Vuoden paras kalajuttu – Saimaan Tuoreen kirjolohen fileejauheliha


11.04.2024

PKO:n myymälöiden kylmäaltaista kala nappaa aina! Kevään 2024 kalatuoteuutuutena on varkautelainen eli lähes lähiruokaa edustava Saimaan Tuoreen kirjolohen fileejauheliha, jota saa Prisma Joensuusta sekä S-marketeista Lieksassa, Niinivaaralla, Outokummussa, Rantakylässä, Ylämyllyllä, Nurmeksessa Porokylässä, Juuassa, Kiteellä sekä Ilomantissa. Se on terveellinen, edullinen sekä helppo ja nopea valmistaa maistuvaksi ateriaksi. Lisäksi Saimaan Tuore on nimensä mukaisesti tuoretta. Tänään Varkaudessa ympäristöystävällisestä kalankasvattamosta nostettu kirjolohi voi jo huomenna olla sinun lautasellasi!

Helppo ja nopea valmistaa – edullisesti tietenkin

Saimaan Tuoreen kirjolohen fileejauheliha oikeaa järkiruokaa, sillä se on tuoreuden, edullisuuden ja nopeuden lisäksi terveellistä. Kirjolohi sisältää proteiinia, hyviä rasvahappoja, D- ja A-vitamiinia, kalsiumia, rautaa ja jodia. Kalaa suositellaan syötäväksi kaksi kertaa viikossa.

Saimaan Tuoreen kirjolohen fileejauhelihasta valmistat kaikki arjen ja juhlan herkut. Mille kuulostaisi nachopelti, pastakastike tai tacot kirjolohen fileejauhelihasta valmistettuna? Kaikki edellä mainitut herkut valmistuvat alle puolessa tunnissa! Reseptit löydät jutun lopusta.

Vastuullisuus näkyy läpi tuotantoketjun

Oletko ikinä miettinyt, millainen vaikutus ruokavaliollasi on ympäristölle? Ruoka aiheuttaa noin viidesosan ilmastonmuutosta kiihdyttävistä päästöistä. Kala on tunnetusti lihaa ympäristöystävällisempää. Suomalaisen luonnonkalan hiilijalanjälki on kymmenen kertaa pienempi kuin esimerkiksi naudanlihalla. Kotimaisella kasvatetulla kirjolohella hiilijalanjälki on hieman suurempi kuin luonnonkalalla, mutta selvästi pienempi kuin norjalaisella lohella.

Saimaan Tuore kirjolohen fileejauheliha on valmistettu 100% kotimaisesta, vastuullisesti kasvatetusta ASC-sertifioidusta kirjolohifileestä. Kalat kasvatetaan Varkaudessa kuormittamatta ympäristöä. Kirjolohien kiertovesikasvattamon fosforipäästöt ovat minimaaliset eikä typpipäästöjä synny tuotannossa ollenkaan. Vettä kiertovesikasvattamossa käytetään peräti 99 prosenttia vähemmän kuin perinteisissä kalankasvattamoissa. Energiaa laitoksessa tuotetaan aurinkovoimalla.

Kaiken lisäksi kirjolohien kasvuolosuhteet ovat tasaiset eivätkä sesongit vaikuta kalan saatavuuteen, laatuun tai hintaan. Tämä takaa edullisen hinnan – aina.

Myös Saimaan Tuoreen kirjolohituotteiden käsittelyssä otetaan huomioon vastuullisuus sekä hävikin estäminen. Esimerkiksi annoskokoinen Saimaan Tuoreen 150 gramman painoinen kirjolohifilee mahtuu tismalleen 26 senttiselle paistinpannulle ja kalamäärä on juuri sopivasti yhteen annokseen. Oikein mitoitetusta annoksesta ei tule yhtään ruokahävikkiä!

Lisäksi kalankäsittelyssä hyödynnetään kala päästä pyrstöön. Ylimääräiset fileen osat jalostetaan kirjolohen fileejauhelihaksi, ruodot ja muut perkuujätteet hyöty käytetään hyönteisfarmeilla sekä kalanruokateollisuudessa.

