Bomban alueen kehittäminen tuo euroja myös alueen muille toimijoille


02.10.2024

Matkailijoiden alueelle tuomat eurot hyödyttävät sangen monia toimialoja: kauppaa, majoitus- ja ravitsemispalveluita, henkilöliikennepalveluita, urheilu- ja virkistyspalveluita, kulttuuripalveluita ja polttoaineiden myyntiä. Matkailijat tuovat alueelle uutta ostovoimaa ja kulutusta. Eurot jäävät Pohjois-Karjalaan ja hyöty jakautuu monille.

”Matkailun kehittäminen on PKO:n perustehtävän toteuttamista, onhan missiomme tehdä Pohjois-Karjalasta entistä parempi paikka elää tuottamalla palveluja ja etuja asiakasomistajille sekä edistämällä maakunnan elinvoimaisuutta”, sanoo PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä.

Kalevalasta tehtävän suurelokuvan kuvaukset alkoivat Nurmeksessa Bomban alueella syyskuussa. Kalevala: Kullervon tarina on ohjaaja Antti J. Jokisen vuosikymmenten unelma. Historiallisen draamaelokuvan on käsikirjoittanut Jokinen ja Jorma Tommila.

Elokuvan pääyhteistyökumppanina PKO on rakennuttanut Bomballe mittavat ajan hengen mukaiset elokuvalavasteet. Lavasteissa on erikoista se, että ne tehdään karjalaistyyliä kunnioittaen ja käytettävät puut ovat Ylä-Karjalasta ja Kainuusta. Kaikki Bomban alueelle rakennetut rakennukset ja lavasteet sekä rekvisiitta jäävät kuvausten jälkeen PKO:n käyttöön.

”On hienoa osaltaan olla mahdollistamassa ensimmäisen Kalevala-aiheisen pitkän elokuvan syntymistä. Break Sokos Hotel Bomban yhteydessä oleva Bomba-talo on yksi karjalaisen kulttuuriperinnön helmistä, ja sen läheisyyteen rakennamme yhteistyössä elokuvan kuvauspaikkoja. Tavoitteenamme on hyödyntää Kalevala-teemaa Bomban alueen matkailussa elokuvatuotannon jälkeen muun muassa elämysmatkailussa. Maailmalla on paljon esimerkkejä matkailusta elokuvien kuvauspaikoille ja suunnitteilla on erilaisia elämyspaketteja elokuvan ja sen Kalevala-teeman ympärille, joissa rakennetut lavasteet ovat keskiössä. Kalevalan mystiikan uskomme kotimaisten matkailijoiden lisäksi kiinnostavan myös eteläeurooppalaisia turisteja”, Kivelä kertoo elokuvatuotannon hyödyistä.

Työllistää paikallisesti

Elokuvatuotanto työllistää myös paikallisesti ja esimerkiksi elokuvan lavasterakentamisen tiimissä on 25 paikallista tekijää valmistamassa lavasteita. Sen lisäksi, että kuvausten ajan tuotanto kasvattaa PKO:n Bomban toimipaikkojen käyttöastetta, myös avustajia ja opiskelijaharjoittelijoita rekrytoidaan paikallisesti.

”On valtavan vaikuttavaa, että saamme Pohjois-Karjalaan suuren määrän kulttuurituottajia ja tekijöitä. Elokuvan myötä Pohjois-Karjalan tarustoa ja kulttuuria saadaan laajemmin esille sekä matkailijoiden että matkailualan toimijoiden keskuudessa. Todella tärkeä asia koko maakunnan näkökulmasta on, että elokuvatuotanto tarjoaa nuorille kulttuurintekijöille hienoja työmahdollisuuksia”, kiteyttää Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja Markus Hirvonen.

Matkailijoiden houkuttelemiseen ei riitä se, että hotellissa on hyvä tyyny ja mukava sänky. Pitää olla jotain elämyksellistä, jotain, joka osuu sieluun.

”Elokuvatuotannossa osana oleminen poikkeaa PKO:n matkailu- ja vähittäiskauppatoiminnasta, mikä tekeekin uudenlaisesta tekemisestä jännittävää ja potentiaalista. Meillä on loistavat lähtökohdat rakentaa Bomban matkailijoille entistäkin vaikuttavampia elämyksiä elokuvan ja ihmisiä kiinnostavan Kalevala-teeman ympärille. Matkailun pitkäjänteinen kehittäminen on sijoitus maakunnan tulevaisuuteen”, Kivelä kiteyttää.

Kalevala: Kullervon tarina saa ensi-iltansa elokuvateattereissa alkuvuodesta 2026.

 

Kuvassa vasemmalta: Eero Aho, Juha Kivelä, Elias Salonen