PKO edelläkävijänä ilmastoystävällisyydessä ja energiatehokkuudessa


09.10.2023

Energiansäästötalkoisiin voi lähteä mukaan isoilla ja pienillä teoilla. PKO on investoinut ja kiinnittänyt huomiota tehokkaaseen energiankäyttöön, omaan uusiutuvaan energiaan sekä toiminnan ympäristövaikutuksiin jo vuosia. Energiatehokkuusuudistusten ansiosta yksiköiden ostettavan energiankulutus laski jopa 40 prosenttia.

Kilogramma perinteistä kylmäainetta eli R404A:ta vastaa noin 3922 kilogrammaa hiilidioksidia (ns. GWP-arvo). Uudet hiilidioksidikylmälaitokset käyttävät kylmäaineena hiilidioksidia ja näiden GWP-arvo on yksi. Tämän vuoksi kylmälaiteuudistuksella on suuri vaikutus hiilineutraaliuteen. PKO:n tavoite on olla hiilinegatiivinen vuoteen 2025 mennessä.

Kaikkiin Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) S-marketeihin, Sale-myymälöihin ja Prismaan on vaihdettu ympäristöystävällisemmät kylmälaitteet. PKO on saavuttanut EU:n F-kaasuasetuksen vaatimukset kaikissa 33 S-marketissa, Prismassa sekä 8 Sale-myymälässä reilusti etuajassa. F-kaasuasetus vaatii vaihtamaan kaikkiin kylmäjärjestelmiin ympäristölle vähemmän haitalliset kylmäaineet viimeistään vuoteen 2030 mennessä.

– Olemme maakunnan ainoa vähittäiskaupan toimija, joka on tehnyt muutokset näin kattavasti. F-kaasuasetuksen mukaiset kylmälaitteet ovat samalla entistä energiatehokkaampia eli uudistuksesta on monenlaista hyötyä ja etua. Olemme tehneet myös muita energiatehokkuusuudistuksia, joiden ansiosta yksiköiden energiankulutus laski jopa 30 prosenttia, sanoo vähittäiskaupan toimialajohtaja Henrik Härkönen.

Muilla energiatehokkuusuudistuksilla Härkönen tarkoittaa talotekniikan uusimista, aurinkopaneeleja sekä LED-valaistusta. Kaukolämmön käyttö energiatehokkuusuudistusten jälkeen on vähentynyt yksiköissä jopa 70 prosenttia, samalla myös sähkön kulutus on vähentynyt noin 25 prosenttia.

– Useissa kohteissa olemme uudistaneet myös talotekniikkaa sekä hyödyntäneet lämpöpumpputekniikkaan perustuvaa energiankierrätystä. Sen avulla kylmälaitteista saatavaa lauhdelämpöä käytetään tehokkaasti kiinteistön lämmitykseen sekä lämpimän käyttöveden tuotantoon, kertoo kiinteistöpäällikkö Jani Lehikoinen.

 

PKO vuoteen 2025 mennessä hiilinegatiivinen

PKO on investoinut ja kiinnittänyt huomiota tehokkaaseen energiankäyttöön, omaan uusiutuvaan energiaan sekä toiminnan ympäristövaikutuksiin jo vuosia. Osana S-ryhmää PKO on asettanut itselleen Suomen kunnianhimoisimmat tavoitteet: 2025 tavoite on olla oman toiminnan osalta hiilinegatiivinen. Hiilidioksidipäästöjä pienennetään esimerkiksi investoimalla puhtaaseen energiaan, kuten tuuli- ja aurinkosähköön.

– PKO kantaa vastuunsa ympäristöstä tehostamalla jatkuvasti energiankäyttöään. Olemme pienentäneet oman toimintamme päästöjä vuodesta 2015 vuoden 2022 loppuun 87 prosenttia. Pienennyksen keskeisin tekijä on ollut siirtyminen käyttämään uusiutuvaa sähköä sekä kaikkiin 33 S-marketiin, Prismaan sekä 8 Sale-myymälään tekemämme energiatehokkuusinvestoinnit. Vuonna 2022 pääsimme siihen, että kaikki PKO:n kuluttama sähkö on päästötöntä eli tuuli- tai aurinkovoimalla tuotettua. PKO on maakunnan suurin yksityinen aurinkosähkön tuottaja, PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.

Valtakunnallista Energiansäästöviikkoa vietetään 9.–15.10.2023. Viikon tavoitteena on nostaa esille joka kodin ja organisaation energiansäästötoimien merkitystä ja tärkeyttä. S-ryhmä on Energiansäästöviikon virallinen kumppani.

Prisma Joensuuhun on myös vaihdettu uudet ympäristöystävällisemmät kylmälaitteet.