Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) nykyinen kiinteistöpäällikkö Jani Lehikoinen on nimitetty 1.2.2024 alkaen PKO:n kiinteistöjohtajaksi ja johtoryhmän jäseneksi. Kiinteistöjohtajana Lehikoinen vastaa PKO:n uusien kiinteistöjen rakennuttamisen ohjaamisesta, kiinteistöportfolion operatiivisesta johtamisesta, ylläpidosta ja kehittämisestä. Lisäksi hänellä on kokonaisvastuu PKO:n kiinteistöjen vuosisuunnittelusta ja budjetoinnista, vuokrausliiketoiminnasta sekä kiinteistöjen energiatehokkuudesta. Lehikoinen vastaa myös PKO:n kiinteistöasiantuntijoiden ja kunnossapitohenkilöiden työnohjauksesta.

Lehikoinen on jo aiemmin hyvin pitkälle vastannut näistä kokonaisuuksista. Johtoryhmän jäseneksi nimityksen myötä tavoitteena on tiivistää ja syventää kiinteistötoimintojen sekä toimialojen yhteistyötä ja varmistaa kiinteistöliiketoimintojen strateginen kehittyminen.
PKO:lla on yhteensä 100 erityyppistä kiinteistöä, joiden kokonaispinta-ala on yli 220 000 neliömetriä.

Lehikoinen on 45-vuotias ja hän on työskennellyt PKO:lla vuodesta 2018 lähtien.

PKO:n johtoryhmän muodostavat 1.2.2024 lähtien toimitusjohtaja Juha Kivelä, vähittäiskaupan toimialajohtaja Henrik Härkönen, matkailujohtaja Satu Näsärö, talousjohtaja Antti Pölönen, kehitysjohtaja Saija Viiliäinen, kiinteistöjohtaja Jani Lehikoinen, henkilöstöjohtaja Mika-Jussi Mononen sekä viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Petri Vähä.

Kaikki johtoryhmän jäsenet raportoivat toimitusjohtaja Kivelälle.

Satu Näsärö on nimitetty Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) matkailukaupan toimialajohtajaksi sekä johtoryhmän jäseneksi. PKO:n matkailu- ja ravitsemiskaupassa työskentelee 500 alan ammattilaista. Toimialajohtajana Näsärö vastaa PKO:n 38 ravintolan, 5 hotellin, Kolin hiihtokeskuksen, 3 kylpylän, Osuuskaupparockin sekä MaRan myyntiorganisaation toiminnasta.

– MaRa-toimialamme on kansainvälistymispolkunsa alkutaipaleella. Erittäin monipuolisen matkailualan kokemuksensa ansiosta Sadulla on hyvät edellytykset luotsata toiminta entistäkin kiivaampaan kannattavan kasvun nousukiitoon. Matkailu- ja ravitsemiskaupassa asiakkaiden kulutuskäyttäytyminen on muutoksessa. Paras tapa kehittää toimintaa on kuunnella asiakkaita ja henkilöstöä, mihin Sadulla on erinomaiset eväät. Satu siirtyy PKO:lle S-ryhmän sisäisellä siirrolla syksyn aikana, ja tarkka aloituspäivämäärä täsmentyy myöhemmin, PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.

Näsäröllä on erittäin monipuolinen matkailualan työkokemus 1980-luvun lopulta lähtien. Hän työskennellyt niin Helsingissä, Rovaniemellä kuin Levilläkin useissa eri tehtävissä päällikkönä, hotellinjohtajana, matkailupalveluyrittäjänä ja aluejohtajana. Hän on työskennellyt mm. City HotelSatu Näsäröli Oy:n, Arctic Light Hotel Oy:n, Osuuskauppa Arinan sekä Sokotel Oy:n palveluksessa. PKO:lle Näsärö siirtyy Sokotel Oy:stä, jossa hän on toiminut viimeisimpänä Helsingissä sijaitsevien Solo Sokos Hotel Tornin ja Original Sokos Hotel Vaakunan hotellinjohtajana.

