Pohjois-Karjalan Osuuskauppa tarjoaa monipuolisesti töitä erilaisiin elämänvaiheisiin.

Yli sata vuotta maakunnassa toiminut PKO on Pohjois-Karjalan suurin työnantaja. Osuuskauppa työllistää keskimäärin 1500 henkilöä, ja organisaation tavoitteena on toimia vielä seuraavienkin satojen vuosien ajan.

– Me voimme juuri niin hyvin kuin maakuntammekin voi, ja meidän varaamme voi laskea myös tulevaisuuden, toteaa henkilöstöjohtaja Mika-Jussi Mononen.

Monosen mukaan PKO erottuu kilpailijoistaan sillä, että yrityksessä voi työskennellä merkittävän monipuolisesti. Töitä on mahdollista tehdä niin, ettei ole vain yhtä tehtävää tai ammattinimikettä, vaan töitä voi tehdä ”ristiin rastiin”:

– Jos on tutkinto esimerkiksi liiketaloudesta tai catering-alalta, on perehdyttämisen ansiosta mahdollista toimia molemmilla aloilla vaikka samanaikaisesti. Meillä on myös mahdollista opiskella itselleen kokonaan uusi ammatti tai toimenkuva.

Kaikenkattavia palveluita

PKO:lla työpaikkoja löytyy esimerkiksi vähittäiskaupasta, erikoismyymälöistä, majoitus- ja ravitsemustoiminnasta sekä siivouspalveluista. Töitä on myös palveluliiketoiminnan puolelta, kuten parturi-kampaamoissa ja lääkäriasemalla.

Töitä läpi elämän

Vaikka osa PKO:n henkilöstöstä on työskennellyt yrityksessä vuosikymmenien ajan, haluaa organisaatio mainostaa itseään myös elämänvaihetyöpaikkana: esimerkiksi moni opiskelija työskentelee yrityksessä opintojensa ajan.

– Meillä myös sisäiset siirrot onnistuvat valtakunnallisesti asuinpaikkakunnan muuttuessa, Mononen mainitsee.

Maakunnan suurimmassa yksittäisessä yrityksessä työskentelee kaikenikäistä henkilöstä. Vaikka tällä hetkellä nuoret lapsiperheet ovat suuri työntekijäryhmä, nähdään tulevaisuudessa eläkeläisten osuuden korostuvan.

– Yhteiskunnan muuttuessa työvoimapula vaivaa kaikkia aloja, eivätkä kaikki eläkeläiset halua olla vain jouten. Siihen ratkaisuna voimme tarjota heidän elämäntilanteeseensa nähden sopivan määrän töitä, jolloin he pääsevät siirtämään hiljaista tietoaan eteenpäin, Mika-Jussi Mononen perustelee.

PKO vastaa työelämän murrokseen

Mika-Jussi Mononen uskoo työelämän muuttuvan niin, että töitä ja tehtäviä muokataan yhä enemmän yksilöllisesti osaamisen, kiinnostuksen ja motivaation suhteen. PKO mahdollistaa sen, että omaa osaamistaan pääsee halutessaan hyödyntämään laaja-alaisesti.

– Ja jos jokin osa-alue meillä kiinnostaa erityisesti, pystymme tarjoamaan hyvän tuen osaamisen kehittymiselle, Mononen vakuuttaa.

Vaikka tulevaisuudessa ammattikunnat tulevat yhä enemmän risteytymään, ei se tarkoita, että työntekijät osaisivat työnsä pinnallisesti. Esimerkiksi asiakkaiden vaatimukset eri toimijoilta kasvavat koko ajan, johon PKO vastaa panostamalla työntekijöiden ammattitaidon kehittymiseen.

– Kannustan miettimään, minkälaista työtä haluaa tulevaisuudessa tehdä. Meiltä löytyy ratkaisu moneen haaveeseen, Mika-Jussi Mononen rohkaisee.