S-ryhmä vastuullisten kesäduunipaikkojen huipulla poikkeuskesänäkin – PKO palkittiin sarjansa ykkösenä


08.10.2020

S-ryhmä vastuullisten kesäduunipaikkojen huipulla poikkeuskesänäkin

 

S-ryhmän osuuskaupat pärjäsivät haasteellisena poikkeuskesänä hienosti vuoden 2020 Vastuullisin kesäduuni -kisassa. Pohjois-Karjalan Osuuskauppa ylsi sarjassaan ykköseksi huipputuloksella 3,78/4. Osuuskauppa Arina sijoittui neljänneksi ja Osuuskauppa PeeÄssä oli kuudes.

 

Alkuvuodesta S-ryhmässä kaavailtiin kesätyöpaikkoja 14 000 nuorelle. Koronakevät sekoitti suunnitelmia moneen kertaan ja karsi etenkin nuorimpien alle 18-vuotiaiden työmahdollisuuksia. Lopulta töitä sai yli 7 600 nuorta eri osuuskaupoista pitkin Suomea.

– Kesä oli todellakin poikkeuksellinen. Olemme saaneet paljon kiitosta siitä, että ylipäänsä pystyimme työllistämään nuoria menneenä kesänä. Toki määrät olivat aivan toista luokkaa kuin aiemmin. Tärkeintä on kuitenkin se, millaisen kokemuksen kukin nuori on meillä kesätyöstään saanut. Haluamme tarjota jokaiselle nuorelle parhaan vastaanoton työelämään, henkilöstöjohtaja Mika-Jussi Mononen Pohjois-Karjalan Osuuskaupasta korostaa.

Vastuullisin kesäduuni -tutkimuksessa PKO nousi yli tuhannen työntekijän organisaatioista ykköseksi.

– Saavutuksesta suuri kiitos kuuluu toimipaikkojemme esimiehille ja tiimeille, jotka ovat pystyneet luomaan nuorille hyvät ja turvalliset työpuitteet kaikista haasteista huolimatta. Isoimman kiitoksen ansaitsevat upeat nuoremme, jotka tekivät loistoduunia ja auttoivat meitä kesän kiireissä!

 

Turvallista tukea töiden alkuun

PKO:n kesätyöntekijät perehdytetään tehtäväänsä aina huolella. Tänä kesänä perehdytyksessä huomioitiin aivan erityisesti työturvallisuus.

– Kaikki lähtee siitä, että nuori otetaan lämpimästi vastaan ja häntä opastetaan töiden alkuun. On tärkeää, että nuori saa aina tarvitessaan apua ja tukea perehdyttäjältään, esimieheltään ja työkavereiltaan. Meillä koko työyhteisö pitää nuorista huolta, lukuisia nuoria työelämään luotsannut Joensuun Prisman palvelupäällikkö Janette Vepsäläinen summaa.

PKO:ssa työtehtäviin perehdytyksessä käytetään monia käytännön oppaita ja esimerkiksi korona-aikaa varten räätälöityä työturvallisuusvideota. Uutena s-ryhmäläisten yhteisenä työkaluna on mobiilikäyttöinen Duunipassi, jolla kehitetään nuorten työelämätaitoja ja työhyvinvointia.

– Apuvälineet ovat hyödyllisiä, mutta niiden lisäksi nuori tarvitsee suoraa vuorovaikutusta ja keskusteluhetkiä. Palaute puolin ja toisin on tärkeää. On ollut ilo kuulla, miten tyytyväisiä nuoret ovat olleet kesätöistään ja saamistaan opeista.

 

Epävarmuuden keskellä onnistumisia

PKO:n kanssa poikkeuskesän tunnelmiin yhtyvät samassa kisassa hyvin pärjänneet Osuuskauppa Arina ja Osuuskauppa PeeÄssä.

– Nuorten näkökulmasta ikävintä oli koronan aiheuttama epävarmuus. Monelle kesätyöntekijälle työpaikka varmistui tavallista myöhemmin ja töiden alku saattoi siirtyä loppukesään, henkilöstöjohtaja Minna Salonen Osuuskauppa Arinasta toteaa.

Kesätyöntekijöiden tarvetta oli vaikea ennakoida esimerkiksi matkailu- ja ravitsemiskaupan rajoitteiden ja niiden purun takia. Samalla oli arvioitava jatkuvasti koronan tilannekuvaa ja sitä, voidaanko nuoria ylipäänsä ottaa töihin turvallisesti.

– Kesätyöntekijöitä meillä oli noin 300 ja kuntien tarjoamilla kesäseteleillä työelämään pääsi tutustumaan miltei 170 yläkouluikäistä.

Tässä yksi aito palaute työelämään tutustujan vanhemmalta: ”Kyllä oli pojalle huipputyöpaikka. Kivasti tekemistä ja ihan mahtavat aikuiset. Lämmöllä saa muistella.”

 

Kesätöitä lähinnä marketeista

Kuten muissakin osuuskaupoissa, PeeÄssässä kesän työmahdollisuuksia tarjottiin ensisijaisesti omille työntekijöille. Valtaosa hotellien ja ravintoloiden henkilöstöstä siirtyi keväällä marketkaupan töihin ja osa heistä jatkoi markettöitä myös kesällä.

– Heidän lisäkseen työllistimme kesän aikana noin 350 nuorta. Heistä enemmistö työskenteli marketeissa, mutta myös mara-alalle ja ABC:lle palkattiin joitakin kesätyöntekijöitä, henkilöstöjohtaja Suvi Honkanen Osuuskauppa PeeÄssästä kertoo.

– Jouduimme päivittäin arvioimaan koronatilannetta, jotta nuorten työturvallisuus ja perehdyttäminen voitiin varmistaa asiaan kuuluvasti. Onneksi kaikki sujui lopulta hyvin ja saimme tarjottua nuorille onnistuneita ja arvokkaita työkokemuksia. Palaute on ollut erittäin positiivista.

 

Vastuullisin kesäduuni -kilpailu 2020

-Avoin kaikille Vastuullinen kesäduuni -kampanjassa mukana oleville työnantajille. Tänä vuonna kilpailuun osallistui 114 työnantajaa, joita arvioi miltei 6 500 kesätyöntekijää.

-Kilpailussa palkitaan parhaat kesätyönantajat kolmessa kategoriassa yrityksen henkilöstömäärän mukaan. S-ryhmästä kisassa oli mukana alueosuuskauppoja ja SOK:n tytäryhtiöitä.

-Lisätietoja: https://kesaduuni.org/