– Kiitän luottamuksesta ja olen todella iloinen päästessäni luotsaamaan ja kehittämään PKO:n MaRa-toimialaa. Pohjois-Karjala on alueena minulle uusi, mutta ihastusta ovat jo nyt herättäneet modernit kulttuurielämykset, pohjoiskarjalaiset perinteet, jylhän kaunis luonto sekä meidän tarjoamat laadukkaat hotelli-, ravintola- ja hyvinvointipalvelut. Nykykarjalaista luksusta parhaimmillaan!, Satu Näsärö toteaa.

PKO:n johtoryhmän muodostavat jatkossa toimitusjohtaja Juha Kivelä, vähittäiskaupan toimialajohtaja Henrik Härkönen, matkailu- ja ravitsemiskaupan toimialajohtaja Satu Näsärö, kehitysjohtaja Saija Viiliäinen, talousjohtaja Antti Pölönen, henkilöstöjohtaja Mika-Jussi Mononen sekä viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Petri Vähä.

Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) talousjohtaja sekä matkailu- ja ravitsemiskaupan toimialajohtaja Antti Variksen siirtyessä toisen työnantajan palvelukseen KTM Antti Pölönen on nimitetty Pohjois-Karjalan Osuuskaupan talousjohtajaksi ja johtoryhmän jäseneksi 1.9.2023 alkaen. Talousjohtajana Pölönen vastaa PKO:n taloushallinnosta, ICT-tiimistä, PKO:n hallinnon koordinoinnista ja talousjohtaja toimii myös hallituksen sihteerinä.

Pölönen on 37-vuotias ja hän on työskennellyt PKO:lla vuodesta 2016 lähtien mm. marketpäällikkönä sekä laskentapäällikkönä. Pölönen on suorittanut S-Trainee-ohjelman vuosina 2011-2012, jonka jälkeen hän toimi SOK Palveluässässä palveluesimiehenä ja palvelupäällikkönä. SOK Palveluässä tuottaa talous- ja palkkahallinnon palvelut koko S-ryhmälle. Matkailu- ja ravitsemiskaupan uuden toimialajohtajan rekrytointi aloitetaan välittömästi.

PKO:n johtoryhmän muodostavat 1.9.2023 lähtien toimitusjohtaja Juha Kivelä, vähittäiskaupan toimialajohtaja Henrik Härkönen, talousjohtaja Antti Pölönen, kehitysjohtaja Saija Viiliäinen, henkilöstöjohtaja Mika-Jussi Mononen sekä viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Petri Vähä. Rekrytoitava matkailu- ja ravitsemiskaupan uusi toimialajohtaja tulee myös kuulumaan PKO:n johtoryhmään.

Kaikki johtoryhmän jäsenet raportoivat toimitusjohtaja Kivelälle.

– Kiitän Antti Varista vuosien hienosta työstä PKO:n johtoryhmässä ja osuuskaupan menestystarinan edistämisestä. Antti Pölöselle tervetuloa osuuskaupan johtoryhmään ja lämpimästi onnea uuteen tehtävään, PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.

Lisätietoja: toimitusjohtaja Juha Kivelä, p. 010 762 2060

Hallitukseen uusina jäseninä Stora Enson Heidi Hämäläinen ja UEFin Juho Pesonen.

Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) edustajisto on valinnut PKO:lle hallintoneuvoston vuosiksi 2023–2025.

