PKO kokkaa 150 ravintola-annosta hyväntekeväisyyteen


31.03.2021

PKO kokkaa 150 ravintola-annosta hyväntekeväisyyteen

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) lahjoittaa Joensuussa 150 ravintolaruoka-annosta yleishyödyllisten yhteistyökumppaneiden kautta vähävaraisille. PKO:n ravintola-alan ammattilaiset valmistavat keskiviikkona 31.3. ruuat, jotka yhteistyökumppanit hakevat kaikkia korona-ajan turvallisuusohjeita noudattaen Prisman ravintolamaailmasta sekä ravintola Aittarannasta. Sytyke hyväntekeväisyystempaukseen lähti hallituksen pikapäätöksestä sulkea ravintolat kolmeksi viikoksi myös Pohjois-Karjalassa. Sunnuntaina 28.3. tehtiin päätös, että ravintolat sulkeutuvat maanantaista 29.3. alkaen 18.4. saakka.

– Osassa PKO:n ravintoloista on noutomyyntiä sekä ruuan kotiinkuljetuspalveluita, mutta kun sulku oli näin nopea, kaikkia jo tilattuja elintarvikkeita ei saada hyödynnettyä. Ruokaa olisi mennyt roskikseen ja sitä emme halunneet. Näin hävikistä saadaan hyvikkiä kun jaamme hyviä makuja ja hyvää mieltä sitä tarvitseville, hyväntekeväisyystempauksen pääideoija ja ravintola Aittarannan ravintolapäällikkö Anna-Katarina Kokko sanoo.

– Ruokajakelulle on selkeä tarve myös Joensuun alueella, ja tämä tempaus on mahtava kädenojennus apua tarvitseville. Hienoa, että tästä sinällään ikävästä sulkutilanteesta on haluttu saada myönteiset puolet irti. Ruoka-annokset jaamme vähävaraisille henkilöille ja perheille torstaina hävikkiruokakassijakelumme yhteydessä. Tämän viikon jakeluun on ruoanhakijoita ilmoittautunut jo 85, Pyhäselän evankelisluterilaisen seurakunnan vs. diakoniatyöntekijä Riikka Hyytiäinen sanoo.

Prisman ravintolamaailmasta jaetaan Pyhäselän seurakunnalle sekä Joensuun Vapaaseurakunnan diakoniatyötä tekevälle ViaDia Joensuu ry:lle yhteensä 120 ruoka-annosta. Prisman ravintolamaailmassa hyväntekeväisyystempaukseen tehdään laatikkoruokia, kuten kinkku-, kana- ja kasviskiusausta. Seurakuntien henkilökunta ja vapaaehtoiset huolehtivat annosten elintarvikesäädösten mukaisesta kuljetuksesta, säilytyksestä ja jakelusta.

– Ruoka-avun tarve alueellamme on lisääntynyt huomattavasti koronatilanteen vuoksi. Otamme kiitollisina vastaan kaiken avun, jolla voimme auttaa alueemme apua tarvitsevia. On hienoa saada olla mukana tekemässä asioille jotakin konkreettista, eikä vain seurata tilannetta sivusta, ViaDia Joensuu ry/Joen Nyytti-hanke KAKE 2.0 verkostokoordinaattori Tiina Timoskainen sanoo.

Ravintola Aittarannassa tehdään 30 annosta kasvis- ja lehtipihvejä lisukkeineen sekä pitsaa. Annokset jaetaan mukaan otettavissa pakkauksissa Pohjois-Karjalan Yhden vanhemman perheen ry:n jäsenille. He hakevat ruuat varattuina aikoina ja yksitellen.

– Yhdistyksessä on useita monilapsisia perheitä sekä perheitä, joiden ainoa vanhempi on poissa työelämästä eri syistä. Lahjoitus on tärkeä sekä taloudellisesti että hyvää mieltä tuovana tekona. Kun perheen ainoana vanhempana laittaa ruokaa monta kertaa joka päivä, on ihanaa saada välillä valmista ruokaa, Pohjois-Karjalan Yhden vanhemman perheet ry:n rahastonhoitaja Merja Lyytikäinen sanoo.

– Hyväntekeväisyystempaus on käytännön osoitus siitä, että me PKO:lla pyrimme kaikessa toiminnassamme vähentämään syntyvän jätteen määrää. Tärkeintä on se, että valmistamamme annokset tuovat hyvää mieltä, PKO:n ravintolatoimialapäällikkö Kari Tuomainen sanoo.

Lisätietoja: PKO, ravintolatoimialapäällikkö Kari Tuomainen, p. 010 762 3561
Pyhäselän seurakunta, vs. diakoniatyöntekijä Riikka Hyytiäinen, p. 050 597 5328
Pohjois-Karjalan Yhden Vanhemman Perheet ry, rahastonhoitaja Merja Lyytikäinen, p. 040 7447 154
ViaDia Joensuu ry/Joen Nyytti-hanke KAKE 2.0, verkostokoordinaattori Tiina Timoskainen, p. 045 267 6333