Pohjois-Karjalan Osuuskaupan edustajisto piti syyskokouksensa 7.12.2021 ja suoritti sääntömääräiset henkilövalinnat. PKO:n hallintoneuvostoon vuosiksi 2022-2024 valittiin erovuoroisista jäsenistä uudelleen Sallamari Kurki Ilomantsista, Kaija Parviainen Kiteeltä,

Samuli Pykäläinen Joensuusta ja Paavo Ratilainen Liperistä. Hallintoneuvostoon uutena valittiin Jenni Laasonen Joensuusta.

PKO:n hallintoneuvosto vuonna 2022:

Hjalmarsson Taru, tarkastaja, Outokumpu
Jehkonen Jani, marketpäällikkö, Nurmes
Kaalimaa Emmi, opettaja, Kitee
Kokkonen Pekka, maatilayrittäjä, Juuka
Kortelainen Merja, maatalousyrittäjä, Valtimo
Kurki Sallamari, erityisopettaja, Ilomantsi
Laasonen Jenni, palvelupäällikkö, Joensuu
Melkko Satu, palveluesimies, Liperi
Parviainen Kaija, vastaava uimahallityöntekijä, Kitee
Pykäläinen Samuli, yrittäjä, Joensuu
Ratilainen Paavo, kirkkoherra, Liperi
Ryynänen Asta, lääkäri, Lieksa
Seppänen Riitta, päätyösuojeluvaltuutettu, Lieksa
Sinkkonen Janne, konemyyjä, Kontiolahti
Tahvanainen Ville, FM, yliopisto-opettaja, Joensuu
Tanskanen Heidi, metsänhoitaja, Juuka
Tiippana Anu, apulaisrehtori, kotitalouden lehtori, Joensuu
Timonen Leena, tarkastuspäällikkö, Nurmes
Timonen Matti, maanviljelijä, Nurmes
Tolvanen Matti, rikos- ja prosessioikeuden professori, Joensuu
Törmälä Anssi, HTM, talous- ja henkilöstöpäällikkö, pastori, Joensuu
Wrange Kim, yliopettaja, Kontiolahti.

 

PKO:n tilintarkastajaksi tilikaudelle 2021 valittiin Tilintarkastusyhteisö KPMG Oy Ab, vastuullisena Heikki Tuomi.

 

PKO:n hallintoneuvostoon kuuluu 22 jäsentä, joista 20 valitsee edustajisto. Muut kaksi ovat osuuskaupan palveluksessa olevia henkilöstön edustajia. Hallintoneuvoston jäsenten toimikausi kestää 3 vuotta ja kunakin vuonna kolmannes jäsenistä on erovuorossa. Hallintoneuvosto vahvistaa osuuskaupan strategian, valvoo osuuskaupan toimintaa sekä valitsee hallituksen jäsenet ja toimitusjohtajan.
Hallintoneuvoston jäsenet valitaan pääsääntöisesti PKO:n edustajiston jäsenistä. Edustajisto käyttää PKO:n hallinnossa ylintä päätösvaltaa ja sille kuuluvia asioita ovat esimerkiksi tilinpäätöksen vahvistaminen, osuuskaupan voitonjaosta päättäminen ja hallintoneuvoston valinta. Lisäksi edustajisto toimii näköalapaikkana osuuskaupan toimintaan sekä muodostaa tärkeän keskustelufoorumin osuuskaupan toimivan johdon ja omistajien välille.  PKO:n edustajiston vaaleissa jokaisella jäsenellä on yksi ääni. Edustajisto käyttää jäsenten päätösvaltaa osuuskaupassa. Edustajisto valitaan vaalilla osuuskaupan jäsenistä eli asiakasomistajista joka neljäs vuosi. Vaalissa äänioikeutettuja ovat kaikki ennen vaalivuoden alkua jäseniksi hyväksytyt ja 15 vuotta täyttäneet osuuskaupan jäsenet. Viimeisin edustajiston vaali on järjestetty vuonna 2020.

Julkaistu 11.11.2021

Suomen Osuuskauppojen Keskuskunnan hallintoneuvosto on valinnut SOK:n hallituksen vuodelle 2022. SOK:n pääjohtaja Hannu Krook jatkaa SOK:n hallituksen puheenjohtajana.

Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) toimitusjohtaja Juha Kivelä on ollut SOK:n hallituksen jäsen vuodesta 2018 lähtien ja hänet on valittu SOK:n hallitukseen myös vuodeksi 2022.

SOK:n sääntöjen mukaan hallituksen puheenjohtajana toimii SOK:n pääjohtaja. Hallituksen uudeksi varapuheenjohtajaksi valittiin Osuuskauppa Hämeenmaan toimitusjohtaja Olli Vormisto, ja uutena jäsenenä hallituksessa aloittaa Osuuskauppa Keskimaan toimitusjohtaja Antti Määttä. SOK:n hallituksesta jää pois ensi vuonna eläkkeelle siirtyvä Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan toimitusjohtaja Kimmo Simberg.

– Vahvan liiketoimintaosaamisen ja tulevaisuusorientaation omaava hallituksemme auttaa koko kaupparyhmäämme kehittymään ja vastaamaan kaupan alan murrokseen ja kovaan kansainväliseen kilpailuun. Samalla haluan kiittää lämpimästi Kimmo Simbergiä hänen pitkäaikaisesta ja merkittävästä panoksestaan SOK:n hallituksessa, sanoo SOK:n hallintoneuvoston puheenjohtaja Matti Pikkarainen.

SOK:n hallitus 2022:
Hannu Krook, pääjohtaja, puheenjohtaja
Kim Biskop, toimitusjohtaja
Nermin Hairedin, toimitusjohtaja
Rita Järventie-Thesleff, professori
Juha Kivelä, toimitusjohtaja
Veli-Matti Liimatainen, toimitusjohtaja
Harri Miettinen, toimitusjohtaja
Antti Määttä, toimitusjohtaja
Olli Vormisto, toimitusjohtaja

Julkaistu 4.11.2021

Scandic Hotels Oy:n toimitusjohtaja Aki Käyhkö jatkaa Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n hallituksen puheenjohtajana 2022. MaRan varapuheenjohtajina jatkavat Mäntän Klubi Oy:n yrittäjä Iris Mäkinen ja Mika Tuhkanen Panimoravintola Beer Hunter’s Oy:stä. MaRan liittokokous nimitti vuoden 2022 hallituksen 4.11. Kuopiossa. Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) toimitusjohtaja Juha Kivelä on ollut MaRa ry:n hallituksen vuodesta 2014 lähtien, ja hänet on valittu jatkamaan MaRa ry:n hallituksessa myös 2022.

Matkailu- ja ravintola-alan yritykset ovat olleet ennennäkemättömässä kieputuksessa koronakriisin ja rajoitusten vuoksi. MaRan puheenjohtaja Aki Käyhkö moitti puheenvuorossaan viranomaisten rajoituspäätöksistä esittämiä perusteluita ja rajoituksista käytyä julkista keskustelua hyvin kapeakatseiseksi.

– Perustelut ja julkinen keskustelu ovat keskittyneet siihen, onko asiakkaan oikeus saada viinilasillinen, matkustella tai käydä tapahtumissa tärkeämpi oikeus kuin toisten oikeus turvalliseen elämään. Päätöksentekijöiltä ja julkisesta keskustelusta on puuttunut yrittäjien ja työntekijöiden toimeentulon ja henkisen jaksamisen näkökulma lähes tyystin, Käyhkö toteaa.

Koronakriisi on paljastanut Suomessa syvällisiä puutteita kriisin johtojärjestelmässä ja sairaanhoidon kapasiteetissa.

– Järjestelmä on ylikuormittumassa paljon pienemmillä sairaan- ja tehohoitoluvuilla kuin esimerkiksi muissa Pohjoismaissa. Hinnan tästä maksavat rajoitustoimien kohteena olevat yrittäjät ja työntekijät ja muuta hoitoa tarvitsevat potilaat. Hallituksella olisi ollut 19 kuukautta aikaa panostaa sairaan- ja tehohoidon kapasiteettiin, mutta riittäviä toimia ei ole tehty. Hinta, jonka tämä olisi maksanut, olisi ollut melko pieni verrattuna niihin menetyksiin, jotka aiheutuvat rajoituksista ja muun hoidon viivästymisestä, Käyhkö arvioi.
Pääministeri Sanna Marinin hallitus saa kritiikkiä myös rokotejärjestelmän tehottomuudesta ja siitä aiheutuneista kustannuksista.

