Fiuge ja PKO aloittivat joukkoistetun kuljetuspalvelun


04.02.2021

Tarkoitus tehdä kuljetuksista mahdollisimman joustavia, edullisia ja ekologisia.

Kontiolahtelainen startup-yritys Fiuge Oy ja Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) ovat aloittaneet täysin uudenlaisen yhteistyön ravintolaruuan joukkoistetuissa kotiinkuljetuksissa.

– Ideana on tarjota kaikkien käyttöön ketterä, edullinen ja nopea kuljetuspalvelu, joka helpottaa sekä yrittäjän että yksityishenkilön arkea. Kännykässä ja netissä toimivan sovelluksen avulla joukkoistetut kuljettajat sekä tilaajat löytävät toisensa. Aloitimme 27.1. Joensuussa yhteistyön PKO:n kanssa lämpimän ravintolaruuan kuljettamisella. Pyrimme laajentamaan palvelua tavara- ja pakettikuljetuksiin koko Pohjois-Karjalassa, Fiugen toimitusjohtaja Jukka Tarkiainen sanoo.

Fiuge on yhteisöllinen ja joukkoistettu kuljetuspalvelu, jossa kuka tahansa voi ryhtyä kuljettajaksi ja toimittaa paketteja tai lähetyksiä. Kuljettajana voi toimia täysipäiväisesti tai osa-aikaisesti oman elämäntilanteen mukaan. Lähetyksiä voi toimittaa ajoneuvon lisäksi pyörällä tai kävellen. Järjestelmä muodostaa kullekin kuljettajalle sopivia pakettikokonaisuuksia, jotka on valmiiksi reititetty. Näin säästetään sekä ajokilometrejä että luontoa.

– Vastaanottajalle lähtee tekstiviesti, jossa on kaikki tiedot. Kartasta voi seurata reaaliajassa paketin liikkumista ja yhteystietojen avulla voi ottaa kuljettajaan yhteyttä, Tarkiainen sanoo.

– Kun tilaukset toimitetaan kotiovelle, yhteistyö parantaa sekä omistajiemme palvelutarjontaa että edistää tavoitettamme vähentää kasvihuonekaasupäästöjä. Kestävämmässä ja vähähiilisessä logistiikassa on tärkeää löytää ratkaisuja niin sanotulle viimeiselle kilometrille, koska nykyisin esimerkiksi kaupunkien keskustoissa liikkuu paljon puolityhjiä jakeluautoja. Sovelluksen optimoimat reitit vähentävät päästöjä ja kuljetuspalvelujen parantuminen vähentää myös yksityisautoilua, PKO:n talousjohtaja ja matkailu- ja ravitsemiskaupan toimialajohtaja Antti Varis sanoo.

Tilausprosessi etenee ravintolan omien nettisivujen tai sosiaalisen median kautta tilauskanavaan, josta tuotteet valitaan ja kuljetus tilataan. Tällä hetkellä kotiinkuljetuksen voi tilata Hesburgerin, Amarillon ja Fafaksen annoksille. Tilauksia voi tehdä 24/7, ja kuljetusajat ovat 8.3. alkaen ma-pe 11-20, la 13-20 ja su 13-18. Amarillon kuljetusaika on sunnuntaisin klo 20 saakka. (Muok. 9.3.2021: Hesburger uutena palvelussa, laajentuneet kuljetusajat.)

2018 toimintansa aloittaneen startup-yritys Fiugen perustajat Jukka Tarkiainen ja Kari Natunen ovat Joensuun yliopiston kasvatteja, joista Natunen asuu Joensuussa. Fiuge tarjoaa palvelua sekä kuluttajille että yrityksille. Fiuge tekee lämmin ruokakuljetuksia, lämpösäädeltyjä kylmiä ruokakuljetuksia, lääkekuljetuksia sekä tavara- ja pakettikuljetuksia. Yritysasiakkaina on mm. alueosuuskauppoja, Musti ja Mirri, Asko, Sotka ja Pentik. Fiuge työllistää vakituisesti kolme henkilöä, ja kuljettajia on eri kaupungeissa yhteensä jo yli 900. Yritys toimii tällä hetkellä mm. Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Kirkkonummella, Porvoossa, Turussa, Joensuussa ja Porissa.

– Tavoitteenamme on ensin laajentua kaikkiin Suomen isoihin kaupunkeihin. Sen jälkeen lähdemme kansainvälisille markkinoille, ensin eurooppalaisiin suurkaupunkeihin, Tarkiainen sanoo.

Start Up -rahasto Joensuu on sijoittanut Fiugeen 100 000 euroa. Rahastoa hallinnoi Business Joensuun tytäryhtiö Joensuun Startup Kehitys Oy. Rahoitusta yritys on saanut myös Gorilla Capital Ky:ltä sekä joensuulaiselta Timosen Auto Oy:ltä. Palvelukehitystä ja toiminnan käynnistämistä on rahoittanut ELY-keskus noin 750 000 eurolla.

–  PKO:n perustehtävä on tarjota palveluja ja etuja omistajillemme eli tavallisille pohjoiskarjalaisille ihmisille sekä edistää maakunnan elinvoimaisuutta. On hienoa jos osuustoiminnallisena yrityksenä voimme osaltamme olla edistämässä kuljetuspalvelujen kehitystä ja omasta maakunnasta ponnistavan startup-yrityksen menestystä, PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.

Lisätietoja: Fiuge Oy, Jukka Tarkiainen, toimitusjohtaja, puh. 040 779 6799
PKO, Antti Varis, talousjohtaja ja matkailu- ja ravitsemiskaupan toimialajohtaja, p. 050 388 3602