Pohjois-Karjalan Marttojen valinta on S-Business-yrityskortti


07.02.2024

Marttaliitto täyttää tänä vuonna 125 vuotta, onnittelut pitkän linjan toimijalle! Pohjois-Karjalan Martat on valinnut jo vuosia sitten käyttöönsä S-Business-yrityskortin. S-Business-kortti käy mainiosti yritysten lisäksi myös järjestöille ja seuroille.

S-Business on kotimainen, käyttömaksuton ja kuititon maksuaikakortti, joka käy yli 1800 S-ryhmän toimipaikassa ympäri Suomen.  S-Business-korteista löytyy sopiva vaihtoehto niin yrityksen, järjestön kuin yhteisönkin tarpeisiin. Yleiskortilla voi maksaa kaikki ostokset missä tahansa S-ryhmän toimipaikassa ja ABC-korteilla ostomahdollisuutta on rajattu koskemaan vain tiettyjä tuotteita. Kaikki S-Business-kortit voivat olla joko henkilökohtaisia tai yhteiskäyttökortteja.

Pohjois-Karjalan Martat ovat tilanneet jo vuosia ruokakursseilleen ja hanketoimintaansa tarvittavat ruokatavarat Suomen suosituimman ruoan verkkokaupan eli www.s-kaupat.fi:n kautta. Ja ostokset maksetaan aina S-Business-yrityskortilla.

”Toimintatapa on ollut meillä jo vuosia. Se säästää meidän asiantuntijoidemme työaikaa, kun ei tarvitse käydä kaupassa, vaan tavarat toimitetaan meille suoraan ja kannetaan keittiöön asti. Asiantuntijamme voivat keskittyä toiminnan suunnitteluun ja toteutukseen kauppakäyntien sijasta”, toteaa Pohjois-Karjalan Marttojen toiminnanjohtaja Heli Hjälm.

Marttojen valitsema toimintatapa säästää aikaa, mutta on myös ekologinen tapa toimia. Vastuullisille ja ekologisille Martoille on tärkeää, että mahdollisimman paljon ostoksia tehdään kerralla eli yksittäisten tavaroiden takia ei ajella. Yhteistilauksilla säästää myös toimituskuluissa.

”Toimintamme hiilijalanjäljen pienenemisen sekä ajan säästämisen lisäksi S-Business-kortin avulla on myös helppo seurata kuluja. Korttiin voi säätää esimerkiksi saldorajan”, Hjälm mainitsee.

Toiminnanjohtaja Hjälmillä on käytössään myös henkilökohtainen S-Business-kortti, jota hän käyttää esimerkiksi hotellihuoneiden maksamiseen työmatkoilla.

S-Business-kortti, kuljetuspalvelu ja kattava marketverkosto

Joensuun keskustassa torin laidalla sijaitsevaan Marttakeskukseen tulee Prisma Joensuusta vähintään kaksi kertaa viikossa laatikoittain ruokatarvikkeita kursseja ja hanketyötä varten.

”Itse asiassa olemme tilanneet ruokatarvikkeita suoraan Marttakeskukseen toimitettuna Prismasta jo ennen verkkotilausmahdollisuuttakin. Silloin Ammattiopisto Luovin opiskelijat hoitivat sekä tavaroiden keräilyn että toimituksen. ’Musta kortti’ eli S-Business-yrityskortti on ollut Martoilla käytössä jo ennen minun tuloani vuonna 2019”, muistelee kotitalousasiantuntija Tiia Lampinen.

Verkkotilauksen kautta tarvikkeita voi tilata valmiiksi kerättyinä myös muualle maakuntaan.

”Noudamme tilauksia myös maakunnan marketeista, kun asiantuntijamme menevät pitämään kurssia kyseiselle paikkakunnalle. S-Business-yrityskortilla liikkuvaa työtä tekevien asiantuntijoidemme on kätevä käydä ostamassa puuttuvat tuoretillit tai unohtuneet kermaviilit matkalta S-marketista tai Salesta eikä tarvitse käyttää omaa rahaa ja laskuttaa sitten tulleita kuluja”, Lampinen mainitsee.

2Kukaan muu ei ole pystynyt meille tarjoamaan samanlaista päivittäistavaroiden keräys- ja kuljetuspalvelua kuin PKO. Se on ollut meille todella tärkeä juttu. Erittäin tärkeää on myös kattava marketverkosto läpi maakunnan. Olipa ruokakurssimme Valtimolla tai Kesälahdella, niin tiedämme, että siellä on PKO:n toimipiste, josta saamme kaiken tarvittavan tai tarvittavat täydennykset”, Hjälm jatkaa.

Yhteistyötä jo vuosia

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa on tehnyt jo pitkään yhteistyötä Pohjois-Karjalan Marttojen kanssa muutenkin kuin vain ostosten kautta. Yhdistyksissä toimivat vapaaehtoiset Martat ovat tuttu näky esimerkiksi PKO:n omistajailtojen kahvituksissa ympäri maakuntaa ja vuosittain Martat ja PKO järjestävät lapsille ilmaisia Ässäkokki-kursseja. Kurssit jatkuvat kesällä 2024.