PKO:n hallintoneuvosto vuonna 2023:

Heikura Aino, projektipäällikkö, Joensuu
Kaalimaa Emmi, opettaja, Kitee
Kokkonen Pekka, maatilayrittäjä, Juuka
Kortelainen Merja, maatalousyrittäjä, Valtimo
Kurki Sallamari, erityisopettaja, Ilomantsi
Laasonen Jenni, palvelupäällikkö, Joensuu
Melkko Satu, palveluesimies, Liperi
Parviainen Kaija, vastaava uimahallityöntekijä, Kitee
Pykäläinen Samuli, yrittäjä, Joensuu
Pyykkönen Markku, markkinointijohtaja, Kontiolahti
Ratilainen Paavo, kirkkoherra, Liperi
Ryynänen Asta, lääkäri, Lieksa
Seppänen Riitta, päätyösuojeluvaltuutettu, Lieksa
Sinkkonen Janne, konemyyjä, Kontiolahti
Sirviö Leila, yrittäjä, Outokumpu
Tahvanainen Ville, FM, projektitutkija, Joensuu
Tiippana Anu, kotitalouden lehtori, Joensuu
Timonen Leena, hallintojohtaja, Nurmes
Tolvanen Matti, rikos- ja prosessioikeuden professori, Joensuu
Tuononen Kirsi, marketpäällikkö, Kontiolahti
Törmälä Anssi, HTM, talous- ja henkilöstöpäällikkö, pastori, Joensuu
Wrange Kim, yliopettaja, Kontiolahti.

Hallintoneuvoston jäsenten kuvat löytyvät täältä nimettyinä: https://dam.s-cloud.fi/?w=EYVYzViypa

Edustajisto käyttää PKO:n hallinnossa ylintä päätösvaltaa ja sille kuuluvia asioita ovat esimerkiksi tilinpäätöksen vahvistaminen, osuuskaupan voitonjaosta päättäminen ja hallintoneuvoston valinta. Edustajiston jäsenet on vaaleilla valittu osuuskunnan omistajien keskuudesta. PKO:n omistavat tavalliset pohjoiskarjalaiset S-Etukortin haltijat. Muita omistajia ei ole.

PKO:n hallintoneuvostoon kuuluu 22 jäsentä, joista 20 valitsee PKO:n edustajisto. Muut kaksi ovat osuuskaupan palveluksessa olevia henkilöstön edustajia. Hallintoneuvoston jäsenet valitaan pääsääntöisesti PKO:n edustajiston jäsenistä. Hallintoneuvosto vahvistaa osuuskaupan strategian, valvoo osuuskaupan toimintaa sekä valitsee hallituksen jäsenet ja toimitusjohtajan.

Hallintoneuvosto valitsi PKO:lle hallituksen

Hallintoneuvosto päätti kokouksessaan, että vuonna 2023 hallintoneuvoston puheenjohtajisto on sama kuin vuonna 2022. Hallintoneuvoston puheenjohtaja on yliopettaja Kim Wrange Kontiolahdelta ja hallintoneuvoston varapuheenjohtaja on kirkkoherra Paavo Ratilainen Liperistä.

Hallintoneuvosto valitsi kokouksessaan osuuskaupalle hallituksen vuodelle 2023. Hallituksen muodostavat toimitusjohtaja ja 5 hallintoneuvoston kalenterivuodeksi kerrallaan valitsemaa jäsentä. Hallituksen tehtävänä on edistää osuuskaupan etua ja hoitaa sen asioita osuuskuntalain, PKO:n sääntöjen sekä edustajiston ja hallintoneuvoston antamien ohjeiden ja päätösten mukaisesti. Hallitus päättää PKO:n toimintastrategiat, kokonaistavoitteet, vuosittaiset taloudelliset ja muut tavoitteet sekä tarvittavat toimintasuunnitelmat. Lisäksi hallitukselle kuuluu mm. investoinneista, omaisuuden myynnistä, johdon nimityksestä, henkilöstöpolitiikasta ja lainoista päättäminen.

