PKO ja Martat järjestävät ilmaisia lasten kokkikursseja


28.09.2021

”Ilmastoystävällisempi ruokailu ei vaadi lapsiperheessä ihmetekoja” 

Lasten pitäisi syödä viidestä kuuteen kourallista kasviksia päivässä, mutta suomalaislasten lautasilla on keskimäärin vain puolet tästä*. Osana S-ryhmää Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) haluaa innostaa lapsia, nuoria ja perheitä kiinnittämään huomioita itselle ja ilmastolle fiksuihin valintoihin ja julkaisee lapsille suunnattuja Ässäkokki-reseptejä: lisää kasviksia, palkokasveja ja kalaa, vähemmän kovaa rasvaa, sokeria ja punaista lihaa. Lisäksi PKO tarjoaa yhdessä Pohjois-Karjalan Martat ry:n kanssa yhteensä 10 lapsille veloituksetonta Ässäkokki-kurssia eri puolilla maakuntaa syksyn 2021 ja kesän 2022 aikana.

– Ilmastoystävällisempi syöminen ei vaadi ihmetekoja, sillä jo pienillä muutoksilla on suuri merkitys, kun niistä tulee tapa. Kasvisten, juuresten ja hedelmien lisääminen ja monipuolistaminen pienentäisi ruokavalion hiilijalanjälkeä ja toisaalta toisi samalla ruokavalioon lisää kuituja ja kohentaisi rasvan laatua. Tähän haluamme kannustaa uudessa Ässäkokki-reseptivihkossa, jossa on helposti lähestyttäviä ja maukkaita itselle ja ilmastolle fiksuja ruokaohjeita, kertoo Ässäkokki-reseptejä suunnitellut S-kokeilukeittiön päällikkö Anne Ponkkonen.

Reseptit on laadittu S-kokeilukeittiössä ja Martat ovat osallistuneet reseptien suunnitteluun.

Reseptivihko jaetaan myös yli 200 000 lapsiperheelle lokakuun Yhteishyvän välissä sekä julkaistaan verkossa yhteishyvä.fi/ässäkokki. Ässäkokin maukkaat, helpot ja ilmastofiksut reseptit toimivat Marttojen ja alueosuuskauppojen järjestämillä kursseilla opetusmateriaalina. PKO ja Pohjois-Karjalan Martat ovat järjestäneet ruokakursseja vuodesta 2017 alkaen. 7–12-vuotiaille suunnatut kurssit ovat osallistujille maksuttomia. Kurssit järjestetään koulujen loma-aikoina.

– Ässäkokki-kurssit opettavat lapsille ruoanlaittoa ja ilmastofiksuja valintoja. Kurssit tarjoavat lapsille mahdollisuuden tehdä ja oppia itse. Kurssitoiminnalla tuetaan kotien ja perheiden ruokakasvatusta, kertoo Pohjois-Karjalan Marttojen toiminnanjohtaja Heli Hjälm.

– Vastuullisuus on käytännön tekoja, ja tämä on yksi tavoista, joilla haluamme antaa lapsille ja nuorille käytännön vinkkejä arkeen. Näin toimimme yhteistä hyvää -arvomme mukaisesti. Nuorena opitut järkevän kuluttamisen sekä hyvän ruoanlaiton perustaidot ovat hyödyksi koko elämän ajan, PKO:n viestintäjohtaja Petri Vähä toteaa.

Ässäkokki-reseptit kannustavat kokeilemaan kasviperäisiä tuotteita ja kiinnittämään huomiota hävikkiin. Resepteissä suositaan kotimaista, käytetään suolaa ja sokeria ravitsemussuositusten mukaisesti ja rasvanlähteinä suositaan kasviperäisiä tuotteita. Ässäkokki-reseptit ja kurssitoiminta ovat luonteva tapa olla mukana edistämässä lasten ruokakasvatusta. Osana S-ryhmää PKO kannustaa omistajiaan ja muita asiakkaitaan syömään yhä terveellisemmin ja ilmastoystävällisemmin. Vastuullisuusohjelma asettaa tavoitteeksi kasvisten ja kasvispohjaisten ruokien määrän nostamisen 65 prosenttiin kaikesta myydystä ruoasta. Lihansyöntiä ei julisteta pannaan.

 

Ensimmäiset PKO:n ja Marttojen järjestämät Ässäkokkikurssit ovat koulujen syyslomaviikolla ma 18.10. klo 9–13 ja ke 20.10. klo 9–13. Kurssille otetaan 12 osallistujaa/kurssi. Ilmoittautuminen tapahtuu sähköisesti osoitteessa: Ma 18.10. kurssi: https://www.martat.fi/pohjois-karjala/tapahtuma/assakokki-kurssi-joensuu/?post-id=151942 ja ke 20.10. kurssi: https://www.martat.fi/pohjois-karjala/tapahtuma/assakokki-kurssi-joensuu-2/?post-id=151944

Lisätietoja:

Pohjois-Karjalan Marttojen toiminnanjohtaja Heli Hjälm, 0400 151 545
PKO, viestintäjohtaja Petri Vähä puh. 010 762 2034

*Korkalo, L. ym. 2019, The Contribution of Preschool Meals to the Diet of Finnish Preschoolers https://www.mdpi.com/2072-6643/11/7/1531 ja  DAGIS – Tutkimushanke päiväkotimaailmassa