Kesähessusta hotellinjohtajaksi

Outi Pohjoranta, PKO

Kesähessusta hotellinjohtajaksi

Pohjois-Karjalan Osuuskaupassa (PKO) ei ole montaakaan ravintolaa, jossa Outi Pohjoranta ei olisi 25-vuotisen osuuskauppauransa aikana työskennellyt. Kaikki alkoi kesähessuna Prisman kahvila Lasipallossa. Täysi-ikäistyttyään Outi pääsi hotelli-ravintola Kareliaan ensin lipunmyyjäksi ja sen jälkeen baaritiskin taakse sekä hotellin vastaanottoon.

Kareliasta Outin tie vei Vaakuna-korttelin ravintoloihin, Amarilloon ja Public Corneriin, vuoropäälliköksi, sieltä Kimmellin iltaravintolamaailman monipuolisiin tehtäviin sekä tapahtumien pariin. Vuonna 2016 Outi siirtyi ravintolapäälliköksi Bar Playhin ja Las Palmasiin. Viimeiset neljä vuorta Outi on toiminut ryhmäpäällikkönä iltaravintoloissa, pubeissa ja PKO:n ketjuruokavintoloissa sekä vetänyt ravintolauudistusprosesseja kuten Jokilaiva Romeon avausta, Las Palmasin muuttoa Kimmeliin, Bepop Streetin ja Bepopin uutta tulemista, Amarillon konseptiuudistusta, VENNin avaamista Kauppahalli Joensuuhun sekä viimeisimpänä Rosson uudistusta tammikuussa 2024. Viimeisimmäksi Outi aloitti Original Sokos Hotel Vaakunan hotellinjohtajana 1.3.2024.

- Olen superkiitollinen sitä, että näkemykseeni luotetaan ja pääsen kehittämään osaamistani hotellinjohtajana Original Sokos Hotel Vaakunassa. Kokonaisen hotellin luotsaaminen ravintoloineen on ollu pitkäaikainen unelmani, ja nyt haaveeni vihdoin ja viimein toteutui.

Original Sokos Hotel Vaakunan johtamisen lisäksi Outi Pohjoranta vastaa myös Amarillon, Rosson, Rositan, Coffee Housen, Toreron ja Kauppahalli Joensuun PKO:n ravintoloiden operatiivisesta toiminnasta.
- Jokaisessa ravintolassa on aivan huippuporukka ja vetäjä, johon luotan. Olen heidän tukenaan ja he voivat luottaa siihen.

Vuosien mittaan Outi on huomannut, että uusia tehtäviä ja lisää vastuuta saa, jos on ahkera ja oikealla tavalla nöyrä. Esihenkilön täytyy sietää myös epäonnistumisen riski, sen tietää Vuoden esihenkilöksi vuonna 2020 valittu Outi.
- Arvostan äärimmäisen paljon sitä, että minun arvomaailmaani, ajatuksiini sekä ideoihini ja kykyihini luotetaan PKO:ssa. Hotellinjohtajana olen kokematon, sen myönnän, mutta onneksi minulla on Vaakunassa aivan käsittämättömän hyvä tiimi ja henkilökunta tukenani sekä koko PKO:n osaaminen ja verkosto. En ole koskaan pelännyt vastaanottaa haasteita, ainahan itseään haluaa kehittää. Oma supervoimani on se, että todella uppoudun täysillä kaikkiin työtehtäviin ja heittäydyn sydämellä jokaiseen projektiin.

Liikematkailijoiden koti

Original Sokos Hotel Vaakuna on liikematkustajien koti ja sellaisena hotelli haluaa pysyä ja vahvistaa sitä.
- Liikematkustajat ovat prioriteetti numero yksi meille. Pidämme maailman parasta huolta heistä kuten kaikista muistakin asiakkaistamme. Ihmeitä ei tarvitse tehdä, mutta majoittumiskokemuksen täytyy olla huippukunnossa, viikosta ja kuukaudesta toiseen. Myös ravintoloiden onnistuminen on hotellimajoittujan näkökulmasta keskeistä, virheet on minimoitava, tietää Outi.

Mitä muita ideoita Outin taskuista löytyy, kun keskellä Joensuuta sijaitsevan hotelli Vaakunan tulevaisuutta ajatellaan?
- En ajattele pelkästään Original Sokos Hotel Vaakunan kehittämistä, vaan itseasiassa laajemmin – koko Vaakunan korttelia. Haluan yhtenäistää kokonaisuutta. Vaakuna on hotelli keskellä kuhisevaa kaupunkia. Poikkeuksellisen laaja ravintolatarjonta, elämysillallisista yökerhon värivaloihin, Sokos, huippumuoti sekä kauneuspalvelut löytyvät samasta rakennuksesta ja ostoskeskus, tori sekä kauppahalli tien toiselta puolelta. Haluan tuotteistaa kokonaisuuden niin, että ihmiset oikein himoitsevat sitä hotellilomallaan. Tämä on fiilisbisnestä ja myymme elämyksiä.

80-vuotta hotellielämää

Sympaattinen keskustahotelli Joensuun torin laidalla, Original Sokos Hotel Vaakuna, on majoittanut ja kestinnyt vieraita Joensuun sydämessä jo vuodesta 1943 saakka. Hotelli Vaakuna on vanhin toiminnassa oleva joensuulainen hotelli. Funkkisrakennuksen suunnitteli helsinkiläinen, ulkomailtakin lisäoppia hakenut arkkitehti Paavo Riihimäki. Sota-aikana talo oli muussa käytössä, mutta Moskovan rauhan myötä avautui tiloissa 36-huoneinen Hotelli Pohjois-Karjala ravintoloineen vuonna 1943.

Vuonna 1982 SOK lunasti Hotelli Vaakunan, ja siitä tuli osa S-ryhmän Sokos Hotels -ketjua. Vuonna 2001 PKO osti hotellin liiketoiminnan ja samalla hotellikiinteistön. Vuonna 2010 PKO teetti hotellissa ison laajennuksen ja remontin. Joensuun kaupunkikeskustayhdistys palkitsi teon vuoden 2010 kaupunkikeskustatekona. Hotellissa on 144 huonetta, kahdeksan ravintolaa, juhlatiloja, saunatilat, kuntoilutila sekä kaksi kokouskabinettia.
- Edellisestä remontista on jo 14 vuotta. Voi olla, että tulevaisuudessa hotellia uudistetaan ainakin teemahuoneiden osalta, arvelee tuore hotellinjohtaja.