Vuoden kesätyöntekijä Anniina Marttila tulee PKO:sta – PKO:n kesätyöprosessia on kehitetty nuoret edellä

Joensuun ABC Marjalan kesätyöntekijä Anniina Marttila nappasi Vuoden kesätyöntekijän tittelin. Kisan järjestää vuosittain Oikotie Työpaikat ja Vastuullinen kesäduuni. Pohjois-Karjalan Osuuskauppa on pärjännyt muutenkin mainiosti Vastuullinen kesäduuni -tutkimuksessa*. Tänä vuonna sijoitus oli 13. yli tuhannen työntekijän organisaatioiden sarjassa.🤩
Joensuun ABC Marjalassa oli viime kesänä kaksitoista kesätyöntekijää, joista seitsemän oli erityisnuoria.
Vuoden kesätyöntekijäksi valitun Anniina Marttilan tehtävänä oli ohjata erityisnuoria.
− Anniina teki aivan huikeaa työtä ja mikä asenne! Hän oli erittäin kärsivällinen, oiva esimerkin näyttäjä, loistava kuuntelija ja ohjeisti nuoria juurta jaksain, kehuu Anniinan esihenkilö, kesän jälkeen ABC Siihtalaan siirtynyt liikennemyymäläpäällikkö Arto Pölönen.
Anniina opiskelee Joensuun yliopistossa kolmatta vuotta varhaiskasvatuksen opettajaksi sivuaineenaan erityispedagogiikka. Nuori nainen iloitsee saamastaan mahdollisuudesta. Kesätyö oli hänelle mieluinen ja silmiä avaava kokemus.
− Jokainen erityisnuori tarvitsi eri lailla tukea ja ohjausta. Emme työskennelleet kassalla, mutta lähes kaikki muut työt tulivat tutuiksi. Kaikki nuoret olivat supermukavia ja motivoituneita. Tähän asti lapset ovat olleet se minun juttuni, mutta kesän jäljiltä aloin innostua kovasti myös erityispedagogiikasta.
Anniina on tehnyt aikaisemminkin kaupan alan töitä, mutta ABC oli uusi tuttavuus. Ohjaustehtäviä edelsi viikon mittainen perusteellinen perehdytys ABC liikennemyymälän töihin.
− Oli tärkeää, että sain ensin itse opetella työn ennen kuin lähdin ohjaamaan ketään.
ABC Marjalassa oltiin tänäkin kesänä erittäin tyytyväisiä kesätyöntekijöiden panokseen ja etenkin siihen, että myös monelle erityisnuorelle pystyttiin tarjoamaan töitä.
− Viime vuonna meillä oli kaksi erityisnuorta, mutta nyt kun osuuskaupan tuella saimme Anniinan heitä ohjaamaan, pystyimme ottamaan heitä jopa seitsemän. Kokemus oli todella hyvä. He olivat koko työyhteisölle rikkaus ja palautteen perusteella he myös viihtyivät meillä, Arto toteaa.
− Palautteissa on kiitelty ylipäätään mahdollisuutta työntekoon, mutta myös sitä, että tukena oli turvallinen aikuinen.
Rekrytointia suurella sydämellä
Pohjois-Karjalan Osuuskaupan toimipaikoissa oli viime kesänä lähes 1 200 kesätyöntekijää ja lisäksi 120 erityisnuorta. Erityisnuorten tueksi oli palkattu 11 ohjaajaa.
PKO:ssa on tehty jo pitkään erityisen onnistunutta kesätyöntekijöiden rekrytointityötä, mikä on näkynyt hyvinä sijoituksina Vastuullinen kesäduuni -tutkimuksessa. Parina viime vuonna sijoitus on ollut 9., tänä vuonna 13. 
PKO:ssa nähdään, että tärkeä tekijä menestyksen taustalla on kymmenisen vuotta sitten tehty näkökulman muutos kesätöihin.
− Lähdimme tutkimaan asioita yhteiskuntavastuun näkökulmasta. Otimme nuoren ja hänen elämäntilanteensa keskiöön ja aloimme yhteensovittaa sitä liiketoiminnan kanssa: Miten meidän pitäisi olla nuoren elämässä mukana, mitkä ovat nuoren tarpeet ja motiivit, ja mitä se kaikki tarkoittaa meidän kesätyöprosessillemme ja lopulta, miten koko paketti yhdistetään liiketoimintojemme tarpeisiin, henkilöstöjohtaja Mika-Jussi Mononen selvittää.
− Uskon, että olemme saaneet tällä tavalla parempaa jälkeä kuin että olisimme ensin määritelleet liiketoiminnan tarpeet ja sitten vasta miettineet, miten nuoret siihen sopivat.
HR-asiantuntija Sari Lehtola komppaa.
− Teemme kesätyöprosessia nuoret huomioiden ja suurella sydämellä. Nuoret edellä -asenne näkyy muun muassa pyrkimyksessämme helpottaa asioita ihan rekrytointi-ilmoitusten hakuteksteistä lähtien. Esimerkiksi kerromme jo hakutekstissä, millainen työyhteisö nuorta odottaa.
Niin Sari kuin Mika-Jussi ovat huomanneet, että kesätyöntekijän kohtaamisen kulttuuri on muuttunut koko osuuskaupassa.
− Meille on kunnia-asia, että nuoria kohdellaan hyvin ja heidät otetaan täysivertaisiksi työyhteisön jäseniksi heti ensimmäisestä päivästä alkaen. Annetaan nuorelle mahdollisuus näyttää, mihin hän pystyy. Erityisnuorelle kokemus voi olla vielä merkityksellisempi.
*Oikotie Työpaikkojen Vastuullinen kesäduuni -tutkimus on Suomen suurin kesätyökokemuksia kartoittava tutkimus, johon vastasi tänä kesänä 13 162 kesätyöntekijää.