PKO tähyää Kolilla kvartaalia kauemmas


09.04.2024

”Osuuskaupalle kvartaali on neljännesvuosisata. Kun teemme investointeja, arvioimme niiden vaikutuksia vuosikymmenten päähän”, Pohjois-Karjalan Osuuskaupan toimitusjohtaja Juha Kivelä kiteyttää.

Konkreettinen esimerkki tästä on Kolin kehittäminen. Koli on tänä päivänä yksi Suomen suosituimmista matkailukohteista. Näin ei olisi ilman PKO:n ja sen yhteistyökumppanien tekemää pitkäjänteistä työtä.

”PKO:lta tämä on vaatinut jopa ylisuhteista panostusta. Olemme kuitenkin kokeneet, että asialla on todella suuri merkitys, kun teemme Pohjois-Karjalasta parasta paikkaa elää. Meidän on täytynyt nähdä pitkä polku kannattavuuteen ja tehdä rakentavaa yhteistyötä monien eri tahojen kanssa”, Kivelä toteaa.

Yli satavuotias matkailukohde

Ensimmäisenä Kolin löysivät 1800-luvun lopussa taiteilijat, jotka ikuistivat kansallismaisemaa niin upeasti, että siitä tuli myös osa suomalaista sielunmaisemaa. Vuonna 1896 Suomen matkailijayhdistys avasi pikkuruisen matkailijamajan Kolille, ja samalla rakennettiin ensimmäiset luontopolut sen ylimmälle huipulle.

Matkailukohde Koli on ollut 1920-luvulta lähtien, ja talviurheilukeskus siitä tuli seuraavalla vuosikymmenellä, kun pujottelurinne valmistui. Ensimmäinen betonirakenteinen hotelli rakennettiin 1960-luvun lopulla.

Kolin kansallispuisto perustettiin vuonna 1991, ja alueesta alettiin tehdä luontomatkailukohdetta. Noista päivistä lähtien PKO on ollut mukana alueen kehittämisessä.

Hotellitoiminta siirtyi PKO:lle vuonna 1999, kun uudistettu Sokos Hotel Koli avasi ovensa yhtä aikaa Luontokeskus Ukon kanssa. Koli poikkesi profiililtaan selkeästi S-ryhmän kaupunkihotelleista keskittymällä ennen kaikkea vapaa-ajan matkustukseen. Samalla PKO avasi Kolille myös ruokakaupan.

Ympärivuotiseksi ja kansainväliseksi

Kun Kolin kansallispuisto siirtyi Metsähallituksen hallintaan vuonna 2008, kävijöitä oli vuosittain 110 000. Nykyisin Kolin maisemissa viihtyy vuosittain lähemmäs 240 000 matkailijaa, ja heidän alueelle jättämänsä raha on yli kolmikertaistunut. Tämä on seurausta siitä, että alueen palvelut ovat jatkuvasti lisääntyneet ja kehittyneet. Vuonna 2021 Koli valittiinkin Suomen parhaaksi matkailualueeksi.

”Matkailijoiden vaatimustaso kasvaa jatkuvasti. He odottavat entistä korkealaatuisempia ja monipuolisempia palveluja. Niitä kehittämme koko ajan lisää. PKO on muun muassa täysin uudistanut Break Sokos Hotel Kolin ja avannut sen yhteyteen kylpylän. Kesällä 2023 avasi ovensa PKO:n upouusi Break Sokos Koli kylä. Kodikas hotelli on aktiivisen liikkujan ja iloisen seikkailijan lämminhenkinen tukikohta”, toteaa hotellinjohtaja Lauri Koukkunen.

Luonto-arvot säilyttäen

Siitä lähtien, kun Kolia on lähdetty matkailukohteena kehittämään, on keskusteltu myös luontoarvoista.

”Istumme kaikki samassa pöydässä, Metsähallitus, PKO, muut yrittäjät, kunnat sekä luonnonsuojelujärjestöt. Päämäärät ovat pitkälti yhteiset. Luontoarvot ja matkailun edistäminen eivät ole ristiriidassa keskenään”, Juha Kivelä sanoo.

Hän toteaa samalla, että kehittyessään Koli tuo elinvoimaa koko Pohjois-Karjalaan: ihmiset löytävät Kolin vanavedessä myös vähemmän tunnetut ja hiljaisemmat luontokohteet.

Kolin matkailuvisio 2050:ssä Koli on kuvattu Rukan kokoisena ympärivuotisena ja kansainvälisenä matkailukohteena. Se tarkoittaisi, että nykyiset matkailijamäärät lähes kymmenkertaistuisivat. Tämä puolestaan edellyttää aikamoista lisäystä majoituskapasiteettiin ja moniin muihin palveluihin. Niitä pitkälle tulevaisuuteen katsova PKO nyt ennakoivasti rakentaa.

”On eduksi, että Metsähallituksella on kiinteistössään PKO:n kaltainen pitkäaikainen vuokralainen, joka toimii myös sijoittajana. PKO on sitoutunut Kolin alueen kestävään matkailuun ja myös sen kautta luonnonsuojeluun. Kolilla matkailusta syntyviä vuokratuloja käytetään huomattava summa vuosittain kansallispuiston hoitoon, opastukseen ja retkeilypalveluihin. Yhteistyö PKO:n kanssa, kuten muiden Metsähallituksen kestävän matkailun kumppanien kanssa on avointa ja täyttää kaikki avoimuuden kriteerit. Kolilla Metsähallitus pitää tärkeänä kestävän matkailun ympärivuotista edistämistä”, toteaa Matti Hovi Metsähallituksesta vastineessaan Suomen luonnonsuojeluliitolle koskien huolta alueen kehittämistoimenpiteistä.

Lue uutinen myös Rintasenvaaran ranta-asemakaavan osittaisesta muutoksesta sekä laajennuksesta Loma-Kolilla. Lieksan kaupunki ja Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) ovat valmistelleet Sweco Oy:n kanssa Rintasenvaaran ranta-asemakaavaa Loma-Kolin alueella, ja kaava on edennyt luonnosvaiheeseen. Kaavatyön aloittamisesta viestittiin kesäkuussa 2023. Rintasenvaaran ranta-asemakaavan, samoin kuin muista kaupungilla valmistelussa olevista Kolin kaavoista järjestetään yleisötilaisuus 10.4.2024 alkaen klo 17 Kolin Luontokeskus Ukossa, Ylä-Kolintie 39.

Linkki: Rintasenvaaran ranta-asemakaavan osittainen muutos ja laajennus Loma-Kolilla luonnosvaiheessa – Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (pko.fi)