PKO rakentaa sähköautojen latausverkoston


21.01.2022

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) rakentaa liikennemyymälöidensä yhteyteen sähköautojen ABC-latausverkoston. Tulevana kesänä ABC-latauksen koko asiointi hoituu ABC-mobiililla Juuassa, Kontiolahdella, Lieksassa, Nurmeksessa sekä Joensuussa.

 

PKO rakentaa 100 kW:n teholatausasemat ABC Juuan, Kontiolahden, Lieksan, Nurmeksen sekä Joensuun Marjalan liikenneasemien yhteyteen. Lisäksi Lieksaan Break Sokos Hotel Kolin yhteyteen tehdään lisää 22 kW:n peruslatauspisteitä. Uudet sähköautojen latausasemat on tarkoitus avata kesällä 2022.

– Olemme iloisia päästessämme helpottamaan sekä oman maakunnan sähköautoilijoiden että sähköautoilevien matkailijoiden arkea. ABC-latausverkoston rakentaminen aloitetaan avaamalla tänä kesänä latausasemat Pohjois-Karjalan pääväylien varteen liikenteellisesti ja asioimismääriltään tärkeimpiin solmukohtiin, toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo. 

− Pääväylien varressa palvelemme omistajiemme ja muiden asiakkaidemme pidempien matkojen nopeita lataustarpeita teholatauksella. Sokos hotelleissa ABC-lataukset mitoitetaan asiakkaidemme pidemmän viipymän mukaisesti. Latausasemien rakentamisjärjestys ja verkoston avaamisen tarkempi aikataulu täsmentyy alkuvuoden aikana. Kesän jälkeen teemme suunnitelmat S-marketien ja Sale-myymälöiden yhteyteen tulevista sähköautojen peruslatausasemista, eli koko latausasemaverkoston rakentaminen ajoittuu useammalle vuodelle, ABC-toimialajohtaja Raija Rantanen sanoo.

ABC Juuan, Kontiolahden, Lieksan, Nurmeksen sekä Joensuun Marjalan liikenneasemille tulee kuhunkin 1 teholatausasema, joka sisältää teholatauspisteen neljälle autolle sekä peruslatauspisteen kahdelle autolle.

100-prosenttisesti uusiutuvaa sähköä

PKO:n ja koko S-ryhmän tavoitteena on olla oman toimintansa osalta hiilinegatiivinen vuodesta 2025 alkaen. Olennainen osa tätä tavoitetta on, että kaikki käytettävä sähkö on jo nyt uusiutuvaa, pääosin tuuli- ja vesivoimalla tuotettua sähköä. Näin ollen myös ABC-latauksen käyttäjät ajavat täysin uusiutuvalla sähköllä.  ABC-latauksessa asiointi tapahtuu ABC-mobiililla. ABC-mobiiliin voi syöttää S-Etukortin lisäksi minkä tahansa Visa- tai Mastercard-maksukortin. ABC-latauksista kertyy asiakasomistajille Bonusta. ABC-latauksen veloitus perustuu asiakkaan lataamiin kilowattitunteihin.

– Kaiken kaikkiaan tavoitteenamme on rakentaa yhteensä liki 50 latausaseman verkosto toimipaikkojemme yhteyteen vuoden 2024 loppuun mennessä, Rantanen sanoo.

– Sähkölatausasemien rakentaminen tulee olemaan yli 1,2 miljoonan euron investointi. Vaikka täyssähkö- ja hybridiautojen määrä kasvaa Pohjois-Karjalassakin, ennusteiden mukaan kasvu on niin verkkaista, että sähköautojen latausasemien toiminta ei ole kannattavaa liiketoimintaa vielä pitkään aikaan. Siksi on tärkeää, että valtiovalta osaltaan tukee latausasemien rakentamista. Meillä PKO:ssa sähköautojen latausasemien rakentaminen nähdään tapana edistää sähköautokannan kasvua kansallisen ilmasto- ja energiastrategian tavoitteiden mukaisesti, Kivelä sanoo.

PKO aloitti sähköautojen latausasemien rakentamisen jo 2018 yhteistyössä sähköyhtiö Väreen kanssa. Väreen latausasemia on P-Asemaparkin sekä Toriparkin lisäksi Joensuussa Prisman pysäköintialueella, Siihtalan ABC:llä, sekä Sokos-Vaakuna-korttelin pysäköintitalon yhteydessä. Väreen latauspisteitä on myös Lieksassa Break Sokos Hotel Kolilla ja Nurmeksessa Break Sokos Hotel Bomballa.

– ABC-mobiili toimii nimenomaan ABC-lataus-tunnuksilla varustetuilla latausasemilla. Meillä on myös aiemmin käyttöönotettuja, eri yhteistyökumppanin kanssa toteutettuja latausasemia, joissa lataaminen tapahtuu samoin kuin tähänkin asti, Rantanen kertoo.

Lisätietoja: PKO, ABC-toimialajohtaja, Raija Rantanen, p. 010 762 2013