Työllistämme nuoria läpi vuoden


26.09.2022

Kesä näytti jälleen, kuinka merkittävä nuorten työllistäjä PKO on. Osuuskaupassa työskentelee kuitenkin suuri määrä opiskelijoita ja harjoittelijoita läpi vuoden. Opiskelun ja työn yhteensovittaminen on tehty mahdollisimman joustavaksi.

Nuorten työllistäminen on PKO:n tärkein vastuullisuusteko. Se kumpuaa osuustoiminnallisen yritysmuodon keskeisistä arvoista sekä tavoitteesta tehdä Pohjois-Karjalasta paras paikka elää.

– Nuorten työllistämiseen vuosittain käyttämämme miljoonan euron panostus on suuri, mutta meille se on investointi tulevaisuuteen. Monista kausiapulaisista ja työharjoittelijoista olemme saaneet hyviä työntekijöitä ja avainhenkilöitä osuuskaupan palvelukseen, toimitusjohtaja Juha Kivelä toteaa.

Kesällä 2022 PKO:n marketeissa, liikennemyymälöissä, hotelleissa ja ravintoloissa ympäri maakuntaa ahersi tuhat kesätyöntekijää joukossaan sata erityisnuorta ja heidän avustajaansa.

Kesä on luonnollisesti suurin sesonki nuorten työllistämisessä.

–  Olemme tarkoituksellisesti kasvattaneet työntekijöiden määrää vuodesta toiseen, vaikka hieman pienemmälläkin joukolla pärjäisimme. Nuorten palkkaamisella on kuitenkin paljon muitakin kuin liiketoiminnallisia tavoitteita. On tärkeää, että nuoret pääsevät kiinni työelämään, vaikkei palvelualasta heille kaikille elämänuraa tulisikaan. Uskomme, että työllistyminen on parasta syrjäytymisen ehkäisemistä, henkilöstöjohtaja Mika-Jussi Mononen toteaa.

Harjoittelupaikkoja monella toimialalla

Lisähenkilökunnalle on tarvetta muulloinkin kuin kesällä. Vakituisen henkilökunnan lisäksi PKO:ssa työskentelee jatkuvasti kiireapulaisia, joiden määrä joulun lähestyessä jälleen kasvaa. Joukossa on myös useita työharjoittelijoita ja työelämään tutustujia.

–  Koska PKO on monialainen yritys, pystymme tarjoamaan monenlaisia mahdollisuuksia esimerkiksi opiskelijoille. Meillä voi muun muassa suorittaa opintoihin liittyviä harjoittelujaksoja tai tehdä opinnäytetyön. Opiskelijat tekevät toimipaikoissamme vuosittain yli 1 800 harjoitteluviikkoa, Mononen kertoo.

PKO:ssa on pitkään kehitetty joustavia käytäntöjä, joiden avulla voidaan ottaa huomioon nuorten erilaiset lähtökohdat ja elämäntilanteet. Esimerkiksi työtuntien määrää voidaan sovittaa itse kunkin opintoihin sopivaksi.

–  Lupaamme, että jokaisesta meille töihin tulevasta huolehditaan ja jokaiselle on tarjolla mielekästä tekemistä. Toimipaikkojen esimiehet ja henkilökunta toivottavat nuoret lämpimästi tervetulleiksi. Vuosikymmenten varrella olemme nähneet, kuinka positiivista ilmapiiriä ja raikasta energiaa he tuovat työyhteisöihin.

Kesäduunia vastuullisesti

PKO on erittäin kiinnostunut siitä, mitä nuoret osuuskaupasta työnantajana ajattelevat. Tästä syystä se osallistuu joka vuosi valtakunnalliseen Vastuullinen kesäduuni -tutkimukseen. Siinä nuoret voivat avoimesti kertoa kokemuksistaan.

Tähän asti arvosanat ovat olleet varsin hyviä. Tutkimus kesältä 2022 julkistetaan lokakuussa, ja kerromme tuloksista sen jälkeen.