Toriparkki jatkaa ennätystehtailuaan


02.06.2022

Tammi-toukokuussa pysäköintimäärät kasvoivat jälleen.

Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) rakentamassa Toriparkissa on tammi-toukokuussa pysäköity ennätyksellisen vilkkaasti. Alkuvuoden aikana pysäköintejä oli yli 90 000, minkä seurauksena kevät on ollut Toriparkin historian paras. Kuukausittaisen pysäköintimäärät ovat kasvaneet 30–50 prosenttia verrattuna Toriparkin kolmeen edelliseen kevääseen.  Myös odotukset Joensuun keskustan tulevalle kesäpysäköintikaudelle ovat hyvät.

Myös kuluneella syksy- ja talvikaudella autoilijat käyttivät runsaasti Toriparkin palveluja.
Tammi-toukokuussa pysäköintejä oli yhden päivän aikana keskimäärin 640. Vuosien 2020 ja 2019 vastaavina aikoina toriparkissa on ollut keskimäärin 530 pysäköintiä päivässä eli 2021 syyskaudella pysäköintimäärä kasvoi 20 prosenttia. Vuoden 2019 syksyn pysäköintimäärät ovat ajalta ennen koronaa.

– Toriparkki avattiin lokakuussa 2018 ja avauksesta lähtien sen käyttäjämäärät ovat koko ajan olleet suunniteltua edellä, laskentapäällikkö Antti Pölönen sanoo.

– Toriparkin rakentaminen on Joensuun keskustan elävöittämisen kannalta yksi merkittävimpiä asioita. Maanalainen pysäköinti on mahdollistanut keskustan kehittämisen kaupunkilaisille ja matkailijoille entistä olohuonemaisemmaksi ja entistä helpommin saavutettavaksi, Joensuun kaupungin kaupunkiympäristöjohtaja Ari Varonen sanoo.

–   Hankkeen alusta lähtien yrittäjäjärjestöt, Joensuun kaupunki ja PKO ovat nähneet Toriparkin rakentamisen olevan tiikerinloikka kaupunkikeskustan sekä koko seutukunnan kehitykselle. Keskustan kiinnostavuuden lisääntyminen niin asukkaiden kuin matkailijoidenkin silmissä parantaa sekä yrittäjien toimintamahdollisuuksia että alueen kiinteistöjen arvoa. Kun asuin- ja liikekiinteistöjen velvoitepysäköintejä voi siirtää Toriparkkiin, se mahdollistaa keskustan entistä asiakas- ja asukaslähtöisemmän rakentamisen, PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä summaa kehitystä.

Toriparkista voi lunastaa velvoitepaikkoja tai vuokrata pitkäaikaispysäköintipaikan.

–   Pitkäaikaispysäköinnin lisääntyminen on osaltaan kasvattanut Toriparkin pysäköintimääriä myös, Pölönen summaa kehitystä.

Toriparkin sisään- ja ulosajoluiskissa on lämmitys, joten pysäköintitalo on käytettävissä ympäri vuoden. Toriparkissa on 50 lämmityspistoketta, erilliset invapaikat hissien läheisyydessä sekä latauspisteet 6 sähköautolle. Kysynnän kasvaessa sähköautojen latauspisteitä on mahdollisuus tehdä lisää. Sisäänajo tapahtuu Koski- ja Torikadun kulmauksesta. Toriparkissa on neljä uloskäyntiä, joista kolmessa on hissi.  Hissilliset uloskäynnit sijaitsevat Koski- ja Torikadun kulmauksessa, Koskikadun puolella keskellä Toriparkkia sekä Silta- ja Torikadun kulmauksessa. Portaat nousevat näiden lisäksi myös torilavalle.

Lisätietoja: PKO, laskentapäällikkö Antti Pölönen, p. 010 762 2044