 

Alle 30 minuutin reseptejä Saimaan Tuoreen kirjolohen fileejauhelihasta (lähde: www.saimaantuore.fi)

 

HELPPO KIRJOLOHIPASTA 4 henkilölle

AINEKSET

300 g spagettia

2 keltasipulia

2 valkosipulinkynttä

1 rkl rypsiöljyä

280 g kirjolohen fileejauhelihaa (Saimaan Tuore)

2 rkl punaviinietikkaa

400 g säilyketomaatteja

1 dl vettä säilykepurkin huuhtelemiseen

1 tl kuivattua timjamia

1 tl kuivattua oreganoa

1/2 tl sokeria

3/4 tl suolaa

(1 dl pastan keitinvettä)

pinnalle basilikaa ja mustapippuria, jos haluat

Ohje

Keitä spagetti pureskeltavan kypsäksi suolatussa vedessä. Yleensä pakkauksen keittoaikaa hiukan lyhyempi aika riittää.

Hienonna sipuli ja valkosipuli.

Kuumenna rypsiöljy pannulla. Lisää sipuli ja kuullota, kunnes sipuli on läpikuultavaa.

Lisää kirjolohen jauheliha ja valkosipuli. Paista noin viisi minuuttia.

Lisää punaviinietikka ja odota, että se haihtuu. Lisää sitten säilyketomaatit (muista huuhdella purkki pannulle!), timjami, oregano, sokeri ja suola. Keitä kasaan muutama minuutti.

Säästä tilkka spagetin keitinvettä ja valuta pasta lävikössä. Lisää pasta pannulle ja sekoita. Jos pasta tuntuu kuivalta, lisää tilkka keitinvettä.

Lisää päälle basilikaa ja mustapippuria, jos haluat. Syö heti.

 

SAIMAA-TACOT, 4 henkilölle

Satu Koiviston Saimaa-tacot ovat saaneet inspiraationsa helsinkiläisen Lie Mi -ravintolan kuuluisista Shanghai-tacoista, mutta pääraaka-aine onkin Saimaan Tuoreen kirjolohen fileejauheliha. Nämä tacot saat pöytään alle puolessa tunnissa.

1 pkt Saimaan Tuore kirjolohen fileejauhelihaa

3 valkosipulinkynttä

1 tl limetin kuorta hienoksi raastettuna

1–2 kevätsipulin vartta (koosta riippuen)

1 ruukku tuoretta korianteria

2 tl rypsiöljyä

1/2 limetin mehu (purista loppu valmiiden tacojen päälle)

1/2 tl sokeria

1/2 tl suolaa

Tarjoiluun

8 tortillalettua (medium)

2 punaista chiliä

1 limetti

Hoisin-kastiketta

Majoneesia

Salaattisekoitusta

Seesaminsiemeniä

Paahdettua sipulirouhetta

Ohje

Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

Pese ja kuivaa limetti. Raasta limetin kuori hienoksi raasteeksi.

Hienonna kevätsipuli ja korianteri.

Kuumenna rypsiöljy pannulla. Lisää valkosipuli ja limetinkuori ja paista hetki miedolla lämmöllä sekoitellen. Nosta lämpöä ja lisää kirjolohen jauheliha pannulle. Hakkaa lastalla pienemmiksi paloiksi. Paista noin 5 minuuttia sekoitellen, kunnes kala on kypsä. Lisää limettimehu, sokeri ja suola. Paista vielä hetki. Ota pannu liedeltä. Lisää kevätsipuli ja korianteri (säästä halutessasi osa korianterista tacojen päälle koristeeksi).

Lämmitä tortillaletut uunissa tai mikrossa pakkauksen ohjeen mukaisesti. Viipaloi chili. Leikkaa limetti lohkoiksi.

Levitä letun päälle lusikalliset hoisin-kastiketta ja majoneesia. Lisää sitten kirjolohta, salaattisekoitusta, chiliä, seesaminsiemeniä ja paahdettua sipulirouhetta. Viimeistele Saimaa-tacot puristamalla päälle lopuksi limettiä.

 

KIRJOLOHINACHOPELTI, 4 henkilölle

Ainekset

Saimaan Tuore kirjolohen fileejauheliha 280 g

1 sipuli

200 g nachoja

250 g juustokastiketta

50 g juustoraastetta

1 pss tacomausteseosta

1 prk salsadippiä

1 dl vettä

100 g kirsikkatomaatteja

1 avokado

1 lime

Tuoreyrttejä

OHJE

Kuori ja hienonna sipuli

Paista jauheliha pannussa, lisää sipuli ja anna kuullottua hetki. Lisää tacomausteseos ja vesi.

Levitä sipsit pellille. Ripottele paistettu jauheliha sipsien päälle. Lisää päälle salsadippi, juustokastike ja juustoraaste.

Kuumenna 175-asteessa 5-7 min, kunnes juusto sulaa.

Ota pelti uunista, lisää pilkotut tuoreet kasvikset ja yrtit.

Mausta limellä ja tarjoile heti.