Osuustoiminnan tutkimus vahvistuu


10.12.2019


Osuustoiminnan tutkimus vahvistuu


OP Pohjois-Karjala ja Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) ovat yhdessä perustaneet Liikesivistysrahastoon (LSR) Pohjois-Karjalan osuustoimintarahasto -nimisen erikoisrahaston.
OP Pohjois-Karjala ja PKO ovat molemmat lahjoittaneet 25 000 euroa, joten rahaston peruspääoma on 50 000 euroa. Rahaston tuotto ja muut sen pääomiin mahdollisesti lahjoitettavat varat käytetään osuustoiminnan tutkimukseen tai yritysmuotoa esittelevien korkeatasoisten seminaarien järjestelyihin. Apurahoja myönnetään ensisijaisesti Pohjois-Karjalaan joko Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksen tai Karelia-ammattikorkeakoulun opiskelijoille sekä oppilaitosten edustajille, jotka hakevat rahoitusta perusopintojen jälkeisen tutkimuksen tekemiseen.

– Vaikka osuustoiminnalliset yritykset työllistävät maailmanlaajuisesti enemmän kuin ylikansalliset yritykset, toiminnan vaikuttavuuteen nähden osuustoiminta on yllättävän vähän tutkittu ja tunnettu yritysmuoto. Liikesivistysrahastolle tehty lahjoitus on selkeä jatkumo osuustoiminnallisen yritysmuodon tunnettuuden edistämistyössä. Halusimme tehdä lahjoituksen juuri nyt, koska PKO ja LSR viettävät tänä vuonna 100-vuotisjuhlavuosiaan, PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.

2017 suomalaiset osuustoiminnalliset yritykset lahjoittivat 700 000 euroa Itä-Suomen yliopiston kauppatieteelliselle koulutusalalle. Yhteislahjoituksen tekijöinä ovat Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO), Pohjois-Karjalan osuuspankit, Valio, Metsäliitto ja LähiTapiola Itä. Yritysten yhteislahjoituksen alullepanija ja koordinoija oli PKO. Tuo lahjoitus edisti kauppatieteen alan koulutuksen ja tutkimuksen rakenteiden vahvistamista Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella. LSR:n alaisen Pohjois-Karjalan osuustoimintarahaston tarkoitus on auttaa yksittäisiä henkilöitä rahoituksen saamisessa heidän perehtyessään entistä syvällisemmin osuustoimintaan.

– Osuustoimintayritykset toteuttavat vastuullista, kestävää ja kasvollista markkinataloutta. Ne ovat jatkuvasti laajentuneet ja toimivatkin jo osittain kilpailijoina samoilla toimialoilla. Tämä on markkinataloutta ja hyöty siitä tulee asiakkaillemme kilpailukykyisinä palveluina ja tuotteina. Tämän vuoksi meidän tulee yhdessä tehdä kaikkemme osuustoimintaopetuksen ja tutkimuksen edistämiseksi, OP Pohjois-Karjalan toimitusjohtaja Jaana Reimasto-Heiskanen sanoo.

Reimasto-Heiskanen ja Kivelä ovat vakuuttuneita, että Liikesivistysrahastoon tehty lahjoitus entisestään vahvistaa osuustoiminnalliseen yritysmuotoon liittyvää tutkimusta.

– Liikesivistysrahasto kiittää tukijoitaan PKO ja OP Pohjois-Karjala lahjoituksesta, joka mahdollistaa suomalaisen liiketoimintaosaamisen edistämisen, LSR:n toimitusjohtaja Johanna Vesterinen sanoo.

Suomi on useammalla mittarilla mitattuna maailman osuustoiminnallisin maa. Jäsenpeitossa Suomi on ykkössijalla: 84 prosenttia suomalaisista on jäseninä osuuskunnissa ja/tai keskinäisissä vakuutusyhtiöissä. 21 prosenttia Suomen bkt:stä tulee osuuskunnista, mikä on eniten maailmassa.

Marraskuun 7. päivänä vuonna 1919 perustettu Liikesivistysrahasto tukee kauppatieteellistä tutkimusta myöntämällä apurahoja. Liikesivistysrahaston erikoisrahastot liittyvät ajatukseen toimia lähellä suomalaista liike-elämää ja rakentaa kauppatieteellisen tutkimuksen, opetuksen ja koulutuksen väyliä myös käytännön liike-elämää palvelevaksi. Erikoisrahastoista voidaan perustajalahjoittajan määrittelemin kriteerein myöntää apurahoja ja palkintoja.

Lisätietoja: LSR, toimitusjohtaja Johanna Vesterinen, p. 045 874 2734
OP Pohjois-Karjala, toimitusjohtaja, Jaana Reimasto-Heiskanen, p. 0400 891 210
PKO, toimitusjohtaja, Juha Kivelä, p. 050 330 2060