Työvaatteella on monta elämää


24.05.2022

PKO haluaa edistää omassa toiminnassaan kierrätystä ja kiertotaloutta. Työvaatteiden pitkä elinkaari on tästä hyvä esimerkki.

Lindströmin auto kurvaa S-market Penttilänrannan pihalle. Kyydissä sillä on täysi lasti puhtaita työvaatteita, joista osa on tulossa Penttilänrannan henkilökunnalle. Kun auto lähtee jatkamaan matkaansa, sillä on mukanaan pesua kaipaavia vaatteita.

– Me PKO:ssa kierrätämme henkilöstömme työvaatteet tehokkaasti ja ekologisesti yhteistyökumppanimme Lindströmin kanssa. Kysymys ei ole ihan pikkuhommasta, sillä marketkaupassamme kesäaikaan työskentelevien lähes tuhannen ihmisen käytössä on jatkuvasti noin 7 500 työvaatetta, marketkaupan johtaja Henrik Härkönen kertoo.

Avainasiakkuuspäällikkö Kari Seppänen Lindströmiltä toteaa, että keskitetty teollinen pesu ja huolto on tehokasta ja ympäristöystävällistä. Mitä enemmän vaatteita on kierrossa mukana, sitä vähemmän vettä ja pesuainetta kuluu per vaate. Kun auto lisäksi on tien päällä koko ajan täydessä lastissa, logistiikan hiilijalanjälki on pieni. Kierrätystä ei tehdä vain PKO:n sisällä, vaan ringissä on mukana myös muita osuuskauppoja.

Marketeissa henkilökunnalla on omat lokerot, joihin he jättävät pesua vaativat työvaatteet ja saavat kerran viikossa puhtaat tilalle. Paidat, housut, takit, liivit ja essut, kaikki on koodattu Lindströmin järjestelmään niin, että vaatteet ovat aina oikeita ja oikeankokoisia.

Vaatteita ei myöskään jää lojumaan pukutiloihin, vaikka henkilökunta vaihtuisi.

–  Pirkon käyttämä takki voi sopia oikein hyvin vielä Marjan päälle, sillä Lindströmin S-ryhmälle vuokraamat ja suunnittelemat vaatteet kestävät kierrossa 3–5 vuotta. Vastuullisuutta on se, että vaatekanta hyödynnetään loppuun asti, Seppänen sanoo.

Kestäviä, käytännöllisiä ja toiminnallisia

Aina kun työvaatemallisto vaihtuu, kyseessä on iso operaatio. Tällä kertaa se osuu PKO:ssa yhteen myymäläuudistusten kanssa, ovathan sekä S-market- että Sale-myymälöiden konseptit parhaillaan uudistuneet tai uudistumassa.

–  Ulkonäkö on työvaatteissa tärkeä asia, sillä hyvännäköiset vaatteet parantavat työviihtyvyyttä. Tärkeintä kuitenkin on henkilökunnan omankin palautteen mukaan se, että vaatteet ovat käytännöllisiä, toiminnallisia ja turvallisia, Härkönen sanoo.

S-ryhmän uusi työvaatemallisto on suunniteltu edistämään kiertotaloutta; mallistossa on käytetty laadukkaita ja kestäviä materiaaleja, joilla on pitkä elinkaari. Lisäksi joissakin tuotteissa on hyödynnetty kierrätettyä kuitua. Vaatteet on suunniteltu niin, että tarvittaessa niitä voidaan korjata, mikä sekin pidentää käyttöikää.

Kari Seppänen kertoo, että ennen käyttöönottoa vaatteet testataan huolellisesti pesemällä ne jopa 25 kertaa. Kestävälle vaatteelle voi tulla elinkaarensa aikana satoja pesukertoja. Sitten kun vaate on tullut elinkaarensa päähän, se toimitetaan yhteistyökumppani Rester Oy:lle.

Kyseessä on Paimiossa sijaitseva Pohjoismaiden ensimmäinen poistotekstiilien käsittelylaitos. Se jauhaa vaatteet kuiduksi, jonka jälkeen ne saavat uuden elämän. Käyttökohteita kierrätyskuidulle on lukuisia, esimerkiksi eristelevyt, rakennusmateriaalit, kuitukankaat sekä lanka ja sitä kautta myös kangas. PKO:n vähittäiskaupassa ensimmäiset kierrätyskuituja sisältävät työvaatteet ovat käytössä Prisma Joensuussa. Käytössä essuja ja tarvikevöitä, joissa kierrätysmateriaalien osuus on noin 10 prosenttia.

Aiemmin tekstiilien kierrätys on ollut lapsenkengissä, joten S-ryhmä ja Lindström tekevät Resterin kanssa uraauurtavaa työtä kiertotalouden hyväksi. Aiemmin poistotekstiilit ovat päätyneet joko poltettaviksi tai ulkomaille.

PKO:ssa henkilökunta on päässyt sanomaan mielipiteensä uusien työvaatteiden kuoseista intranetissä järjestetyssä äänestyksessä. Malliston suunnittelutyö on 100-prosenttisesti kotimaista, ja siitä ovat vastanneet Lindströmin omat designerit.

S-ryhmätasolla työvaateuudistuksen mittakaava on valtava. Vuosittain 30 000 marketkaupan ammattilaista pukee ylleen 250 000 kappaletta työvaatteita. Niiden huoltamiseen ja puhtaanapitoon tarvitaan Lindströmin kokoisen toimijan 10 suurta pesulaa, jotka sijaitsevat ympäri Suomen.

–  S-ryhmän työvaatejakelu on Suomen toiseksi suurin heti Postin jakelun jälkeen, Kari Seppänen kertoo.

Teksti: Kimmo Salo ja Pälvi Salo