PKO:n hallituksesta jäivät pois Martti Toivanen ja Jani Karjalainen. Hallintoneuvosto valitsi PKO:n hallitukseen vuodeksi 2023 uusina jäseninä Stora Enson aluejohtaja Heidi Hämäläisen ja Itä-Suomen yliopiston (UEF) matkailuliiketoiminnan professori Juho Pesosen. Muut hallituksen jäsenet ovat professori Anu Puusa Joensuusta, aluejohtaja Ari Punkkinen Liperistä, Savon Voiman tekninen päällikkö Timo Partanen sekä PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä. Hallituksen puheenjohtajana toimii Juha Kivelä.
PKO on sekä myynnillä (523,7 milj. €, 2021) että työntekijämäärällä (1 500) mitattuna maakunnan suurin yritys.

Heidi Hämäläinen

Heidi Hämäläinen

Juho Pesonen

Lisätietoja: PKO, toimitusjohtaja Juha Kivelä, p. 010 762 2026

 

KTM Saija Viiliäinen on nimitetty Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) kehitysjohtajaksi ja palveluliiketoiminnoista vastaavaksi johtoryhmän jäseneksi 9.1.2023 alkaen. Viiliäinen vastaa uusien liiketoimintojen kehittämisestä, toimialojen erillisistä kehityshankkeista sekä S-parturi-kampaamoista, S-Kukasta, PKO Hautauspalvelusta ja PKO Lakipalvelun toiminnasta.

Viiliäinen siirtyy PKO:lle Terveystalosta, jossa hän on toiminut vuodesta 2019 lähtien aluejohtajana vastaten Joensuun, Mikkelin, Savonlinnan ja Varkauden yksiköistä. Sitä ennen hän toimi Terveystalolla Joensuun ja Lieksan yksikön johtajana. Ennen Terveystaloa Viiliäinen työskenteli yli 16 vuotta Abloyllä toimien muun muassa liiketoiminnan kehityksessä ja Abloyn Baltian myyntiyhtiöiden johtajana.

PKO:n johtoryhmän muodostavat 9.1.2023 lähtien toimitusjohtaja Juha Kivelä, vähittäiskaupan toimialajohtaja Henrik Härkönen, talousjohtaja ja matkailu- ja ravitsemiskaupan toimialajohtaja Antti Varis, kehitysjohtaja Saija Viiliäinen, henkilöstöjohtaja Mika-Jussi Mononen sekä viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Petri Vähä.

Kaikki johtoryhmän jäsenet raportoivat toimitusjohtaja Kivelälle. Kivelä toimii myös PK Terveyden toimitusjohtajana. PK Terveys tarjoaa laadukkaita terveyspalveluja yksityis- ja yritysasiakkaille.

Lisätietoja: toimitusjohtaja Juha Kivelä, p. 010 762 2060

Juha Kivelä valittiin Pellervon hallitukseen nelivuotiskaudelle S-ryhmän edustajana. Päätöksen teki Pellervon valtuuskunta, joka on parhaillaan koolla Helsingissä. Osuuskuntien keskusjärjestön hallituksessa on kymmenen jäsentä, joista Kivelän nimityksen jälkeen peräti kaksi asuu Pohjois-Karjalassa. Toinen on Itä-Suomen yliopiston professori Anu Puusa. Lisäksi Pellervon valtuuskuntaan kuuluu Pohjois-Karjalan Osuuspankin toimitusjohtaja Jaana Reimasto-Heiskanen.

Toiseksi uudeksi hallituksen jäseniksi valittiin OP Osuuskunnan hallintoneuvoston puheenjohtaja Annukka Nikola Kirkkonummelta. Pellervo edustaa kaikkia suomalaisia osuuskuntia, -kauppoja, -pankkeja ja keskinäisiä yhtiöitä. Niiden yhteenlaskettu liikevaihto on 32 miljardia euroa ja työpaikkoja ne tarjoavat 100 000 suomalaiselle.

