PKO kerää varoja sodan uhrien auttamiseksi


23.03.2022

Sota Ukrainassa on järkyttänyt meitä kaikkia. Hätä on nyt valtava, ja apua tarvitaan kipeästi.
Myös me PKO:lla pyrimme tekemään osamme tässä kriisissä.

Koska eri tahojen yhteydenottoja tulee meille todella runsaasti, olemme linjanneet omat auttamistapamme seuraavasti.

S-ryhmään kuuluvana alueosuuskauppana Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) on ollut mukana perustamassa yhteistä keräystä Suomen Punaisen Ristin kanssa. Lahjoitussivusto on avattu SPR:n internetsivuilla osoitteessa https://www.punainenristi.fi/lahjoita/s-ryhma

Kutsumme myös PKO:n omistajat mukaan auttamaan ja kerromme asiakasomistajillemme keräyksestä mm. S-mobiilissa ja sähköposteilla, joissa ohjaamme lahjoitussivustolle. Kerättävät varat ohjataan SPR:n katastrofirahaston kautta Ukrainaan. Avulla turvataan ihmisten perustarpeita. Punainen Risti toimittaa vettä, ruokaa, suojaa ja terveyspalveluita kriisialueelle.

Tavaralahjoitusten sijaan rahaa

Avustusjärjestöt ovat toivoneet kriisin tässä vaiheessa erityisesti rahallista tukea, sillä avun koordinointi alueelle yhtenäisesti on helpompaa kuin tavaralahjoitusten toimittaminen.
Me PKO:lla olemme lahjoittaneet SPR:n keräykseen 10 euroa jokaista PKOlaista kohti eli yhteensä 14 450 euroa.

SPR:n ja Kirkon Ulkomaanavun kanssa olemme sopineet, että heidän vapaaehtoiset kerääjänsä voivat tehdä lipaskeräyksiä PKO:n toimipaikoissa. Kyselyjen suuren määrän vuoksi olemme valinneet yhteistyökumppaneiksemme tässä vaiheessa SPR:n ja Kirkon Ulkomaanavun, joilla on vuosikymmenten kokemus vaikuttavasta toimimisesta kriisialueilla.

On ymmärrettävää ja erittäin arvostettavaa, että moni haluaisi toimittaa kriisialueelle jotain konkreettista avuksi. Meiltä on toivottu paljon myös ruoka- ja tavaralahjoituksia. Näissä linjamme toimia on avoin ja kaikille kysyjille tasapuolinen. Avustusjärjestöt ovat toivoneet kriisin tässä vaiheessa nimenomaan rahallista tukea, sillä avun koordinointi alueelle yhtenäisesti on helpompaa kuin tavaralahjoitusten toimittaminen. Järjestöjen toiveen mukaisesti ruoka- ja tavaralahjoitusten sijaan PKO:n tavat tukea tässä kriisissä ovat nostaa esiin mahdollisuutta tehdä lahjoitus SPR:n katastrofirahastoon sekä tarjota SPR:n ja Kirkon Ulkomaanavun vapaaehtoisille kerääjille mahdollisuus tehdä lipaskeräyksiä S-marketien ja Sale-myymälöiden pysäköintialueilla. Kerääjät toimivat pysäköintialueilla sen vuoksi, että näin mahdollistetaan parhaalla mahdollisella tavalla sekä asiakkaiden esteetön kulku toimipaikassa että taataan koronarajoitusten mukaisten turvavälien säilyminen.

Rahankeräysluvat kunnossa
SPR:n ja Kirkon Ulkomaanavun kanssa yhteistyö tehdään koordinoidusti. Yhteistyökumppanit ovat toimittaneet meille kuvat sekä kerääjien liiveistä että keräyslippaista, joissa jokaisessa on lain vaatima rahankeräyslupa. Koordinoidusti toimien varmistamme sen, että toimipaikoissamme on rahalahjoituksia keräämässä yksi avustustaho kerrallaan. Näin varmistamme kullekin keräykselle parhaan mahdollisen tuoton.

Mahdollisia lisäkysymyksiä PKO:n toimista Ukrainan sodan uhrien auttamiseksi voi esittää viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Petri Vähälle, petri.vaha@sok.fi