PKO:n omistajille lottovoiton verran palautuksia


22.05.2014

Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) edustajiston päätöksen mukaisesti osuuskunnan vuoden 2013 voitosta maksetaan asiakasomistajille ylijäämänpalautusta 5,1 miljoonaa euroa. Asiakasomistajat saavat 2 prosenttia rahaa takaisin niistä bonusostoista, jotka he ovat PKO:n toimipaikoista vuoden 2013 aikana tehneet. Ylijäämänpalautus maksetaan osuuskunnan asiakasomistajien tileille S-Pankkiin 23. toukokuuta.

PKO on niitä harvoja osuuskauppoja, jotka ylijäämänpalautusta ylipäätään maksavat. PKO:n maksama 2 prosentin ylijäämänpalautus on tasoltaan korkein. Maksamisen edellytys on se, että osuuskunnan toiminnan liiketaloudellinen tulos mahdollistaa ylijäämänpalautuksen maksamisen. PKO:n viime vuoden verollinen myynti oli 367,5 miljoonaa euroa, ja liiketoiminnan tulos 12,7 miljoonaa euroa.

  • Osuuskunnan palveluihin käytetyt eurot palautuvat toimialueelle joko omistajien palkitsemisen, palkkojen, maksettujen verojen tai investointien kautta, PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.

PKO:n edustajiston päätöksen mukaisesti asiakasomistajien 100 euron osuuspääomalle maksetaan 12 prosentin korko. Summa on yhteensä 0,8 miljoonaa euroa. Myös koron maksupäivä on 23.5. Kun lasketaan yhteen osuusmaksun korko sekä ylijäämänpalautus, PKO palauttaa vuoden 2013 voitostaan yli 50 prosenttia omistajilleen. Yhteensä palautettava summa on 5,9 miljoonaa euroa.

­PKO:n edustajisto koostuu osuuskunnan asiakasomistajista, jotka on vaaleilla valittu edustajistoon. Edustajisto on PKO:n ylin päättävä elin, jonka kautta jäsenet osallistuvat osuuskunnan ohjaukseen ja valvontaan. Edustajiston jäsenet valitaan nelivuotiskaudeksi.

  • ­Bonusten, ylijäämäpalautuksen ja osuuspääoman koronmaksun jälkeen PKO:n kassaan jäävä raha käytetään oman toiminta-alueen palvelujen parantamiseen ja uusien työpaikkojen luomiseen, Kivelä sanoo.

Vuodelta 2013 PKO:n asiakasomistajille palautuu Bonusta, maksutapaetua, osuuspääoman korkoa ja ylijäämänpalautusta 17,6 miljoonaa euroa.

Lisätietoja antaa: PKO, toimitusjohtaja Juha Kivelä p. 010 762 2026