Nämä yritykset ovat käyttäjäomisteisia, ja niissä on mukana yli 90 % suomalaisista täysi-ikäisistä. Jäsenyyksiä on yhteensä 7,5 miljoonaa. Omistajaohjaus toimii demokratian yleisperiaatteiden mukaisesti. Osuustoiminnalliset yritykset merkitsevät Suomen taloudelle merkittävän ankkurivarallisuuden olemassaoloa. Pellervon ajankohtaisena tavoitteena on mm. lisätä tietoa tästä yritysmallista kaikille opetusasteille.

Osuustoiminnasta apua energiakriisiin?

Osuustoiminta on yhteisön arvoon perustuva talousmalli, jossa tavoitteena on aina enemmän kuin vain oma menestys. Kriisiaikoina osuustoiminnan tehtävänä on löytää uusia ratkaisuja. Niin myös nyt, kun suomalainen yhteiskunta on jälleen monien haasteiden keskellä. Yksi mahdollisuuksista on pyrkiä vaikuttamaan energian hintaan osuuskuntien avulla. Niitä tarvittaisiin Suomeen lisää, onhan meillä tuhansia vesiosuuskuntiakin.

Erinomainen esimerkki osuuskuntamallilla toimivasta energiayrityksestä on Oulun Seudun Sähkö. Se on noin 20 000 jäsenen kuluttajaosuuskunta, joka on oman tuotantonsa avulla pystynyt pitämään myymänsä sähkön jäsenhinnat vakaina ja markkinoiden edullisimpien joukossa. Ensi vuonnakin tarkoitus on käyttää ainakin 10 miljoonaa euroa jäsenhinnan tukemiseen.

Suomen etu olisi saada lisää energiaa tuottavia osuuskuntia. MetsäGroup toki tuottaa itse tehtaidensa tarvitseman energian, ja pienehköjä puuhakeosuuskuntiakin on, mutta tilaa on myös uusille avauksille. Esimerkiksi tuulivoimasta on kotimaisessa omistuksessa vain 52 %, joten tällä kentällä olisi selvästi tilaa yhteisyrittäjyydelle ja -omistukselle. Jo huoltovarmuudenkin näkökulmasta.

”Osuustoiminta tuo onnistuessaan vakautta ja pysyvyyttä. Lainsäädännölliset haasteet ja mahdolliset hidasteet on selvitettävä, mutta osuustoiminta tarvitsee toki myös aloitteellisia tekijöitä, puuhamiehiä ja -naisia,” rohkaisi puheenjohtaja Ilkka Uusitalo Pellervon valtuuskuntaa.

Lisätiedot: 

Viestintäpäällikkö Maija Hakala, p. 050 33 828 73, maija.hakala@pellervo.fi

www.pellervo.fi

Pohjois-Karjalan Osuuskaupan edustajisto piti syyskokouksensa 7.12.2021 ja suoritti sääntömääräiset henkilövalinnat. PKO:n hallintoneuvostoon vuosiksi 2022-2024 valittiin erovuoroisista jäsenistä uudelleen Sallamari Kurki Ilomantsista, Kaija Parviainen Kiteeltä,

Samuli Pykäläinen Joensuusta ja Paavo Ratilainen Liperistä. Hallintoneuvostoon uutena valittiin Jenni Laasonen Joensuusta.

PKO:n hallintoneuvosto vuonna 2022:

Hjalmarsson Taru, tarkastaja, Outokumpu
Jehkonen Jani, marketpäällikkö, Nurmes
Kaalimaa Emmi, opettaja, Kitee
Kokkonen Pekka, maatilayrittäjä, Juuka
Kortelainen Merja, maatalousyrittäjä, Valtimo
Kurki Sallamari, erityisopettaja, Ilomantsi
Laasonen Jenni, palvelupäällikkö, Joensuu
Melkko Satu, palveluesimies, Liperi
Parviainen Kaija, vastaava uimahallityöntekijä, Kitee
Pykäläinen Samuli, yrittäjä, Joensuu
Ratilainen Paavo, kirkkoherra, Liperi
Ryynänen Asta, lääkäri, Lieksa
Seppänen Riitta, päätyösuojeluvaltuutettu, Lieksa
Sinkkonen Janne, konemyyjä, Kontiolahti
Tahvanainen Ville, FM, yliopisto-opettaja, Joensuu
Tanskanen Heidi, metsänhoitaja, Juuka
Tiippana Anu, apulaisrehtori, kotitalouden lehtori, Joensuu
Timonen Leena, tarkastuspäällikkö, Nurmes
Timonen Matti, maanviljelijä, Nurmes
Tolvanen Matti, rikos- ja prosessioikeuden professori, Joensuu
Törmälä Anssi, HTM, talous- ja henkilöstöpäällikkö, pastori, Joensuu
Wrange Kim, yliopettaja, Kontiolahti.

 

PKO:n tilintarkastajaksi tilikaudelle 2021 valittiin Tilintarkastusyhteisö KPMG Oy Ab, vastuullisena Heikki Tuomi.

 

PKO:n hallintoneuvostoon kuuluu 22 jäsentä, joista 20 valitsee edustajisto. Muut kaksi ovat osuuskaupan palveluksessa olevia henkilöstön edustajia. Hallintoneuvoston jäsenten toimikausi kestää 3 vuotta ja kunakin vuonna kolmannes jäsenistä on erovuorossa. Hallintoneuvosto vahvistaa osuuskaupan strategian, valvoo osuuskaupan toimintaa sekä valitsee hallituksen jäsenet ja toimitusjohtajan.
Hallintoneuvoston jäsenet valitaan pääsääntöisesti PKO:n edustajiston jäsenistä. Edustajisto käyttää PKO:n hallinnossa ylintä päätösvaltaa ja sille kuuluvia asioita ovat esimerkiksi tilinpäätöksen vahvistaminen, osuuskaupan voitonjaosta päättäminen ja hallintoneuvoston valinta. Lisäksi edustajisto toimii näköalapaikkana osuuskaupan toimintaan sekä muodostaa tärkeän keskustelufoorumin osuuskaupan toimivan johdon ja omistajien välille.  PKO:n edustajiston vaaleissa jokaisella jäsenellä on yksi ääni. Edustajisto käyttää jäsenten päätösvaltaa osuuskaupassa. Edustajisto valitaan vaalilla osuuskaupan jäsenistä eli asiakasomistajista joka neljäs vuosi. Vaalissa äänioikeutettuja ovat kaikki ennen vaalivuoden alkua jäseniksi hyväksytyt ja 15 vuotta täyttäneet osuuskaupan jäsenet. Viimeisin edustajiston vaali on järjestetty vuonna 2020.

Julkaistu 11.11.2021

Suomen Osuuskauppojen Keskuskunnan hallintoneuvosto on valinnut SOK:n hallituksen vuodelle 2022. SOK:n pääjohtaja Hannu Krook jatkaa SOK:n hallituksen puheenjohtajana.

Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) toimitusjohtaja Juha Kivelä on ollut SOK:n hallituksen jäsen vuodesta 2018 lähtien ja hänet on valittu SOK:n hallitukseen myös vuodeksi 2022.

SOK:n sääntöjen mukaan hallituksen puheenjohtajana toimii SOK:n pääjohtaja. Hallituksen uudeksi varapuheenjohtajaksi valittiin Osuuskauppa Hämeenmaan toimitusjohtaja Olli Vormisto, ja uutena jäsenenä hallituksessa aloittaa Osuuskauppa Keskimaan toimitusjohtaja Antti Määttä. SOK:n hallituksesta jää pois ensi vuonna eläkkeelle siirtyvä Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan toimitusjohtaja Kimmo Simberg.

