Markku Pölönen kuvaa PKO:n sydäntä


17.10.2022

Osuustoimintamieheksi tunnustautuva elokuvaohjaaja Markku Pölönen sanoo, että tällä yritysmuodolla on hyvä kaiku ihmisten mielissä.

– Osuustoiminnan tulo Suomeen aiheutti pienimuotoisen vallankumouksen, niin hyvin se pohjoiskarjalaiseenkin mentaliteettiin istui. Se, että liiketulos käytetään yhteiseen hyvään, on hienosti keksitty, jopa idealistinen ajatus. Vaurauden jakaminen tasaisesti koko maakuntaan onnellistuttaa kaikkia täällä asuvia.

Pölönen on ollut itsekin mukana PKO:n hallinnossa sen edustajiston jäsenenä. Nyt hän antaa jälleen panoksensa osuustoiminnallisen yritysmuodon tunnetuksi tekemiseen. Hän on käsikirjoittanut ja tuottanut viiteen teemaan pohjautuvan PKO:n yritysmuodon eri puolia valottavan videosarjan, jossa miehen panos myös ohjauksessa sekä kertojaäänenä.

– Bror Walhroos totesi aikoinaan, että osakeyhtiöllä ei ole sydäntä. Osuustoiminnallisessa yrityksessä asia on täsmälleen päinvastoin. Siellä ihminen ei palvele pääomaa, vaan pääoma ihmistä. Väitän jopa, että osuuskauppa osaa unelmoida. PKO:n unelmat ovat samat kuin sen omistajien, meidän pohjoiskarjalaisten ihmisten unelmat.

Katso Markku Pölösen ja PKO:n videosarjan toinen osa (YouTube):

Katsaus PKO:n historiaan

 

Pölösestä meinasi tulla myymälänhoitaja

Kun Markku Pölönen muistelee lapsuuttaan, kuulee heti, että nyt asialla on todellinen elokuvan tekijämies. Hän maalailee nopeasti eteemme elävän kuvan, jossa pääosassa on hänen osuuskaupan myymälänhoitajana toiminut setänsä. Vähällä oli, ettei Pölönen seurannut tämän jalanjälkiä, niin hyvältä pikkupojasta tuntui huomata, kuinka onnellisiksi ihmiset tulivat myymäläauton nähdessään.

Ajat ovat muuttuneet, mutta Uimaharjulla, niin kuin koko Pohjois-Karjalassa, osuuskauppa toimii edelleen. Vuonna 2005 maailman turuilta takaisin kotikonnuilleen palannut Pölönen on saanut todeta, kuinka pienten kyläkauppojen tilalle on noussut nykyaikaisia S-marketteja. Joensuun Prisma on yksi Suomen suurimmista vähittäiskaupoista. Siellä Pölönenkin kertoo asioivansa lähes päivittäin.

Pohjoiskarjalaisuus syvällä ihon alla

Markku Pölönen tunnetaan erinomaisena pohjoiskarjalaisen luonnon ja mielenmaiseman kuvittajana.

– Pohjoiskarjalaisuus on kaiken tekemiseni lähtökohta. Se on tavalla tai toisella mukana jokaisessa elokuvassani, vaikka jotkut niistä sijoittuvatkin muualle.

Pölösen juuret ovat syvällä Pohjois-Karjalan maaperässä, Enon kunnassa Ahvenisen kylässä, 17 kilometriä Kolilta. Siellä hänen sukunsa on asunut jo 300 vuotta.

– Kesät vietän ”huvilassani” Pielisen rannalla. Kuuden neliön mökin rakensi velipoikani vanhan tuvan tuulikaapista. Syön joka päivä ulkona, kun sisälle ei keittiötä mahdu. Mutta niiden maisemien arvoa ei voi rahassa mitata.

Maisema onkin yksi niistä asioista, joka Pölösen mielestä parhaiten määrittää pohjoiskarjalaisuutta. Sen lisäksi niitä ovat kieli ja murre sekä omaperäinen huumori.

– Missään eivät itku ja nauru ole yhtä lähellä toisiaan kuin täällä. Ehdolle panemisen kulttuuri ja tilanteista kumpuava itseironinen komiikka on erityisesti täkäläisten naisten taitolaji. Aina kun juttelen paikallisten kanssa, saan oppitunnin tarinoiden kertomisesta.