”Meille PKO:ssa vastuullisuus on käytännön tekoja. Ässäkokki-kurssit ovat Tehdään Pohjois-Karjalasta parempi paikka elää -missiomme mukaista toimintaa, koska nuorena opitut järkevän kuluttamisen sekä hyvän ruoanlaiton perustaidot ovat hyödyksi koko elämän ajan”, PKO:n viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Petri Vähä toteaa.

”Ässäkokki-kurssit opettavat lapsille ruoanlaittoa ja ilmastofiksuja valintoja. Kurssit tarjoavat lapsille mahdollisuuden tehdä ja oppia itse. Kurssitoiminnalla tuetaan kotien ja perheiden ruokakasvatusta”, kertoo Pohjois-Karjalan Marttojen toiminnanjohtaja Heli Hjälm.

PKO:n ja Marttojen yhteistyöhön on vuosien mittaan kuuluneet myös Raati-näyttöjen infoiskut eli Martoilta ja Pohjois-Karjalan Kansanterveydenkeskukselta on tullut vuosittain neljä kysymystä PKO:n toimipaikkojen Raati-näyttöihin koskien suolan, sokerin, rasvan ja kuidun käyttöä.

Kursseja, virtuaali-marttailtoja ja ammatillista kotitalousneuvontaa

Mitä sinulla tulee mieleen Martoista? Yli 6-kymppinen nainen kutomassa sukkaa, keittämässä kahvia ja paistamassa pullaa? Ajatuksesi voi olla pienin osin oikea, mutta Martat ovat paljon muutakin! Ammatillista kotitalousneuvontaa, mielenkiintoisia kursseja, retkeilyä, hanketyötä, virtuaali-marttailtoja ja neuvontaa verkossa…

”Ihmisillä on edelleen hyvin kapea käsitys siitä mitä Martat tekevät. Moni saattaa Joensuussa tietää Marttakahvion tai oman kylän paikallisyhdistyksen, mutta ei tunneta kuitenkaan meidän ammatillista kotitalousneuvontatoimintaamme”, harmittelee Pohjois-Karjalan Marttojen toiminnanjohtaja Heli Hjälm.

Pohjois-Karjalan Martat ry:llä on kymmenen työntekijää, joista asiantuntijoita on kuusi. Yhdistyksen toimintaa pyöritetään valtion avustuksilla sekä erilaisilla hankkeilla ja niiden rahoituksella.

”Hankkeiden kautta tarjoamme arkea tukevaa ravitsemus- ja kotitalousneuvontaa esimerkiksi ikäihmisille ja omaishoitajille sekä koulutuksen ja työelämän ulkopuolella oleville. Arki sujuvaksi toiminnassa käymme muun muassa Pohjois-Karjalan vankiloissa sekä päihde- ja mielenterveyskodeissa pitämässä kursseja. Meillä on myös alkamassa lapsiperheille suunnattu hanketoiminta päivähoitoikäisten lasten perheille ruokakasvatuksen tiimoilta”, Hjälm kertoo.

”Tietenkin järjestämme myös avoimia kursseja pari kertaa kuukaudessa, joihin kuka vain voi ilmoittautua. Kurssimme liittyvät usein arkiruokaan, leivontaan, makumatkoihin ympäri maailmaa sekä puutarhaan. Järjestämme kursseja myös tilauksesta esimerkiksi yritysten tyhy-päiviin sekä muille järjestöille ja yhteisöille. Piirakkakoulumme ja makumatkamme ovat erittäin suosittuja”, kotitalousneuvoja Tiia Lampinen

Joka toinen maanantai Pohjois-Karjalan Martat pitävät livelähetyksen eli virtuaali-marttaillan Facebook-tilillään sekä tuottavat podcasteja.

”Niissä käsittelemme aiheita, jotka koskettavat tavallisten ihmisten arkea”, Lampinen kertoo.

Martaksi voi liittyä kuka tahansa

Marttojen toimintaan pääsee mukaan liittymällä jäseneksi johonkin Marttayhdistykseen tai toimintaryhmään. Jäseneksi liitytään täyttämällä liittymislomake ja maksamalla 40 euron vuotuinen jäsenmaksu.

”Ei ole yhtä ja ainoaa tapaa olla Martta. Jokaisella on oma tapansa olla Martta. Marttojen jäsenenä on osa vahvaa marttayhteisöä, jossa tehdään ja opitaan yhdessä”, toteaa toiminnanjohtaja.

Itselleen sopivan tavan marttailla löytää paikallisyhdistyksen, paikkakunnan, marttapiirin ja teeman mukaan. Kiinnostaapa sinua ruoka, leipominen, puutarha, retkeily tai vapaaehtoistoiminta, Marttojen toiminnasta löytyy sinulle oikea paikka!

 

Lue lisää S-Business-yrityskortista!