Ystävyyden tori – Joensuun torilla Suomen suurin julkinen lasten tekemä taideteos


14.02.2023

Joensuun alakoulujen yhteisöllinen taideteos julkistetaan ystävänpäivänä 14.2.2023

”Kaikki hyvä alkaa lapsuudesta, niin myös ystävällisyys toisiamme kohtaan.”

Ystävyyden tori -yhteisöllinen taideteos on koottu Joensuun alakoululaisten tekemistä piirustuksista ja maalauksista. Teoksissaan lapset kuvaavat, mitä rauha, ystävyys ja ystävällisyys heille merkitsevät.

Piirustusten ja maalausten tekemiseen osallistui 25 joensuulaista alakoulua. Teos on Suomen ja koko maailmankin mittaluokassa ennätyssuuri: 1 200 piirustusta ja maalausta. Teos on kooltaan 1,80 m x 110 m. Idea Ystävyyden toriin tuli kirjailija-kuvataiteilija Esko-Pekka Tiitiseltä, joka myös organisoi teoksen toteuttamisen.

– Joensuun Kulttuurin Unelmavuosi 2023 -hankkeessa oli itsestään selvää, että lähdemme mukaan Ystävyyden tori -taideteokseen. Näemme tärkeänä, että lasten työt saavat näkyvyyttä Joensuussa ja kaikki pääsevät katsomaan lasten piirustuksia, kertoo projektipäällikkö Anne Mujunen.

Mujunen muistuttaa, että Joensuun kaupungin kulttuuripalvelut tarjoavat myös kaikille perusasteen oppilaille mahdollisuuden tutustua taiteen eri lajeihin Kulttuurin virta -kulttuuripolun kautta.

– Joensuun torilla oleva teos on Suomen suurin julkisesti tällä hetkellä esillä oleva lasten tekemä taideteos. Hankkeessa poikkeuksellisen hienoa on se, että lasten taide tuodaan julkisesti ja helposti kaikkien nähtäville. Hyvin usein lasten taide jää vähän piiloon, kun teoksia esitellään siellä missä ne on tehty eli esimerkiksi koulussa. Toivottavasti tämä joensuulaisten esimerkki rohkaisee toimijoita myös muualla Suomessa antamaan lasten tekemälle taiteelle näkyvästi tilaa, Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton toiminnanjohtaja Aleksi Valta sanoo.

Teoksen ovat kustantaneet Joensuun Kulttuurin Unelmavuosi 2023 -hanke ja Pohjois-Karjalan Osuuskauppa.

– PKO:n tavoite on tehdä Pohjois-Karjalasta entistä parempi paikka elää, ja tämä taideteos edistää tavoitetta tuomalla ystävällisyyden ja ystävyyden teeman keskelle toria. Kuka tahansa meistä voi ihailla piirustuksia sekä pysähtyä tämän tärkeän sanoman äärelle. Näin teos osaltaan lisää myös Joensuun keskustan elinvoimaa, toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.

 

Avajaiset

Kaikille avoin teoksen julkistamistilaisuus pidetään Joensuun torilla 14.2.2023 klo 11.30-12.00. Avajaisohjelmassa kuullaan koululaisten esityksiä; mm. otteita Lapsen oikeuksien sopimuksesta usealla eri kielellä luettuna.  Ystävyyden tori -teos on esillä Joensuun torilla uuden liikerakennuksen rakennustyömaan suoja-aidassa helmikuun puolesta välistä kesään saakka.

– Suurin kiitos kuuluu teokseen osallistuneille koululaisille, jotka omilla maalauksillaan näyttävät kaupungistamme nousevan ystävyyden, yhteisöllisyyden ja rauhantahtoisuuden hengen ja voiman, Esko-Pekka Tiitinen sanoo.

Joensuun Normaalikoulun viidennen luokan oppilaat  Nolan Henderson Montero ja Miira Saastamoinen kertovat, mitä he ajattelivat tehdessään piirroksia Ystävyyden tori -teokseen.

–  Ystävyys on tunne, joka tulee kun olet kavereiden kanssa, Nolan Henderson Montero sanoo.

– Piirtäessäni ajattelin, että tekisin maalauksen jossa joku muistelee sitä, kun oli yksinäinen ja on nyt iloinen siitä, kun sai kaverin, johon voi luottaa. Ystävyys on ymmärrystä, luottoa, toivoa ja tukea.

Minusta on kiva kun ihmiset saavat nähdä työmme, mutta se on myös hiukan jännittävää, Miira Saastamoinen sanoo.

 

Teokseen tekemiseen ovat osallistuneet seuraavat koulut:

Enon koulu, Heinävaaran koulu, Kanervalan koulu, Karsikon koulu, Louhiojan koulu, Mutalan koulu, Niittylahden koulu, Pataluodon koulu, Rekivaaran koulu, Tuupovaaran koulu, Utran koulu, Hammaslahden koulu, Iiksenvaaran koulu, Karhunmäen koulu, Kiihtelysvaaran koulu, Marjalan koulu, Nepenmäen koulu, Nepenmäen sairaalakoulu, Noljakan koulu, Reijolan koulu, Suhmuran koulu, Uimaharjun koulu, Joensuun normaalikoulu, Itä-Suomen koulu, Joensuun Steinerkoulu.

 

Lisätietoja Ystävyyden torista:

Esko-Pekka Tiitinen: 050 531 6515, eptiitinen@hotmail.com

Anne Mujunen: 050 470 9891, anne.mujunen@joensuu.fi
Petri Vähä: 050 440 4332, petri.vaha@sok.fi