PKO on onnistunut energiansäästötalkoissa


PKO on investoinut ja kiinnittänyt huomiota tehokkaaseen energiankäyttöön, omaan uusiutuvaan energiaan sekä toiminnan ympäristövaikutuksiin jo vuosia.

27.08.2024

Vuosina 2019–2024 Pohjois-Karjalan Osuuskaupan kokonaisenergian kulutus on laskenut vuositasolla n. 10 000 MWh. Tästä sähkön osuus on noin 50 % ja kaukolämmön noin 50 %. Tämä energiansäästö vastaa yli 500 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta.

Energiatehokkuutta parantamalla on vuositasolla saavutettu jopa 800 000 euron säästöt, mikä viidessä vuodessa tarkoittaa neljää miljoonaa euroa.

– Energiatehokkuuden parantaminen ja energian säästäminen on sekä taloudellisesti järkevää, että osa vastuullista ympäristötoimintaa. Torjumme ilmastonmuutosta korulauseiden sijaan käytännön teoilla. Paras keino päästötavoitteidemme saavuttamiseksi on käyttää ainoastaan uusiutuvaa energiaa. Jo nyt kaikki käyttämämme sähkö on päästötöntä, toimitusjohtaja Juha Kivelä toteaa.

Hän jatkaa, että esimerkiksi vuoden 2023 loppuun mennessä PKO on vähentänyt oman toiminnan hiilipäästöjä jo noin 90 prosenttia vuoden 2015 tasosta.

Energiatehokkuuden mittarina käytetään usein energiankulutusta neliötä kohden. PKO:lla nämä ovat sähkön osalta 150 kWh/m² ja kaukolämmössä 80 kWh/m². Näillä lukemilla osuuskauppa yltää S-ryhmän parhaimmistoon.

– Lauhdelämmön talteenotto on laajaa. Tämä tarkoittaa hybridilämmitystä, jossa erilaiset lämmitysmuodot toimivat rinnakkain. Esimerkiksi lämmitysjärjestelmään lisätään lämpöpumppuja, jolloin lauhde saadaan korkeampaan lämpötilaan ja sitä pystytään käyttämään tehokkaammin hyväksi. Järjestelmässä voidaan hyödyntää myös energiakaivoja, joihin lämpöä voidaan varastoida silloin, kun sitä ei käytetä lämmitykseen. Putkistomuutosten avulla saneerauskohteissa lauhdelämpö saadaan koko kiinteistön, ei vain yksittäisten laitteiden, käyttöön, PKO:n kiinteistöjohtaja Jani Lehikoinen kertoo.

Tällaisilla ratkaisuilla PKO on saavuttanut merkittäviä säästöjä kaukolämmön kulutuksessa. Esimerkiksi S-marketeissa kaukolämmön kulutus yksikköä kohti on laskenut 80–85 prosenttia ja sähkön kulutus 10–15 prosenttia energiatehokkuusinvestoinnin jälkeen.

Parhaillaan on meneillään myös useita projekteja, joiden avulla energian kierrätystä ja hukkaenergian käyttöä voidaan edelleen tehostaa.

– Olemme maakunnan suurin aurinkovoiman tuottaja. Tällä hetkellä noin 13 prosenttia PKO:n tarvitsemasta sähköstä tulee omista aurinkovoimaloistamme, joita on nyt 42 kappaletta, Lehikoinen kertoo. Viimeisin otettiin käyttöön kesällä 2024 Bomballa ja uusiakin aurinkovoimaloita on jo suunnitteilla, joista yksi tulee kesällä 2025 avautuvaan S-market Repokallioon.