PKO tukee pohjoiskarjalaista kulttuurielämää ja tapahtumia


04.07.2022

Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiön Pohjois-Karjalan Osuuskaupan nimikkorahastosta on myönnetty tukea Pielinen Soi -festivaalille (5 000 euroa) sekä Kalevalan laulumailta -grafiikkanäyttelylle (3 600 euroa). Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiö on perustettu vuonna 1950 ja sen tehtävä on jo yli 70 vuoden ajan ollut tukea karjalaista tiedettä, taidetta ja kulttuuria.

Pielinen Soi -festivaali viettää nyt 15-vuotisjuhlavuottaan. Taidetapahtuma on ympärivuotinen ja sisältää kymmeniä konsertteja ja muita tilaisuuksia eri puolilla maakuntaa. Vuonna 2022 laajin konserttisarja järjestetään kesällä, jolloin toteutetaan parikymmentä konserttia Lieksassa, mm. Paaterissa, Timitran TalliGalleriassa ja Kolin huipulla sekä Joensuussa, Juuassa ja Nurmeksessa. Ohjelmaan voi tutustua tarkemmin tästä Ohjelma 2022 | Pielinen Soi

Suojärven Pitäjäseuran ylläpitämä Kalevalan laulumailta -grafiikkanäyttely sai viime vuonna pysyvät tilat Bomban talolta PKO:n kanssa tehdyllä sopimuksella. Toivo Talven näyttely esittelee niin runonlaulajia kuin tavallisia ihmisiä ja tekee karjalaista kulttuuria näkyväksi laajalle yleisölle.


–  Osuustoiminnallisena yrityksenä PKO haluaa olla edistämässä taloudellisen hyvinvoinnin lisäksi myös sosiaalista hyvinvointia kotimaakunnassamme. Kulttuurin sekä eri yleishyödyllisten toimijoiden toiminnan tukeminen on meille tärkeä arvovalinta ja teemme sitä hyvin monimuotoisesti. PKO:n tuki maakunnan lukuisille niin urheilu-, kulttuuri- kuin järjestöalan toimijoille oli vuonna 2021 noin 250 000 euroa, ja vastaavankokoinen se on myös kuluvana vuonna, viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Petri Vähä kertoo.

PKO on yhteistyökumppanina tukemassa mm. seuraavia kulttuuritapahtumia ja -toimijoita: Ilosaarirock, Vekararokki, Kihaus Folk, Lieksan Vaskiviikko, Joensuun Musiikkijuhlat, Juuan Kivenveistotapahtuma, Niittylahden musiikkileiri, Kesälahden kulttuuriseura, Motora, Joensuun Kalevalaiset Naiset ry, Parafest sekä lukuisia muita toimijoita sekä tapahtumia. Maakunnan kesäteattereiden toimintaa osuuskauppa tukee ostamalla näytöksiin lippuja PKO:n henkilökunnan käyttöön.

– Toimialueemme 13 kunnassa ja kaupungissa on niin suuri määrä erinomaisia tapahtumia ja hyviä toimijoita, että suuren kysynnän vuoksi väkisinkin moni erittäin kannatettava hanke jää vaille tukea. Tukipyyntöjä tulee monisatakertainen määrä suhteessa mahdollisuuksiin olla mukana. Yhteiskuntavastuutyömme pääkohde ovat lapset ja nuoret. Lisäksi pyrimme yhteistyössä alueelliseen kattavuuteen sekä toiminnan monipuolisuuteen. Näin tuki leviää mahdollisimman tasapuolisesti mahdollisimman laajalle joukolle, Vähä sanoo.

PKO:n kevään ja kesän aikana toteuttamia omia kulttuurihankkeita ovat mm. karjalaista perinne- ja ruokakulttuuria edistävät karjalanpiirakkakurssit sekä yhteistyössä Valamon luostarin kanssa järjestettävät viinipruuvit Bomban talolla.

Joensuun Taiteilijaseuralla puolestaan on ollut pysyvä myyntinäyttelyn Sokos-tavaratalon näyteikkunassa vuodesta 2015 lähtien. Kyseessä on ensimmäinen kerta Suomessa kun taiteilijaseura on sopinut pysyvän näyttelyn pystyttämisestä keskustassa sijaitsevaan tavarataloon. Suomen Taiteilijaseuran toiminnanjohtaja Kirsi Korhonen kuvasi asiaa vuonna 2015 näin:

 

– Näyteikkunagalleria on ilahduttava esimerkki tavasta, jolla taide tuodaan ihmisten arkeen. Kuvataiteilijoille tällainen suomalaisittain uraauurtava yhteistyö luo tärkeän myynti- ja esittäytymiskanavan, ja tekee taiteenystävälle ostamisesta helppoa.


PKO tarjoaa näyteikkunagallerian tilan veloituksetta käyttöön. Teosten tuotto menee lyhentämättömänä taiteilijoille ja Joensuun taiteilijaseuralle.

Lisätietoja: Petri Vähä, viestintä- ja vastuullisuusjohtaja, puh. 050 440 4332