Koli on Suomen paras matkailualue!


10.02.2022

Koli on valittu Vuoden matkailualueeksi 2021.

– Tämä on ollut huikea viikko Kolin matkailulle. Tiistaina julkistettiin Pohjois-Karjalan Osuuskaupan iso hotelli-investointi Kolin kylälle, iloitsee Kolin Matkailu Oy:n Veli Lyytikäinen.

– Olemme todella iloisia voitosta, joka on tunnustus alueen yrittäjien, kuntien ja asiakkaiden yhteistyöstä. Työ jatkuu. Olemme tänä vuonna muuttaneet organisaatiotamme, jotta pystymme tehokkaammin tekemään myyntiä ja markkinointia sekä muuta alueen kehitystyötä. Näillä toimilla toteutetaan Kolin matkailun visiota 2050, jonka tavoitteena on 10-kertaistaa alueen matkailijamäärä, sanoo Kolin Matkailu Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja PKO:n matkailu- ja ravitsemiskaupan matkailu- ja myyntijohtaja Tiina Kanninen.

Suomen matkailualan liitto SMAL, SUOMA ry sekä TAK Research ovat vertailleet eri kuntia, seutukuntia sekä maakuntia keskenään neljättä kertaa vuonna 2021. Alueet on laitettu paremmuusjärjestykseen seuraavien kriteerien perusteella:

1) Rekisteröityihin majoitusliikkeisiin saapuneiden vieraiden määrän kehitys

2) Matkailijoiden viipymän kehitys

3) Lomamatkailijoiden yöpymisten määrän tasainen jakautuminen eri kuukausille (sesonkivaihteluiden vähäisyys)

4) Majoitusmyynti asukasta kohden .

 

Vertailuun on otettu mukaan ne kunnat, seutukunnat ja maakunnat, joista on saatavissa majoitustilastoja vähintään puolen vuoden ajalta. Alueita oli vertailussa yhteensä 127. Mikään alueista ei ollut paras kaikilla mittareilla mitattuna, mutta kärkeen sijoittuneet alueet sijoittuvat kärkipäähän kolmella neljästä mitatusta alueen matkailullista menestystä mittaavasta tekijästä. Näillä alueilla matkailijamäärä on kasvanut voimakkaasti, matkailijoita käy tasaisesti ympäri vuoden ja majoitusmyynti suhteessa alueen väkilukuun on korkea. Voittaja-alueella myös matkailijoiden viipymä on kasvanut vuoden aikana merkittävästi.

Toisena koronavuotena kotimaanmatkailun kehitys kääntyi positiiviseksi. Matkailijamäärät kasvoivat rekisteröidyissä majoitusliikkeissä 22 prosenttia ja joillakin matkailualueilla jopa yli 90 prosenttia vuoden takaisesta.

Vuoden matkailualueeksi Suomessa valittiin Kolin matkailualue. Toiseksi tuli Jämsä ja kolmanneksi Pelkosenniemen kunta. Koli sai vertailussa 86,1 pistettä 100:sta mahdollisesta. Jämsä sai 78,5 ja kolmanneksi tullut Pelkosenniemi sai 78,2 pistettä.

Palkitsemisella halutaan kiinnittää huomiota niihin asioihin, joiden kehittäminen tulisi olla matkailualueiden tavoitteena.