Osuuskunnat rakentavat parempaa maailmaa


02.07.2022

Kansainvälistä osuustoimintapäivää #CoopsDay vietetään lauantaina 2. heinäkuuta – nyt jo 100. kerran. Teemana on ”Osuuskunnat rakentavat parempaa maailmaa”. Tehtävä on maailmanlaajuisesti sama kuin Pohjois-Karjalan Osuuskaupalla (PKO) Pohjois-Karjalassa: tehdä maakunnastamme yhdessä entistä parempi paikka elää.

Osuustoiminnallisia yrityksiä toimii kaikilla mantereilla. On laskettu, että niissä on yhteensä yli miljardi jäsentä. Niiden taloudellista hyvinvointia lisäävä merkitys on monissa maissa todella suuri.

Kansainvälinen osuustoimintaliitto ICA on osuustoiminnallisten yritysten aatteellinen kattojärjestö, joka on perustettu vuonna 1895. Ensimmäistä kansainvälistä osuustoimintapäivää vietettiin vuonna 1923. ICA kutsuu jälleen osuuskuntia kaikkialla maailmassa kertomaan osuustoiminnan ihmislähtöisestä liiketoimintamallista, jolle tarve on nyt suurempi kuin kenties koskaan.

Osuustoiminnan kansainväliset arvot, kuten demokratia, tasa-arvo, oikeudenmukaisuus, rehellisyys sekä vastuu ja toisista välittäminen rakentavat osaltaan parempaa maailmaa.

Osuustoiminnan arvot istuvat aikaamme

– Osuustoiminta elää uutta etsikkoaikaansa. Jatkuvasti yleistyvä ajattelutapa, joka painottaa yritysten yhteiskuntavastuuta, kestävää kehitystä sekä ihmisten hyvinvointia ja taloudellista tasa-arvoa, suosii lähtökohtaisesti osuustoimintaa, PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.

– Olemassaolomme tarkoitusta (Tehdä Pohjois-Karjalasta entistä parempi paikka elää) toteutamme käytännössä tarjoamalla omistajillemme eli pohjoiskarjalaisille kotitalouksille kohtuuhintaisia sekä laadukkaita palveluja ja etuja sekä edistämällä maakunnan elinvoimaisuutta. Me haluamme olla hyvän arjen ja arjen juhlan luotettu kumppani sekä vastuullisuuden edelläkävijä, Kivelä jatkaa.

PKO tuotti maakuntaan vuonna 2021 suoria hyötyjä 130,3 miljoonalla eurolla. Ne muodostuivat veroista, palkoista ja palkkioista, investoinneista, ostoista omasta maakunnasta, omistajahyödyistä sekä yhteiskuntavastuun toteuttamisesta. Osuuskauppa työllistää vakituisesti lähes 1 500 henkilöä.

Osuustoiminnan hengen mukaisesti PKO haluaa tarjota palvelut ja hyödyt kaikille toimialueensa asukkaille. Esimerkiksi Rääkkylässä, Valtimolla ja Rautavaaralla PKO on ainoa päivittäistavarakaupan palvelujen tarjoaja. Muut toimijat ovat vetäytyneet kun eivät koe tarjolla olevan riittävän isoja voittomarginaaleja.

 

– Kehitämme palveluita kattavasti kaikilla toimialoilla ja tutkimme jatkuvasti mahdollisuuksia myös uusien palveluiden tuottamiseen asiakasomistajien toiveita ja tarpeita kuunnellen, Kivelä kertoo.

Suomi on osuustoimintamaa

Suomea on sanottu maailman osuustoiminnallisimmaksi maaksi, ja tähän onkin hyvät perusteet. Keskimäärin jokainen suomalainen kuuluu 1,7 osuuskuntaan eli jäsenyyksiä on yli 7 miljoonaa.

Pohjois-Karjalaa puolestaan voidaan pitää osuustoiminnan todellisena voima-alueena Suomessa. Jo 90 prosenttia maakunnan kotitalouksista on PKO:n asiakasomistajia.

Osuuskunnat ovat erittäin merkittäviä toimijoita meijeri-, liha- ja metsäsektorilla, vähittäiskaupassa sekä pankkialalla. Lisäksi osuustoiminnallisten yritysten merkitys on suuri hotelli- ja ravintolatoiminnassa, polttoainekaupassa, metsäteollisuudessa ja vakuutustoiminnassa.

Suomalaiset osuustoiminnalliset yritykset menestyvät tänä päivänä kilpailussa erinomaisesti ja niillä on kansainvälisesti hyvä maine.