19.03.2021
Pohjois-Karjalan Osuuskauppaan (PKO) saapui määräaikaan (28.2.2021) mennessä n. 3200 sähköistä kesätyöhakemusta. Tarjolla on sekä Tienaa ja tutustu -kesäharjoittelupaikkoja että varsinaisia, pidempiä kesätöitä. Kaikki saapuneet hakemukset on nyt luettu ja 1820 nuorta on saanut kutsun haastatteluun. Mikäli koronarajoitukset eivät muuta suunnitelmia, PKO palkkaa tulevana kesänä 850 nuorta.
– Meille on kunnia-asia tarjota nuorille kesätöitä ja kesätyöllistäminen onkin näkyvimpiä vastuullisuustekojamme. Näin toimimme osuuskauppana yhteistä hyvää -arvomme mukaisesti ja edistämme maakunnan elinvoimaisuutta. Lisäksi teemme syrjäytymisen vastaista työtä, koska valitsemme haastateltavia nuoria myös sosiaalisin perustein. Erilaiset harjoitteluohjelmat ja pidemmät kesätyöpestit ovat monelle nuorelle ensimmäinen kosketus työelämään ja samalla askel kohti aikuisuutta. Varsinainen kesätyöntekijätarve on noin 300, mutta koska kesätyöllistäminen on meidän tärkeimpiä vastuullisuustekojamme, lähes kolminkertaistamme määrän, toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.
Korona-ajan säädöksen huomioon ottaen haastatteluja järjestetään viikoilla 11-13 eri toimipaikoissa niin Joensuussa kuin eri puolilla maakuntaakin. Haastattelu kestää noin 20 minuuttia ja paikalla on kerrallaan maksimissaan kuusi haastateltavaa ja kaksi haastattelijaa. Tilaisuudessa on maskipakko, turvavälit ja käsidesit käytössä. Ja luonnollisesti haastatteluun voi tulla vain täysin terveenä.
– Jo haastattelukokemus on nuorelle merkityksellinen, vaikka sen seurauksena ei työpaikkaa saisikaan. Haastatteluun on kutsuttu tasapuolisesti erilaisia nuoria: esimerkiksi niitä, joille kesätyön saannilla on perhetilanteesta johtuen suuri taloudellinen merkitys, niitä, joiden hakemus ei kielelliset seikat huomioiden ole niin hyvä sekä niitä, joiden erinomainen hakemus pomppaa esiin. Lisäksi haastattelukutsun saivat noin 50 nuorta, jotka kuuluvat ryhmään erityisnuoret, kehitysvammaiset ja avotyöntekijät, kertoo PKO:n henkilöstöjohtaja Mika-Jussi Mononen.
Nuoria on ohjattu valmistautumaan haastatteluun tulemalla paikalle reippain ja iloisin mielin. Haastattelukysymykset liittyvät harrastuksiin, aikaisempiin kesätöihin ja työharjoitteluihin sekä siihen, miksi nuori hakee töitä PKO:sta. Tavoitteena on, että haastattelussa kaikki osallistujat saavat äänensä kuuluviin. Valitut kesätyöntekijät työskentelevät S-marketeissa ja Saleissa, eri ravintoloissa, ABC-liikennemyymälöissä, Prismassa, Sokoksessa ja Sokos Hotelleissa. PKO:lla on liiketoimintaa Joensuussa, Juuassa, Kontiolahdella, Liperissä, Polvijärvellä, Outokummussa, Lieksassa, Ilomantsissa, Rääkkylässä, Nurmeksessa, Tohmajärvellä, Rautavaaralla ja Kiteellä.
PKO:ssa työtehtäviin perehdytyksessä käytetään monia käytännön oppaita ja esimerkiksi korona-aikaa varten räätälöityä työturvallisuusvideota. Yhteisenä työkaluna käytetään mobiilikäyttöistä Duunipassia, jolla kehitetään nuorten työelämätaitoja ja työhyvinvointia.
– Kaikki lähtee siitä, että nuori otetaan lämpimästi vastaan ja häntä opastetaan töiden alkuun. Nuoren pitää aina tarvitessaan saada apua ja tukea perehdyttäjältään, esimieheltään ja työkavereiltaan. Meillä koko työyhteisö pitää nuorista huolta, lukuisia nuoria työelämään opastanut Joensuun Prisman palvelupäällikkö Janette Vepsäläinen summaa.
Lisätietoja: PKO, henkilöstöjohtaja Mika-Jussi Mononen p. 010 762 2024
04.12.2024 | Tästä ilmoitimme
04.12.2024 | Tästä ilmoitimme