– Vahvan liiketoimintaosaamisen ja tulevaisuusorientaation omaava hallituksemme auttaa koko kaupparyhmäämme kehittymään ja vastaamaan kaupan alan murrokseen ja kovaan kansainväliseen kilpailuun. Samalla haluan kiittää lämpimästi Kimmo Simbergiä hänen pitkäaikaisesta ja merkittävästä panoksestaan SOK:n hallituksessa, sanoo SOK:n hallintoneuvoston puheenjohtaja Matti Pikkarainen.

SOK:n hallitus 2022:
Hannu Krook, pääjohtaja, puheenjohtaja
Kim Biskop, toimitusjohtaja
Nermin Hairedin, toimitusjohtaja
Rita Järventie-Thesleff, professori
Juha Kivelä, toimitusjohtaja
Veli-Matti Liimatainen, toimitusjohtaja
Harri Miettinen, toimitusjohtaja
Antti Määttä, toimitusjohtaja
Olli Vormisto, toimitusjohtaja

Julkaistu 4.11.2021

Scandic Hotels Oy:n toimitusjohtaja Aki Käyhkö jatkaa Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n hallituksen puheenjohtajana 2022. MaRan varapuheenjohtajina jatkavat Mäntän Klubi Oy:n yrittäjä Iris Mäkinen ja Mika Tuhkanen Panimoravintola Beer Hunter’s Oy:stä. MaRan liittokokous nimitti vuoden 2022 hallituksen 4.11. Kuopiossa. Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) toimitusjohtaja Juha Kivelä on ollut MaRa ry:n hallituksen vuodesta 2014 lähtien, ja hänet on valittu jatkamaan MaRa ry:n hallituksessa myös 2022.

Matkailu- ja ravintola-alan yritykset ovat olleet ennennäkemättömässä kieputuksessa koronakriisin ja rajoitusten vuoksi. MaRan puheenjohtaja Aki Käyhkö moitti puheenvuorossaan viranomaisten rajoituspäätöksistä esittämiä perusteluita ja rajoituksista käytyä julkista keskustelua hyvin kapeakatseiseksi.

– Perustelut ja julkinen keskustelu ovat keskittyneet siihen, onko asiakkaan oikeus saada viinilasillinen, matkustella tai käydä tapahtumissa tärkeämpi oikeus kuin toisten oikeus turvalliseen elämään. Päätöksentekijöiltä ja julkisesta keskustelusta on puuttunut yrittäjien ja työntekijöiden toimeentulon ja henkisen jaksamisen näkökulma lähes tyystin, Käyhkö toteaa.

Koronakriisi on paljastanut Suomessa syvällisiä puutteita kriisin johtojärjestelmässä ja sairaanhoidon kapasiteetissa.

– Järjestelmä on ylikuormittumassa paljon pienemmillä sairaan- ja tehohoitoluvuilla kuin esimerkiksi muissa Pohjoismaissa. Hinnan tästä maksavat rajoitustoimien kohteena olevat yrittäjät ja työntekijät ja muuta hoitoa tarvitsevat potilaat. Hallituksella olisi ollut 19 kuukautta aikaa panostaa sairaan- ja tehohoidon kapasiteettiin, mutta riittäviä toimia ei ole tehty. Hinta, jonka tämä olisi maksanut, olisi ollut melko pieni verrattuna niihin menetyksiin, jotka aiheutuvat rajoituksista ja muun hoidon viivästymisestä, Käyhkö arvioi.
Pääministeri Sanna Marinin hallitus saa kritiikkiä myös rokotejärjestelmän tehottomuudesta ja siitä aiheutuneista kustannuksista.

– Hallitus on pitänyt jääräpäisesti kiinni siitä, että vain julkinen sektori saa antaa rokotteita. Halukkaita yksityisen sektorin rokotteiden antajia olisi riittänyt. Mutta tämä ei ole käynyt hallitukselle ja nyt rajoitustoimen kohteena olevat yritykset ja työntekijät sekä muuta hoitoa saamatta jääneet potilaat maksavat hinnan, Käyhkö jyrisee.

