PKO jo kolmatta vuotta paras osuuskauppa


01.09.2021

OT-Vuosikirja selvitti parhaat osuuspankit ja -kaupat

PKO jo kolmatta vuotta paras osuuskauppa

 

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa PKO oli jälleen OT-lehden vertailussa maan paras alueosuuskauppa. Liiketoiminnan kasvattajien kahden kärjessä se on ollut jo yhdeksän vuotta. Viime vuonna ykköspaikan jakoi sen kanssa Kuopiossa kotipaikkaansa pitävä Osuuskauppa PeeÄssä, mutta tällä kertaa se jäi kakkoseksi selvällä erolla. 

Kolmanneksi sijoittui Pohjois-Suomen Osuuskauppa Arina, joka nousi listalla yhden pykälän. Osuuskauppa KPO Keskipohjanmaalta oli neljäs ja Pirkanmaan osuuskauppa viides. 

PKO pärjäsi muita paremmin liikevaihdon ja jäsenmäärän kasvattamisessa. Myös liikeylijäämä suhteessa taseeseen oli kiitettävällä tasolla. PKO tuo poikkeuksellisen vahvasti esille osuuskunnan kaksoisluonnetta jäsen- ja liikeyhteisönä – vuosikertomuksessaan sitä kuvataan kiikkulaudaksi, jonka molempien päiden tulee olla tasapainossa. Päätöksiä tehdessä tulee aina punnita sekä jäsenyhteisön saama hyöty että liiketoiminnan kilpailukyky. PKO on osoittanut, että yritysmuoto voi olla selkeä kilpailuetu: tyytyväiset jäsenet luovat taloudellista kannattavuutta. Samaa teemaa on markkinoinnissaan korostanut myös muun muassa Arina.

– Kiitos näissä vertailuissa menestymisestä kuuluu ennen kaikkea yksiköissämme asioiville omistajillemme sekä PKO:n henkilökunnalle. Osuuskaupan tavoite ei ole maksimoida tulosta vaan kehittää palveluja ja etuja osuuskaupan omistajille sekä edistää maakunnan elinvoimaisuutta. Keskeistä on liiketoiminnan kilpailukyvyn ja vetovoiman jatkuva parantaminen. Yhä useampi pohjoiskarjalainen arvostaa sitä, että jokainen PKO:n toimipaikkoihin käytetty euro palaa takaisin omaan maakuntaan mm. palkkojen, verojen, investointien, paikallisten ostojen, edullisen hintatason tai omistajien palkitsemisen kautta, PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.

Osuuskauppavertailussa kaupat arvioidaan viidellä liiketoiminnan mittarilla: liikevaihdon ja jäsenmäärän muutos prosentuaalisesti, liikeylijäämä suhteessa taseen keskiarvoon ja liikevaihtoon sekä kaupan omavaraisuus. Osuuskauppa sai pisteitä joka osa-alueesta sen mukaan, kuinka hyvin se oli pärjännyt muiden osuuskauppojen joukossa. Parhaan kymmenyksen (kahden parhaan) joukkoon pääsystä sai kymmenen pistettä, toiseksi parhaaseen kymmenykseen sijoittumisesta yhdeksän pistettä ja niin edelleen.

– PKO:n liikeylijäämän eli tuloksen käytön meillä vahvistaa edustajisto eli tavalliset pohjoiskarjalaiset omistajamme. Verojen ja tilinpäätössiirtojen jälkeisestä vuoden 2020 tuloksesta (13,26 M€) jaettiin omistajille ylijäämänpalautuksena ja osuusmaksun korkona 7,25 miljoonaa euroa (54,7%) sekä 6,0 miljoonaa euroa (45,3 %) käytetään toiminnan kehittämiseen, Kivelä sanoo.

 

Lisätietoja: PKO, toimitusjohtaja, Juha Kivelä, p. 010 762 2026