myynniltään Suomen suurimmassa puutarhamyymäläketjussa, Multasormessa, eletään vuoden vilkkainta aikaa.

– Noin 60 prosenttia koko vuoden puutarhamyynnistämme tehdään huhtikuun puolivälistä kesäkuun puoliväliin ulottuvan spurtin aikana, tuoteryhmäpäällikkö Jouko Nieminen Hankkija-Maatalous Oy:stä kertoo.

Puutarhakauppaa on tehty Multasormi-kylttien alla jo vuodesta 1996. Tänä aikana myydyin kesäkukka on ollut orvokki.

– Orvokit ovat monikäyttöisiä ja kylmääkin kestäviä, joten niiden myynti alkaa jo varhain keväällä. Myymme orvokkeja erilaisissa ruukuissa ja amppeleissa sekä eri lajikkeina puoli miljoonaa kappaletta vuodessa, Nieminen summaa.

Muita kesän kestosuosikkeja ovat pelargonit, petuniat, samettikukat ja lobeliat. Tuorein suosikki on pari vuotta sitten myyntiin tullut uusi jaloste kestävistä ruukkuneilikoista.

Itse kasvattamisen riemua

Sesonkityöntekijä Mirja ”Mimmi” Koskinen työskentelee Hyvinkään Multasormesta vastaavan Juha Jokisen oikeana kätenä keväästä syksyyn, koko sesongin ajan.

Kevään airut, orvokki, on myös Hyvinkään Multasormen myydyimpiä tuotteita. Tänäkin keväänä myydään noin 20 000 pikkuorvokkia. Uutuuksista itsepölytteinen Lakka Nyby on kiinnostanut kovasti.  

– Yhä useampi kotipuutarhuri haluaa kokea itse kasvattamisen riemun, mikä näkyy hyötykasvien suosiossa. Kauppansa tekevät yrtit, vihannekset, marjapensaat, pensasmustikat, mansikat, vadelmat, omenapuut ja chilit, joita ostavat etenkin miehet.  Puuvartiset kasvit ja perennat ovat aina suosittuja, Mimmi Koskinen ja Juha Jokinen luettelevat.

Asiakkaat kysyvät paljon puiden ja pensaiden leikkauksesta. 

– Ja hyvä niin, sillä joskus tuntuu siltä, että kasveja leikataan leikkaamisen ilosta. Niitä pitäisi leikata vasta, kun tulee tarve ja silloinkin mieluiten harventaa poistamalla tyvestä vanhempia oksia. Kasvia madallettaessa katkaisu olisi hyvä tehdä noin sentti silmun yläpuolelta. Oksa ei ala silloin rumasti törröttää, Mimmi opastaa.  

Tutustu tarkemmin: www.multasormi.fi.