PKO:n edustajiston vaaleissa ennätysmäärä ehdokkaita


16.12.2019

PKO:n edustajiston vaaleissa ennätysmäärä ehdokkaita

Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) hallinnossa vaikuttaminen kiinnostaa!
PKO:n edustajiston vaalien ehdokasasettelu 4.-29.11. sai omistajat liikkeelle sillä edustajiston vaaleihin tuli määräaikaan mennessä 295 ehdokasta, mikä on ennätysmäärä. Vuoden 2016 vaaleissa ehdokkaita oli 234.

– On hieno huomata, että omistajamme eli tavalliset pohjoiskarjalaiset kokevat vaikuttamisen edustajiston kautta mielekkääksi. Edustajisto käyttää sille sääntöjen mukaan kuuluvissa asioissa PKO:n hallinnossa ylintä päätösvaltaa. Edustajisto esimerkiksi vahvistaa tilinpäätöksen, päättää osuuskaupan voitonjaosta ja valitsee hallintoneuvoston. Lisäksi edustajisto toimii näköalapaikkana osuuskaupan toimintaan sekä muodostaa tärkeän keskustelufoorumin osuuskaupan toimivan johdon ja omistajien, toimitusjohtaja Juha Kivelä toteaa.

– Edustajiston vaaleissa ovat kaikki PKO:n omistajat voineet asettua ehdolle ja esittää ehdokkaita. Mikään muu yritysmuoto ei ole näin avoin ja demokraattinen, Kivelä jatkaa.

PKO:n edustajiston vaalien ehdokkaisiin voi tutustua vaalikoneen avulla. Vaalikone avataan osoitteessa www.pko.fi/vaalit ennen edustajiston vaalien äänestyksen alkamista.

Edustajiston vaalien äänestysaika on 24.2.-13.3.2020. Vaaleissa äänioikeutettuja ovat kaikki ennen vaalivuoden alkua jäseniksi hyväksytyt 15 vuotta täyttäneet osuuskaupan jäsenet. Vaalien tulos julkistetaan 20.3.2020.

PKO:n Edustajiston vaalien ehdokasasettelu oli avoinna kaikille halukkaille PKO:n jäsenille
4.-29.11.2019. Edustajisto valitaan vaaleilla osuuskaupan jäsenistä eli asiakasomistajista joka neljäs vuosi.

– Edustajiston vaalien ehdokkaita tuntuu yhdistävän kiinnostus ja halu olla mukana kehittämässä oman osuuskaupan toimintaa ja sitä kautta myös oman alueen elinvoimaisuutta, Kivelä sanoo.


Jukolan Osuuskaupan PKO:hon sulautumisen myötä Ylä-Karjala oli ensimmäistä kertaa mukana. Ehdokkaat jakautuivat jäsenalueittain näin: jäsenalue 1, 148 ehdokasta, jäsenalue 2, 102 ehdokasta ja jäsenalue 3, 45 ehdokasta.

 

PKO:n vaalien ehdokaslistat julkistetaan lähiaikoina osoitteessa www.pko.fi/vaalit. Tammikuussa ehdokkaisiin voi tutustua samassa osoitteessa julkaistavassa vaalikoneessa. Äänestysaika on 24.2. – 13.3.2020.


Vaaleja varten Pohjois-Karjalan Osuuskauppa on jaettu kolmen jäsenalueeseen, joista valitaan yhteensä 50 edustajaa.  Asiakasomistajat äänestävät edustajistoon jäsenet omalta jäsenalueeltaan. Jäsenalueiden ulkopuolella asuva asiakasomistaja voi äänestää ketä tahansa ehdokasta.

Jäsenalue 1: 21 edustajaa: Joensuu
Jäsenalue 2: 19 edustajaa: Ilomantsi, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä, Tohmajärvi

Jäsenalue 3: 10 edustajaa: Juuka, Nurmes, Rautavaara ja Valtimo

PKO:n edustajiston vaaleissa jokaisella jäsenellä on yksi ääni. Edustajisto käyttää jäsenten päätösvaltaa osuuskaupassa. Edustajisto valitaan vaalilla osuuskaupan jäsenistä eli asiakasomistajista joka neljäs vuosi. Vaalissa äänioikeutettuja ovat kaikki ennen vaalivuoden alkua jäseniksi hyväksytyt ja 15 vuotta täyttäneet osuuskaupan jäsenet.

Lisätietoja: PKO, toimitusjohtaja Juha Kivelä, p. 010 762 2026