Kosiosuden morsian keskustaan – nimikilpailu avattu


25.10.2019

Joensuun keskustassa on uusi kaikkien nähtävillä oleva taideteos kun Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) lahjoitti susipatsaan kaupunkikeskustayhdistys Virta ry:lle.


– Pohjoiskarjalaisten kotitalouksien omistamana yrityksenä halusimme juhlistaa osuuskaupan
100-vuotisjuhlavuotta tavalla, joka toivottavasti rikastuttaa Joensuun torielämää pitkälle tulevaisuuteen. Keskustassa jo aiemmin sijainnut Kosiosusi-patsas on nyt saanut morsiamen ja sitä kautta keskusta saa toivottavasti uuden maamerkin. Torilla sijaitseva taideteos on vapaasti kaikkien pohjoiskarjalaisten sekä turistien katsottavissa ja valokuvattavissa. Avaamme patsaan nimestä kaikille avoimen nimikilpailun, PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.


– PKO:lle kiitos lahjoituksesta, koska uuden susipatsaan ansiosta saamme torille lisää taidetta ja viihtyisyyttä. Kaupunkikeskustayhdistyksellä, Joensuun kaupungilla ja PKO:lla on yhteinen tavoite siinä, että maakunnan keskuskaupungin keskustasta halutaan tehdä entistäkin viihtyisämpi ja eläväisempi paikka, Virran uusi toiminnanjohtaja Katja Kolehmainen sanoo.

– Kun keskustan remontit alkavat olla ohi, Vapaudenpuisto on avattu ja Kosiosuden morsian on julkistettu, nyt on hyvä aika meidän kaikkien joensuulaisten lähteä yhdessä tekemään entistäkin viihtyisämpää keskustaa kaikille meille sekä turisteille. Keskustan kehittämisideoita voi laittaa Virran sähköpostiin osoitteeseen info@joensuunvirta.fi, Kolehmainen sanoo.


– Kosiosuden morsian -patsaan nimikilpailu on avoinna PKO:n nettisivuilla (pko.fi). Nimiehdokkaiden joukosta Virran, kaupungin ja PKO:n edustajat valitsevat julkiseen nettiäänestykseen 2-4 ehdokasta, joiden joukosta valitaan voittaja. PKO arpoo sekä kaikkien nimeä ehdottaneiden kesken palkinnon että palkitsee voittaneen ehdotuksen, Kivelä sanoo.

Jotta Kosiosuden morsiamesta saatiin Kosiosuden kanssa sukunäköinen ja kaupunkikuvaan sopiva, PKO tilasi teoksen Kosiosuden tekijöiltä eli Eija Karjanmäeltä ja Henna Heiskaselta. PKO on huolehtinut kaikista teokseen liittyvistä kuluista. Uuden susipatsaan sijoituspaikka on päätetty yhdessä Virran, PKO:n sekä Joensuun kaupungin nimeämän Penta-taidehankintaryhmän kesken. Penta-ryhmä arvioi julkisten taidehankintojen toteutusta sekä ohjaa taidehankintoja. Ryhmän jäseninä on kaupungin ja kaupungin taidemuseon edustajien lisäksi edustajia Taiteen edistämiskeskuksesta ja Joensuun Taiteilijaseurasta.

Virta, Joensuun kaupunki ja PKO tekivät uuden susipatsaan julkistuksen tavanomaisesta poikkeavalla tavalla. Joensuun kaupungin tekemän tutkimuksen mukaan kaupunkilaisten mielestä Kosiosusi on keskustan keskipiste, joten tiistaiaamuna 22.10. kello 05 vietiin Kosiosusi pois paikoiltaan. Torstaiaamuna 24.10. tuotiin kaikessa hiljaisuudessa torille Kauppa- ja Siltakadun kulmauksen penkille uusi susipatsas, ja perjantaiaamuna palautui Kosiosusi paikoilleen.

– Poikkeuksellisen patsaan paljastustilaisuuden ansiosta sekä uusi taideteos että Joensuun keskusta saivat tavallista enemmän huomiota. Näin havainnollistettiin sitä, että keskusta kehittyy ideoimalla uutta ja ennen kaikkea toteuttamalla aikeet, Kolehmainen ja Kivelä avaavat ideaa.

Asia huomioitiin niin tiedotusvälineissä kuin sosiaalisessa mediassakin. Patsashankkeen julkistuksessa avustaneen markkinointitoimisto Tovarin laskelmien mukaan pelkästään Virran ja Joensuun kaupungin sosiaalisen median kanavien kautta tavoitettiin tiistain ja perjantaiaamun välisenä aikana noin 100 000 henkilöä.

Lisätietoja: Virta ry, toiminnanjohtaja Katja Kolehmainen, p. 0400 179 095
PKO, toimitusjohtaja Juha Kivelä, p. 050 330 2060