PKO kesätyöllistää yli 30 eritysnuorta


11.06.2021

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa PKO on jo yli 10 vuoden ajan tarjonnut työmahdollisuuksia erityistä tukea tarvitseville nuorille. Tänä vuonna se palkkaa yli 30 erityisnuorta kesätöihin. Osuuskaupan noin 1 450 työntekijästä kaikkiaan nelisenkymmentä tarvitsee työssään tavallista enemmän tukea. He työskentelevät niin vähittäiskaupassa kuin hotelleissa ja ravintoloissa.

Henkilöstöjohtaja Mika-Jussi Monosen mukaan kokemukset ovat olleet hyviä.

– Työskentely erityisnuorten kanssa on rikastuttanut toimipaikkojen arkea. He ovat positiivisia ja kovia tekemään käytännön töitä niin myynnissä kuin varaston puolella.

Tyypillinen työllistymispolku alkaa harjoittelusta tai työssäoppimisesta ja jatkuu palkkatuetulla työllä, jonka jälkeen on mahdollisuus pysyvään työsuhteeseen.
PKO:n tärkeimpiä yhteistyökumppaneita erityisnuorten työllistämisessä ovat ammatillinen erityisoppilaitos Luovi, toimintakeskukset, kuntoutuspalvelut, kunnat sekä sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä Siun sote.

Koulutusjohtaja Eveliina Kononen Luovin Joensuun ammattiopistosta pitää yhteistyötä PKO:n ja Luovin välillä erittäin merkittävänä.

– Oman väylän löytäminen palkkatyöhön on jokaisen ammattiin opiskelevan tavoite, ja tätä yhteistyö PKO:n kanssa tukee hienosti. PKO on poikkeuksellisen hyvin sitoutunut yhteistyöhön ja halukas kehittämään sitä edelleen, Kononen toteaa.

PKO:lla työskentelee työpaikkaohjaajia, jotka ovat tukena työn aloituksessa ja työyhteisöön sopeutumisessa.

– Olemme vuosien varrella hioneet käytäntöjä, jotta erityistä tukea vaativien nuorten työllistäminen ja heidän työnsä ohjaaminen olisi kaikille osapuolille mahdollisimman antoisaa, Mononen kertoo.

– PKO:n sitoutuminen opintojen jälkeiseen työllistämiseen on kantanut useita meidän opiskelijoita palkkatyöhön, Kononen vahvistaa.

Yhteishyvän verkkosivuilla kerrotaan osatyökykyisistä Tua Hopposesta ja Toni Immosesta, jotka työskentelevät Outokummun S-marketissa osa-aikaisesti palkkatuella. Molempien työajat ja työnkuvat on räätälöity varta vasten heidän kykyjensä mukaisiksi niin, että lopputulos on sekä työnantajalle että heille itselleen paras mahdollinen. Ks. lisää ”Sopivan ruumiillista ja siistiä sisätyötä” – Tua Hopponen ja Toni Immonen viihtyvät kaupan alan töissä | Yhteishyvä (yhteishyva.fi)

– Nuorten kesätyöllistäminen on meidän tärkeimpiä vastuullisuustekojamme. Tarjoamalla kesätöitä toimimme yhteistä hyvää -arvomme mukaisesti ja samalla konkreettisesti edistämme maakunnan elinvoimaisuutta. Erityisnuoret mukaan lukien tarjoamme tänä vuonna kesätöitä noin 850 nuorelle, PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.

Lisätietoja:
Henkilöstöjohtaja Mika-Jussi Mononen PKO, mika-jussi.mononen@sok.fi, p. 010 762 2024
Koulutusjohtaja Eveliina Kononen, ammattiopisto Luovi Joensuu, eveliina.kononen@luovi.fi,
p. 040 319 3192