Toriparkin aitaan Kyyttöjen iltakahvi -yhteisötaideteos


06.06.2017

Toriparkin aitaan Kyyttöjen iltakahvi -yhteisötaideteos

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) on valinnut toriparkin aidan yhteisötaideteoksen tekijöiksi lieksalaisen kuvataiteilija Tuuli Meriläisen ja lieksalaislähtöisen kuvataidekasvattaja Säde Pursiaisen. He toteuttavat Kyyttöjen iltakahvi -teoksen lauantaina 10. kesäkuuta työmaa-aidan Vapaudenpuiston puoleiseen päähän. Käytännössä teos tehdään siten, että taiteilijat maalaavat etukäteen 30 metrin matkalle teoksen ääriviivat. Tapahtumaan ilmoittautuneet henkilöt värittävät teoksen maalaamalla 10.6. kello 10-16. Taiteilijat ohjaavat kaupunkilaisia maalaamisessa.

 

  • Kaikki halukkaat voivat ilmoittautua maalaajiksi sähköpostilla osoitteeseen sari.vara@sok.fi. torstaihin 8.6. kello 15 mennessä. Jos ilmoittautuneita tulee todella runsaasti, silloin arvomme osallistujat. Kussakin maalausryhmässä on 20 henkilöä ja jokainen ryhmä maalaa puoli tuntia kerrallaan. Näin takaamme mahdollisimman monelle mahdollisuuden osallistua tapahtumaan. PKO huolehtii tapahtumaan maalit sekä maalausvälineet, PKO:n viestintäjohtaja Petri Vähä sanoo.
  • Kyseessä on täysin ainutlaatuinen yhteisötaidetapahtuma koko Suomessa, koska ilmoittautuminen on kaikille halukkaille avoin. Yleensä yhteisötaidetta tehdään ennalta rajatun yhteisön parissa, visuaalisten taiteiden läänintaiteilija Lotta Pyykkönen sanoo.


Yhteisötaideteoksen toteutuksessa PKO tekee yhteistyötä Taiteen edistämiskeskuksen kanssa. Taiteilijoiden hakuprosessin on hoitanut läänintaiteilija Pyykkönen. Taiteilijoiden valinnan teki PKO.

  • Haimme kaupunkikuvaa elävöittävää ja hyväntuulista kokonaisuutta. Kyyttöjen iltakahvi nousi 14 ehdokkaan joukosta esiin vahvimpana ehdokkaana mm. siksi, että teoksen monipuolisia eläinhahmoja voivat maalata niin aikuiset kuin lapsetkin. Teoksen muotokieli ja värimaailma puhuttelivat, koska siihen on haettu innoitusta kansallismaisemastamme Kolilta, PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.
  • Tämä on ensimmäinen julkinen taideteos, jota olemme toteuttamassa, joten olemme erittäin innoissamme tästä hankkeesta, Säde Pursiainen ja Tuuli Meriläinen sanovat.

 

10.6. klo 10-16 järjestetään kaikille kaupunkilaisille avoin ja maksuton yhteisötaidetapahtuma torin ja Vapaudenpuiston välisellä alueella. Taideteoksen maalaamisen ja sen seuraamisen lisäksi ohjelmassa on mm. toiminnallisia sirkuspajoja, pomppulinnoja, onnenpyörän pyöritystä tasatunnein, Onni Orava vierailee tapahtumassa sekä ilmapallojen jakoa.

– Joensuun kaupunkikuvatoimikunnan ohjeiden mukaan olisimme voineet käyttää koko aidan mainospintana, mutta sen sijaan haluamme sen olevan monipuolinen kokonaisuus. Kuuntelimme omistajiemme toiveita herkällä korvalla ja näiden toiveiden mukaisesti aitaan on esimerkiksi tehty kurkistusaukkoja ja nyt on taiteen vuoro, viestintäjohtaja Vähä sanoo.

 

Toriparkin työmaata ympäröivä aita on noin 380 metriä pitkä. Torikadun puoleinen osa aidasta on varattu pääosin taiteelle, ja myös työmaaliikenne tapahtuu Torikadulta. Kyyttöjen iltakahvi -teoksen lisäksi aitaan tulee Tiina Riikosen valokuvanäyttely Suomalaisuus  ulkomaisten opiskelijoiden silmin. Näyttely on Suomi100 vuotta -juhlavuoden paikallinen ohjelmahanke. Toriparkkityömaan aidan Silta-, Kauppa- ja Koskikadun puoleisissa seinäkkeissä on havainnekuvia torialueesta, toriparkkihankkeen aikajana, mainoksia sekä kurkistusaukkoja.


Lisätietoja: PKO, viestintäjohtaja Petri Vähä, p. 010 762 2034
Taiteen edistämiskeskus, visuaalisten taiteiden läänintaiteilija, Lotta Pyykkönen p. 0295 330 911
Taiteilija Tuuli Meriläinen, p. 045 153 7392