PKO ykkösenä osuuskauppojen vertailussa


30.08.2023

OT-vuosikirjan osuuskauppavertailussa Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) on kokonaispisteytyksessä ensimmäisenä – jälleen kerran. PKO:n saavuttama ykkössija osuuskauppojen vertailussa on jo kuudes viimeisen kymmenen vuoden aikana. Analyytikkotiimissä ovat olleet Pellervon Taloustutkimus PTT:n, Kantar Agrin ja Pellervon asiantuntijat.

Osuuskauppavertailussa kaupat arvioidaan viidellä liiketoiminnan mittarilla: liikevaihdon ja jäsenmäärän muutos prosentuaalisesti, liikeylijäämä suhteessa taseen keskiarvoon ja liikevaihtoon sekä kaupan omavaraisuus. Vertailussa oli mukana 19 osuuskauppaa.

Osuuskauppojen vertailussa PKO pärjäsi muita paremmin etenkin liiketuloksen suhteutuksella liikevaihtoon. PKO:n liiketulos vuonna 2022 oli 4,3 prosenttia liikevaihdosta. Omavaraisuudessa PKO oli muihin osuuskauppoihin verrattuna toisena. PKO:n omavaraisuusaste on lähes 80 prosenttia. Muilla mittareilla katsottuna PKO pärjäsi tasaisen varmasti, mikä varmisti ykkössijan osuuskauppavertailussa.

– PKO:n palvelutarjonta on koettu houkuttelevaksi, koska vuonna 2022 kaikilla toimialoillamme asiointimäärät ja myyntimme kasvoivat alueen yleistä markkinakehitystä nopeammin. Myös tänä vuonna jatkamme omistajahyötyjen tuottamista sekä investointeja palvelutarjonnan parantamiseksi ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, Pohjois-Karjalan Osuuskaupan toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.

– Tuloksen maksimoinnin sijaan osuuskaupan tavoite on maksimoida jäsenhyöty. PKO pyrkii omilla teoillaan tekemään Pohjois-Karjalasta entistä paremman paikan elää, ja tuota tavoitetta kohti mennään kehittämällä palveluja ja etuja osuuskaupan omistajille sekä edistämällä maakunnan elinvoimaisuutta, Kivelä jatkaa.

PKO on kuluttajaosuuskunta, jolla oli vuoden 2022 lopussa 105 846 asiakasomistajaa, joka on 90,7 prosenttia (89,3%/2021) alueen talouksista. Asiakasomistajapeitto on S-ryhmän osuuskaupoista suurin. Vuonna 2022 PKO:n omistajille maksettiin ennätysmäiset 25,5 miljoonaa euroa (+3,5M€) omistajahyötyjä: bonusta eli jäsenalennusta 16,0 M€ (+1,6 M€) maksutapaetua 0,53 M€ (rahana maksettava etu, jonka saa maksaessa ostokset S-Etukortilla), ylijäämänpalautusta 7,8 M€ (2,4 %) ja osuuspääoman korkoa 1,2 M€ (12 %). Palautus on keskimäärin 241 €/jäsen (214€/2021).

 

Kaikilla osuuskaupoilla hyvä vuosi

Kaiken kaikkiaan osuuskaupoille vuosi 2022 oli erittäin hyvä. Kaikki osuuskaupat kasvattivat liikevaihtoaan. Kaikkien osuuskauppojen yhteenlaskettu liikevaihto oli lähes 13 miljardia euroa, tase 6,3 miljardia euroa ja velaton pääoma 4,7 miljardia euroa. Osuuskauppojen yhteenlaskettu omavaraisuusaste oli 76 prosenttia.