PKO:lle ennätysmäiset 1 100 kesätyöntekijää!


07.03.2023

Erityistä tukea tarvitsevia nuoria ja heidän avustajiaan palkataan 100.

– PKO:n perustehtävä eli missio on tehdä Pohjois-Karjalasta entistä parempi paikka elää, ja kesätyöllistäminen on näkyvin vastuullisuustekomme. Tulevana kesänä palkkaamme ennätysmäiset 1 100 kesätyöntekijää, joista 100 paikkaa on varattu erityisnuorille avustajineen. Kesätyöllistäminen on osaltaan myös syrjäytymisen vastaista työtä, koska erityisnuorten palkkaamisen lisäksi olemme kutsuneet nuoria kesätyöhaastatteluihin myös sosiaalisin perustein. PKO on sekä liike- että jäsenyhteisö, ja käyttämällä merkittävän määrän euroja nuorten palkkaamiseen toimimme myös yhteistä hyvää -arvomme mukaisesti, Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.

PKO on yli 15 vuoden ajan tarjonnut työtä erityistä tukea tarvitseville ja kehitysvammaisille nuorille sekä kutsunut kesätyöhaastatteluihin nuoria myös sosiaalisin perustein. Henkilöstöjohtaja Mika-Jussi Monosen mukaan erityisnuorten kanssa työskentely rikastuttaa toimipaikkojen arkea.

– Monimuotoinen ja suvaitsevainen työyhteisö on meille tärkeä arvo. Meidän kokemustemme mukaan erityisnuoret sekä kehitysvammaiset nuoret ovat asenteeltaan myönteisiä ja kovia tekemään töitä. Erityisnuoren tyypillinen työllistymispolku alkaa kesätöistä, harjoittelusta tai työssäoppimisesta ja jatkuu palkkatuetulla työllä, jonka jälkeen on mahdollisuus pysyvään työsuhteeseen. Tärkeimpiä yhteistyökumppaneitamme erityisnuorten työllistämisessä ovat ammatillinen erityisoppilaitos Luovi, toimintakeskukset, kuntoutuspalvelut, kunnat sekä Pohjois-Karjalan hyvinvointialue – Siun sote, Mononen sanoo.

– Kesätyöntekijöitä valittaessa painavat myös sosiaaliset perusteet. Kun työtehtävä ja työnhakija kohtaavat, otamme valinnassa huomioon esimerkiksi sen, että perheessä on taloudellisia tai muita haasteita. Joka vuosi nämä perusteet vaikuttavat kymmenissä valinnoissa, Mononen toteaa.

Kesätöitä on tarjolla koko PKO:n toimialueella S-marketeissa ja Saleissa, eri ravintoloissa, ABC-liikennemyymälöissä, Prismassa, Sokoksessa ja Sokos-hotelleissa. PKO:lla on liiketoimintaa Joensuussa, Juuassa, Kontiolahdella, Liperissä, Polvijärvellä, Outokummussa, Lieksassa, Ilomantsissa, Rääkkylässä, Nurmeksessa, Tohmajärvellä, Rautavaaralla ja Kiteellä.

– Luimme kaikki 3 300 kesätyöhakemusta ja kutsuimme niiden perusteella haastatteluun lähes 2 400 hakijaa. On tietoinen valinta haastatella suuri määrä hakijoita. Jo haastatteluun pääseminen on nuorille tärkeä kokemus. Haluamme haastatella heitä mahdollisimman paljon kasvokkain. Näin pandemia-ajan jälkeen ihmisten kohtaamiset ovat entistä merkityksellisempiä, HR-asiantuntija Sari Lehtola kuvailee kesätyöprosessia.

PKO on jo pitkään ollut sekä myynniltään että työntekijämäärältään maakunnan suurin yksityinen yritys. Vuodenvaihteessa 2022 PKO:lla työskenteli 1 603 henkilöä, mikä on 158 henkilöä enemmän kuin 2021. Työviihtyvyydestä kerto se, että 91 prosenttia henkilöstöstä on valmiita suosittelemaan PKO:ta hyvänä työnantajana. Myös kesätyöntekijöiltä osuuskauppa saa hyvät arviot. Valtakunnallisessa Vastuullinen kesäduuni -selvityksessä PKO on vuosien ajan arvioitu Suomen 10 parhaan kesätyönantajan joukkoon.

– Olemme jo pitkään olleet työtyytyväisyydessä parhaassa mahdollisessa luokassa eli AAA (erinomainen). 2022 työtyytyväisyystutkimuksessa saimme historiamme parhaan tuloksen 78,5, mikä on korkealla suomalaisten yritysten yleisnormin 69,1 yläpuolella. Meille on kunnia-asia tarjota myös nuorille hyviä kesätyökokemuksia ja tavoittelemme tulevanakin kesänä Vastuullinen kesäduuni -tutkimuksen kärkisijoja, Mononen kertoo.

Lisätietoja: PKO, henkilöstöjohtaja Mika-Jussi Mononen p. 010 762 2024