PKO:n omistajille palautuksia 10,7 miljoonaa euroa!


25.04.2024

PKO:n tuloksesta osuuskaupan omistajille 57%:a ja toiminnan kehittämiseen 43%:a.

Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) omistajille palautetaan ylijäämänpalautuksena 2,6 %:a vuoden 2023 aikana PKO:n toimipaikoista tehdyistä bonusostoista (10,1 M€) ja osuusmaksulle maksetaan 6 %:n korko (0,6 M€).

Ylijäämänpalautus ja osuusmaksun korko maksetaan osuuskunnan omistajien tileille S-Pankkiin perjantaina 10. toukokuuta. PKO:n omistaja voi kätevästi tarkistaa hänelle maksetun summan suuruuden S-mobiilista. Yhteensä PKO maksaa omistajien tileille 10,7 miljoonaa euroa.

PKO:n edustajiston 24.4. kokouksessaan vahvistaman päätöksen mukaisesti osuuskaupan omistajille maksetaan viime vuodelta 2,6 prosenttia ylijäämänpalautusta. Lisäksi edustajisto päätti, että omistajien 100 euron osuuspääomalle maksetaan 6 prosentin korko.

Käytännössä päätökset tarkoittavat sitä, että vuoden 2023 PKO:n jakokelpoisesta 18,7 miljoonan euron tuloksesta jaetaan omistajille 57%:a (10,7 M€) ja PKO:n toiminnan sekä palveluiden kehittämiseen käytetään 43%:a (8,0 M€).

– Toisin kuin pörssiyrityksissä, meillä edustajisto eli tavalliset pohjoiskarjalaiset osuuskaupan omistajat vahvistavat tuloksen käytön. Jokainen PKO:n toimipaikkoihin käytetty euro palaa takaisin maakuntaan mm. palkkojen, verojen, investointien, paikallisten ostojen, edullisen hintatason tai omistajien palkitsemisen kautta, toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.

Ylijäämänpalautus on osuustoiminnallisen yrityksen edellisvuoden liiketoiminnan tuloksen jakamista. Nimensä mukaisesti osuuskaupan tulosta eli ylijäämää palautetaan osuuskaupan omistajille heidän ostojensa suhteessa. Mitä enemmän keskität, sitä enemmän hyödyt.

Kun lasketaan yhteen ylijäämänpalautus, Bonus eli jäsenalennus, maksutapaetu ja osuusmaksun korko, niin vuonna 2023 kolmasosalle asiakasomistajatalouksista suora rahallinen vuosihyöty PKO:n jäsenyydestä oli 719 euroa.

– Lisäksi PKO:n omistajat hyötyivät edullisesta ruokakorista, tuote-eduista ja maksuttomista pankkipalveluista vähintään toisen samanmoisen summan, toimitusjohtaja Kivelä sanoo.

Ylijäämänpalautusta maksetaan, jos osuuskaupan toiminta on ollut niin tuloksellista, että sillä on voitu rahoittaa tarvittavat toimipaikkaverkoston sekä palveluiden kehittämishankkeet ja sen jälkeen on vielä mahdollista maksaa ylijäämänpalautusta. PKO on maksanut ylijäämänpalautusta vuodesta 1998 lähtien. Palautuksen maksaminen ei ole automaatio vaan siitä tehdään päätös joka vuosi erikseen. Ylijäämänpalautuksen maksamisen vahvistaa vuosittain osuuskaupan edustajisto, jolle hallitus tekee esityksen. Edustajisto on PKO:n ylin päättävä elin. 50-henkisen edustajiston jäsenet on vaaleilla valittu osuuskunnan omistajien keskuudesta.

PKO on kuluttajaosuuskunta, jonka omistavat tavalliset pohjoiskarjalaiset S-Etukortin haltijat. Muita omistajia ei ole. PKO:n perustehtävä eli missio on tehdä Pohjois-Karjalasta entistä parempi paikka elää. PKO tarjoaa omistajilleen hinta-laatusuhteeltaan edullisia palveluja ja etuja sekä edistää maakunnan elinvoimaisuuden kehittymistä.