PKO kiihdyttää vauhtia ilmastonmuutoksen torjunnassa, 2020 aurinkopaneelit 10 yksikön katolle


29.05.2020

PKO kiihdyttää vauhtia ilmastonmuutoksen torjunnassa

Kohti päästöttömämpää huomista: 2020 aurinkopaneelit 10 yksikön katolle.

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) asentaa tänä vuonna yhteensä 10 aurinkovoimalaa eri puolille maakuntaa yksiköidensä katoille. Ensimmäisenä vuorossa oli Joensuussa sijaitseva S-market Karsikko, jossa asennustyöt ovat jo päättyneet. Seuraavaksi asennustyöt on aloitettu S-market Vehkalahdella, jossa aurinkovoimala valmistuu kesäkuun ensimmäisen viikon aikana.

– Seuraavaksi vuorossa ovat S-marketit Rääkkylä, Kesälahti, Rantakylä, Utra, Kontiolahti, Noljakka, Porokylä ja Prisma. Vuosina 2020–2022 rakennamme yhteensä 33 aurinkovoimalaa eli noin 10 voimalaa vuodessa. Investoinnin kokonaisarvo on 2,2 miljoonaa euroa. Investoinnit aurinkovoimaan ovat osa sitä kokonaisuutta, että tänä vuonna kiihdytämme entisestään vauhtia ilmastonmuutoksen vastaisessa työssämme, PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.

PKO on jo nyt maakunnan suurin aurinkosähkön tuottaja.

Vuonna 2020 paneeleita asennetaan yhteensä 4 800 kpl, joista 2400 S-marketeihin ja 2 400 Prismaan. Asennusten jälkeen PKO:n aurinkovoimaloiden 1 500 MWh:n vuosituotto vastaa 500 kerrostalokaksion sähkön kulutusta. Vuoden alussa aurinkosähkön vuosituotto oli 210 MWh, mikä vastaa 70 kerrostalokaksion sähkön kulutusta.

 

– Koko yhteiskunnassa ja myös PKO:n toiminnassa koronapoikkeusolot vievät ymmärrettävästi nyt valtaosan huomiosta ja voimavaroista. Henkilökunnan ja asiakkaiden yksiköissämme turvallisen asioinnin varmistamisen lisäksi me teemme koko ajan työtä myös ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, Kivelä sanoo.

 

Osana S-ryhmää PKO on asettanut itselleen Suomen kunnianhimoisimmat ilmastotavoitteet. Hiilineutraalius ei riitä, vaan vuonna 2025 tavoitteena on olla hiilinegatiivinen. Kivelän mukaan tavoitteet ovat realistisia:

– Jokainen uudistus on askel kohti päästöttömämpää huomista. Tavoitteemme ovat: oman toiminnan päästöt -90 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 2015 tasoon verrattuna, kaikki käyttämämme sähkö on tuotettu uusiutuvalla energialla vuonna 2030, investoimme jatkuvasti energiatehokkuuteen ja loput päästöistä kompensoidaan hiiltä sitomalla. Ilmastonmuutoksen hillitsemisen lisäksi investoinnit uusiutuvaan energiaan ovat pitkän ajan kuluessa myös taloudellisesti kannattavia.

Lisätietoja toimitusjohtaja Juha Kivelä, p. 010 76 22026, juha.kivela@sok.fi