Ryhmäpäällikkö Hanna Meriläinen: "Haluan olla innostaja ja tsemppaaja"

ABC Nurmeksen päällikkö Hanna Meriläinen tarttui helmikuussa uusiin haasteisiin, kun hän aloitti ABC ryhmäpäällikkönä vastuullaan kaikkien PKO:n liikennemyymälöiden sisäkauppa.

Kun ABC Nurmes avattiin vuonna 2003, yhtenä sen liikennemyymälätyöntekijöistä aloitti Hanna Meriläinen. Tästä hän siirtyi keittiövastaavaksi ja eteni sen jälkeen ABC Juuan päälliköksi. Vuodesta 2020 Hanna on luotsannut sekä ABC Juukaa että ABC Nurmesta, joten liikennemyymälämaailma on hänelle tuttu monelta kantilta, ja taskusta löytyy sellaista osaamista, jota ryhmäpäällikön tehtävässä tarvitaan.

"Olen liikennemyymäläpäälliköiden tukena arjessa ja autan heitä pääsemään tavoitteisiin. Haluan olla myös innostaja ja tsemppaaja", Hanna avaa omaa rooliaan.

Tasalaatuisuus tavoitteena

PKO:lla on kahdeksan liikennemyymälää, joiden sisäkauppaa – marketteja ja ravintoloita – Hanna luotsaa. Palvelupäällikkö Tomi Koffertin vastuulla on poltonestekauppa, autonpesu ja ABC lataus.

Hanna tunnistaa liikennemyymälässä työskentelyn haasteet ja sen, että PKO:ssakin jokainen ABC on hieman erilainen riippuen muun muassa siitä, sijaitaanko vilkkaan valtatien varrella vai osana kaupunkirakennetta.

"Esimerkiksi Nurmeksessa korostuvat loma-ajat, jolloin on todella vilkasta. Olemme myös paikallisille tärkeä ravintolapalveluiden tarjoaja. Yksi on kuitenkin yhteistä kaikille liikennemyymälöille: olemme aina asiakasta varten", Hanna toteaa.

Palvelun laatu on asia, johon tuore ryhmäpäällikkö sanoo kiinnittävänsä huomiota. Ja koska hän on koulutukseltaan kokki, ovat keittiö ja ruoka lähellä sydäntä. Ruoan pitää olla maukasta ja tasalaatuista.

Pitkän linjan osuuskauppalainen

Vuonna 2023 liikennemäärät ja siten myös asiakasvirrat pienenivät jonkin verran. Hannan mielestä koko ketjussa on tehty hyvää työtä sisätoiminnan kehittämisen eteen, ja suunta on nyt oikea.

"Marketkaupan valikoimien kehittäminen on parhaillaan työn alla. Meidän täytyy löytää roolimme suurien marketyksiköiden puristuksessa, nyt kun aukioloaikaetu on menetetty. Erityisen tärkeää on löytää ne tuotteet, jotka parhaiten palvelevat liikkuvien asiakkaiden tarpeita."

Hanna kertoo, että on saanut tilin osuuskaupasta siitä lähtien, kun hän 16-vuotiaana koululaisena siivosi Jukolan Osuuskaupan omistaman kerrostalon rappukäytäviä. Työkokemusta on ABC:n lisäksi myös tarjoilijan työstä Bomballa.

Vaikka uusi työ on aika liikkuvaa, koti pysyy jatkossakin Nurmeksessa. Hannan viidestä lapsesta neljä on jo lentänyt pesästä. Nuorimmaisen ja puolison lisäksi kotia asuttavat nyt myös kaksi koiraa.

"Perheen kanssa puuhastelu täyttää hyvin vapaa-ajan", pian kaksinkertainen mummo kertoo.