S-market Niinivaara Joensuusta ehdolla Vuoden Leipäkaupaksi 2023


20.10.2022

Suomen Leipuriliitto ry:n järjestää jälleen Vuoden Leipäkauppa-kilpailun, nyt jo kahdettakymmenettä seitsemättä kertaa. Tällä kerralla kilpailussa mukana ovat market-sarjan päivittäistavarakaupat, joista Leipuriliiton alueyhdistykset ovat valinneet alueelliset ehdokkaat. Pohjois-Karjalan Leipomoyrittäjät ry valitsi S-market Niinivaaran Joensuusta maakunnan ehdokkaaksi Vuoden Leipäkaupaksi 2023.

– Olemme ylpeitä tästä huomionosoituksesta. Meillä on erittäin osaava henkilökunta. Henkilökunnan kanssa olemme kehittäneet toimintaamme siten, että paistopisteeseen paistetaan tuotteita myös yöllä, koska S-market Niinivaara on avoinna ympäri vuorokauden, Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) marketpäällikkö Lassi Taren sanoo.

– Valintaperusteluissa painotimme erityisesti sitä, että paikallisten tuotteiden valikoima on laaja ja näyttävästi esillä, Pohjois-Karjalan leipomoyrittäjät ry:n varapuheenjohtaja ja Pielispakari Oy:n toimitusjohtaja Erkki Timonen sanoo.

– Työ suomalaisen ja ennen kaikkea paikallisen leivän arvostuksen eteen on ollut meille jo pitkään strateginen valinta: haluamme leipäosastolla olevan pääasiassa kotimaisia ja ennen kaikkea paikallisia tuotteita. Paikallisten tuotteiden menekin edistäminen on meille sydämen asia. Siksi kaikki paikalliset tuotteet on merkitty Työtä Pohjois-Karjalasta –merkillä, jotta asiakkaiden on mahdollisimman helppoa löytää ne, vähittäiskaupan toimialajohtaja Henrik Härkönen sanoo.
PKO:n myymälöissä tehty työ paikallisen leipäkulttuurin edistämiseksi on huomioitu aiemminkin. S-market Rantakatu on maakunnan ainoa supermarket, joka on valittu valtakunnalliseksi Vuoden Leipäkaupaksi (2015). Prisma on valittu Vuoden leipäkaupaksi vuonna 2018.

Alueelliset ehdokkaat ovat: K-Market Herkkukirsikka, Suomussalmi K-Supermarket Hansa, Ulvila K-Supermarket Kuninkaankulma, Tampere K-Supermarket Mynämäki K-Supermarket Pikantti, Mikkeli K-Supermarket Tarmola, Porvoo K-Supermarket Toppila, Oulu K-Supermarket Valtari, Kouvola, S-market Niinivaara, Joensuu S-market Laihia OSK Keskimaa Mestarin Herkku, Jyväskylä

Jokaiselle myymälälle annetaan ehdokkuudesta kertova ”Ehdolla Vuoden 2023 Leipäkaupaksi” -banderolli, jonka myymälät voivat kiinnittää leipäosastolleen.
Valintaan voivat vaikuttaa myös ehdolle asetetut myymälät itse. Ehdokasmyymälöitä on pyydetty lähettämään Suomen Leipuriliitolle perustelut ja video/kuvia leipäosastoon panostamisesta ja siinä onnistumisesta. Esiraati käy läpi perustelut ja valitsee niiden mukaisesti 3-5 finalistia. Suomen Leipuriliiton valitsijaraati vierailee finalistimyymälöissä alkuvuodesta 2023 ennalta ilmoittamattomana aikana ja valitsee niiden joukosta voittajan.

Voittaja palkitaan ensi helmikuussa Vuoden 2023 Leipäkauppa -tittelillä. Tunnustus myönnetään päivittäistavarakaupalle, joka on esimerkillisesti paneutunut ja panostanut leipomotuotteiden kauppaan ja huomioinut monipuolisesti kuluttajien toiveet ja tarpeet.

Vuoden Leipäkaupan valinnassa arviointikriteereitä ovat valikoiman monipuolisuus ja tuoreus sekä paikallisten, alueellisten ja valtakunnallisten leipomotuotteiden saatavuus. Erityisesti huomioidaan se, että tuotteet on valmistettu Suomessa. Muita kriteereitä ovat sesonkien ja erityisruokavalioiden huomioiminen leipäosastolla, leipäosaston yleisvaikutelma, siisteys ja järjestys, tuotteiden esillepano, osaston omaleimaisuus sekä henkilöstön asiantuntemus ja palvelualttius.
Vuoden Leipäkaupan valinnassa ovat joka toinen vuosi mukana hypermarketit ja tavaratalot, joka toinen vuosi pienemmät päivittäistavarakaupat. Vuoden 2022 Leipäkaupaksi valittiin K-Citymarket Tammisto hypermarket-tien ja tavaratalojen sarjassa.

Vuoden Leipäkauppa -tunnustuksella palkitaan sekä kauppa että sen leipäosaston henkilökunta suomalaisen leipäkulttuurin ja leivän arvostuksen hyväksi tehdystä työstä.

Lisätiedot:
Suomen Leipuriliitto ry, tj. Mika Väyrynen, puh. 0400 887 761, mika.vayrynen@leipuriliitto.fi
Pohjois-Karjalan Leipomoyrittäjät ry, Erkki Timonen, p. 040 054 8166
PKO, vähittäiskaupan toimialajohtaja Henrik Härkönen, p. 050 359 0338


Kuvassa vasemmalta oikealla ovat Pohjois-Karjalan leipomoyrittäjät ry:n sihteeri Pekka Eskelinen, marketpäällikkö Lassi Taren, Pohjois-Karjalan leipomoyrittäjät ry:n varapuheenjohtaja Erkki Timonen ja myyjä Jenna Tolvanen.