Elokuva-arvostelu: Väärennetyt paperit


16.05.2013

Elokuva pureutuu ajankohtaiseen aiheeseen, identiteettivarkauteen sangen uskottavalla tavalla. Elokuvassa roolihahmot avaavat tavallisen mattimeikäläisen alttiutta joutua identiteettivarkauden kohteeksi. Samalla läpivalaistaan myös identiteettejä varastavan henkilön sielunelämää.

Elokuvan kantavana hahmona toimii identiteettivaras Diana (McCarthy). McCarthy säteilee elokuvan alusta alkaen loistavana pahiksena, mutta myöhemmin omista teoistaan vastuunsa kantavana roolihenkilönä. Räväkän otteen takaa pulppuaa herkkä tulkitsija. Jo tästä syystä elokuva kannattaa katsoa.

Elokuvan huiputettava ja hetkeksi elämänhallintansa menettävä perheenisä Sandy (Jason Bateman) jää vaisuksi säteilevän Dianan rinnalla. Paikoitellen parin kemia kuitenkin syttyy ja heidän välilleen syttyvää hyviksen ja pahiksen paritaistelua on kutkuttavaa seurata. Molemmat tarvitsevat toisiaan, kehittyäkseen ihmisinä.

Elokuvan käsikirjoitus toimii kohtalaisen hyvin ja vie tarinaa eteenpäin jopa yllättävilläkin käänteillä. Sinänsä valtavia naurunpyrähdyksille elokuva ei altista, vaikka komediasta onkin kysymys. Myös musiikki, puvustus ja lavastus eivät kohauta. Elokuvan teho nojaa pitkälti Dianan hahmoon.

Älä suostu kynnysmatoksi

Ohjaaja Seth Gordonin aiemmassa elokuvassa Kaameat pomot liikuttiin alueella, jossa tavallinen mattimeikäläinen ottaa lain omiin käsiinsä. Niin myös tapahtuu tässä elokuvassa. Toinen päähenkilöistä Sandy (Jason Bateman) joutuu oman elämänsä sankariksi ja ajautuu käyttämään kyseenalaisia keinoja selvittäessään hetkittäistä umpikujaansa.

Tarinan ydin piilee kynnysmattoilussa. Jos et halua olla toisten ihmisten kynnysmattona, tartu rohkeasti elämän haasteisiin ja pyri ratkaisemaan ne.

Väärät paperit on elokuva, joka tuo yhdenlaista näkökulmaa ajankohtaiseen aiheeseen.

Ohjaaja: Seth Gordon

Pääosissa: Jason Bateman, Melissa McCarthy