– Hallitus on pitänyt jääräpäisesti kiinni siitä, että vain julkinen sektori saa antaa rokotteita. Halukkaita yksityisen sektorin rokotteiden antajia olisi riittänyt. Mutta tämä ei ole käynyt hallitukselle ja nyt rajoitustoimen kohteena olevat yritykset ja työntekijät sekä muuta hoitoa saamatta jääneet potilaat maksavat hinnan, Käyhkö jyrisee.

MaRan hallitus 2022:
MaRan liittokokous valitsi hallitukseen kaikkiaan 28 jäsentä sekä heille henkilökohtaiset varajäsenet.
Aki Käyhkö, Scandic Hotels Oy, Helsinki, puheenjohtaja
Iris Mäkinen, Mäntän Klubi Oy, Mänttä, varapuheenjohtaja
Mika Tuhkanen, Panimoravintola Beer Hunter’s Oy, Pori, varapuheenjohtaja
Mikael Backman, Restel Oy, Helsinki
Kimmo Bergman, Minttiravintolat Oy, Vantaa
Bianca Brink, Sodexo Oy, Helsinki
Tero Eskola, Kuopion ja Lohjan Kylpylät Oy, Kuopio
Ari Heikkinen, Suomen Olo-ravintolat Oy, Kajaani
Mika Hämäläinen, Billebeino Padel Oy, Kuopio
Pasi Jääskeläinen, Kettu ja Kana Oy, Heinola
Juha Kivelä, Pohjois-Karjalan Osuuskauppa, Joensuu
Rami Korhonen, Lapland Safaris Group Oy, Rovaniemi
Jaana Kuivalainen, Sahanlahti Resort Oy, Puumala
Pirjo Lahdenne, Best Western Hotel Seaport, Turku
Arttu Laine, SOK, Helsinki
Tomi Lantto, Antell-konserni, Oulu
Tomi Lohikoski, Muumimaailma Oy
Juha Nalli, Armpa Oy, Lappeenranta
Osku Pajamäki, Congress Paasitorni, Helsinki
Annukka Paksuniemi, Hullu Poro Oy, Kittilä
Jouni Palosaari, Levi Ski Resort Oy, Kittilä
Pekka Paurola, Sweet ’n’ Syrup Oy, Oulu
Henriikka Puolanne, HOK-Elanto Liiketoiminta Oy, Helsinki
Ari Pärnänen, Yöpuu Yhtiö Oy, Jyväskylä
Hannu Rahnasto, Compass Group FS Suomi Oy, Helsinki
Jani Unkeri, Onnen Juurella Oy, Seinäjoki
Vesa Viitanen, Burger-In Oy, Turku
Aku Vikström, NoHo Partners Oyj, Helsinki

Prisma Joensuun prismajohtajaksi on nimitetty Olli Kontiainen 7.4.2021 alkaen.

Joensuulainen 35-vuotias Kontiainen siirtyy tehtävään PKO:n aluepäällikön (S-market, Sale) tehtävästä, jota hän on hoitanut vuodesta 2017 lähtien. Kontiaisella on erittäin monipuolinen kokemus vähittäiskaupan esimiestehtävistä. Ennen aluepäällikkönä toimimista hän on ollut useassa S-marketissa ja Sale-myymälässä päällikkönä PKO:ssa. Koulutukseltaan Kontiainen on tradenomi ja kaupallisen kenttäkoulutuksen hän suoritti Osuuskauppa Suur-Savossa. Prismakokemusta Kontiaisella on Joensuusta, Savonlinnasta ja Kotkasta.

Prisma Joensuu on työntekijämäärältään PKO:n suurin yksikkö, jossa vähittäiskaupan tehtävissä työskentelee lähes 230 ammattilaista. Prismajohtajan tehtävä tuli avoimeksi, kun Petteri Väyrynen nimitettiin 1.4.2021 alkaen Etelä-Karjalan Osuuskaupan vähittäiskaupan toimialajohtajaksi.

Kontiaisen nimityksen myötä PKO:ssa käynnistetään aluepäällikön rekrytointi välittömästi. Uuden aluepäällikön nimitykseen asti Kontiainen hoitaa myös vanhaa vastuualuettaan.

Toivotamme Ollille uuteen tehtävään onnea ja menestystä!

Juha Kivelä                                                                Henrik Härkönen
toimitusjohtaja                                                        vähittäiskaupan toimialajohtaja