Toriparkissa ennätysvilkas syksy


03.12.2021

Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) rakentamassa Toriparkissa on syksyn aikana pysäköity ennätyksellisen vilkkaasti. Loka-marraskuussa pysäköintejä oli yhden päivän aikana keskimäärin 640. Vuosien 2020 ja 2019 vastaavina aikoina toriparkissa on ollut keskimäärin 530 pysäköintiä päivässä eli tämän vuoden syyskaudella pysäköintimäärä on kasvanut 20 prosenttia. Vuoden 2019 syksyn pysäköintimäärät ovat ajalta ennen koronaa.

– Toriparkki on avattu lokakuussa 2018, ja muualta Suomesta saatujen kokemusten perusteella uuden pysäköintilaitoksen ylösajovaihe kestää noin puolitoista vuotta. Pysäköintilaitoksen avauksesta lähtien toriparkin käyttäjämäärät ovat koko ajan olleet hieman suunniteltua edellä, laskentapäällikkö Antti Pölönen kommentoi.

Vuodenaikojen vaihtelu näkyy toriparkissa siten, että kesällä kävijämäärät kasvavat tuntuvasti. Kesän jälkeen kävijämäärissä on pienen pieni lasku ja kelien viilentyessä kävijämäärät jälleen lisääntyvät. Pysäköintilaitoksessa on yhteensä 393 autopaikkaa.

Sisäänajo tapahtuu Koski- ja Torikadun kulmauksesta. Toriparkissa on neljä uloskäyntiä, joista kolmessa on hissi.  Hissilliset uloskäynnit sijaitsevat Koski- ja Torikadun kulmauksessa, Koskikadun puolella keskellä Toriparkkia sekä Silta- ja Torikadun kulmauksessa. Portaat nousevat näiden lisäksi myös torilavalle.

 

– Toriparkin rakentaminen on ollut yksi merkittävimpiä asioita Joensuun keskustan elävöittämisen kannalta. Maan alla tapahtuva pysäköinti on mahdollistanut keskustan kehittämisen kaupunkilaisille ja matkailijoille entistäkin olohuonemaisemmaksi ja entistäkin helpommin saavutettavaksi, Joensuun kaupungin kaupunkiympäristöjohtaja Ari Varonen sanoo.

–   Hankkeen alusta lähtien yrittäjäjärjestöt, Joensuun kaupunki ja PKO ovat nähneet Joensuun Toriparkin rakentamisen olevan tiikerinloikka kaupunkikeskustan sekä koko seutukunnan kehitykselle. Keskustan kiinnostavuuden lisääntyminen niin asukkaiden kuin matkailijoidenkin silmissä parantaa sekä keskusta-alueen yrittäjien toimintamahdollisuuksia että alueen kiinteistöjen arvoa. Kun asuin- ja liikekiinteistöjen velvoitepysäköintejä voi siirtää Toriparkkiin, se mahdollistaa keskustan entistä asiakas- ja asukaslähtöisemmän rakentamisen, PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä summaa kehitystä.

Toriparkista voi vuokrata paikan pitempiaikaista pysäköintiä varten sekä lunastaa
ns. velvoitepaikkoja. Invapaikkoja lukuun ottamatta hallissa ei ole nimettyjä paikkoja. Toriparkin sisään- ja ulosajoluiskissa on lämmitys, joten pysäköintitalo on käytettävissä ympäri vuoden. Toriparkissa on noin 50 lämmityspistoketta, erilliset invapaikat jokaisen hissin läheisyydessä sekä latauspisteet 6 sähköautolle. Toriparkki on suunniteltu siten, että kysynnän kasvaessa sähköautojen latauspisteitä on mahdollisuus lisätä myöhemmin.

Lisätietoja: PKO, laskentapäällikkö Antti Pölönen, p. 010 762 2044