MaRan hallitus 2022:
MaRan liittokokous valitsi hallitukseen kaikkiaan 28 jäsentä sekä heille henkilökohtaiset varajäsenet.
Aki Käyhkö, Scandic Hotels Oy, Helsinki, puheenjohtaja
Iris Mäkinen, Mäntän Klubi Oy, Mänttä, varapuheenjohtaja
Mika Tuhkanen, Panimoravintola Beer Hunter’s Oy, Pori, varapuheenjohtaja
Mikael Backman, Restel Oy, Helsinki
Kimmo Bergman, Minttiravintolat Oy, Vantaa
Bianca Brink, Sodexo Oy, Helsinki
Tero Eskola, Kuopion ja Lohjan Kylpylät Oy, Kuopio
Ari Heikkinen, Suomen Olo-ravintolat Oy, Kajaani
Mika Hämäläinen, Billebeino Padel Oy, Kuopio
Pasi Jääskeläinen, Kettu ja Kana Oy, Heinola
Juha Kivelä, Pohjois-Karjalan Osuuskauppa, Joensuu
Rami Korhonen, Lapland Safaris Group Oy, Rovaniemi
Jaana Kuivalainen, Sahanlahti Resort Oy, Puumala
Pirjo Lahdenne, Best Western Hotel Seaport, Turku
Arttu Laine, SOK, Helsinki
Tomi Lantto, Antell-konserni, Oulu
Tomi Lohikoski, Muumimaailma Oy
Juha Nalli, Armpa Oy, Lappeenranta
Osku Pajamäki, Congress Paasitorni, Helsinki
Annukka Paksuniemi, Hullu Poro Oy, Kittilä
Jouni Palosaari, Levi Ski Resort Oy, Kittilä
Pekka Paurola, Sweet ’n’ Syrup Oy, Oulu
Henriikka Puolanne, HOK-Elanto Liiketoiminta Oy, Helsinki
Ari Pärnänen, Yöpuu Yhtiö Oy, Jyväskylä
Hannu Rahnasto, Compass Group FS Suomi Oy, Helsinki
Jani Unkeri, Onnen Juurella Oy, Seinäjoki
Vesa Viitanen, Burger-In Oy, Turku
Aku Vikström, NoHo Partners Oyj, Helsinki

Prisma Joensuun prismajohtajaksi on nimitetty Olli Kontiainen 7.4.2021 alkaen.

Joensuulainen 35-vuotias Kontiainen siirtyy tehtävään PKO:n aluepäällikön (S-market, Sale) tehtävästä, jota hän on hoitanut vuodesta 2017 lähtien. Kontiaisella on erittäin monipuolinen kokemus vähittäiskaupan esimiestehtävistä. Ennen aluepäällikkönä toimimista hän on ollut useassa S-marketissa ja Sale-myymälässä päällikkönä PKO:ssa. Koulutukseltaan Kontiainen on tradenomi ja kaupallisen kenttäkoulutuksen hän suoritti Osuuskauppa Suur-Savossa. Prismakokemusta Kontiaisella on Joensuusta, Savonlinnasta ja Kotkasta.

Prisma Joensuu on työntekijämäärältään PKO:n suurin yksikkö, jossa vähittäiskaupan tehtävissä työskentelee lähes 230 ammattilaista. Prismajohtajan tehtävä tuli avoimeksi, kun Petteri Väyrynen nimitettiin 1.4.2021 alkaen Etelä-Karjalan Osuuskaupan vähittäiskaupan toimialajohtajaksi.

Kontiaisen nimityksen myötä PKO:ssa käynnistetään aluepäällikön rekrytointi välittömästi. Uuden aluepäällikön nimitykseen asti Kontiainen hoitaa myös vanhaa vastuualuettaan.

Toivotamme Ollille uuteen tehtävään onnea ja menestystä!

Juha Kivelä                                                                Henrik Härkönen
toimitusjohtaja                                                        vähittäiskaupan toimialajohtaja