PKO lisää päästöttömän sähkön tuotantoaan


10.02.2022

Kaikki PKO:n kuluttama sähkö tulee uusiutuvista energianläheistä.

Tämän vuoden aikana kaikki Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) kuluttama sähkö on uusiutuvaa energiaa, eli tuuli- tai aurinkovoimalla tuotettua. Siirtymisessä ympäristöystävällisen uusiutuvan sähköenergian käyttöön merkittävä rooli on vuoden 2022 alussa Simon Sarvisuolle valmistuvalla tuulipuistolla, joka on yksi Suomen suurimmista. Sarvisuon 27 tuulivoimalaa tuottavat päästötöntä sähköä koko S-ryhmän käyttöön. Sarvisuon toiminnasta vastaa S-Voima Oy, jonka PKO ja muut alueosuuskaupat sekä SOK yhdessä omistavat. Tuulipuiston rakentaminen maksaa yhteensä noin 150 miljoonaa euroa. PKO:n osuus kokonaisinvestoinnista on noin 6 miljoonaa euroa. Valtaosa PKO:n käyttämästä uusiutuvasta sähköstä tuotetaan jo nyt tuulivoimalla.

– Osuustoiminnallisena yrityksenä PKO kantaa vastuunsa ympäristöstä myös tehostamalla jatkuvasti energiankäyttöään: PKO on pudottanut oman toimintansa hiilipäästöjä vuodesta 2015 vuoden 2021 loppuun 70 prosenttia. Hiilipäästöjen nopean pudotuksen keskeisin tekijä on ollut siirtyminen käyttämään uusiutuvaa sähköä. Tuulivoiman lisäksi merkittävää on myös toimipaikkojemme katoilla olevien aurinkopaneelien tuottama uusiutuva sähkö, joka kulutetaan paikallisesti. Myös energiatehokkuuden parantaminen on edennyt hyvin, PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.

PKO:n sähkön vuosikulutus on noin 32 gigawattituntia (GWh). Sarvisuon tuotanto kattaa tästä noin 62 prosenttia eli 20 Gwh. Vuonna 2020 käynnistynyt Sarvisuon hanke kuuluu valtion uusiutuvan sähkön preemiojärjestelmän piiriin, sillä se oli yksi vuonna 2018 järjestetyn tuotantokilpailutuksen voittajista. Kilpailutuksessa etsittiin yhteiskunnan kannalta edullisimpia tuotantotapoja. Preemiojärjestelmä on Energiaviraston hallinnoima tukijärjestelmä, joka edistää uusiutuvista energialähteistä tuotetun sähkön tuotantoa Suomessa.

–  Sarvisuon myötä S-ryhmä on askeleen lähempänä omavaraisuutta sähkön käytön suhteen. Samalla uudet voimalat turvaavat sen, että kaikki käyttämämme sähkö on peräisin uusiutuvista energialähteistä, S-Voiman toimitusjohtaja Mikko Halonen toteaa.

–  PKO:n vauhtia ilmastonmuutoksen torjunnassa kiihdyttävät myös sen omat aurinkovoimalat. Vuoden 2022 loppuun mennessä niitä on yhteensä 33. PKO on jo nyt maakunnan suurin yksityinen aurinkosähkön tuottaja, Juha Kivelä toteaa.

Vuoden 2022 aikana PKO rakentaa aurinkovoimalat seuraavien toimipaikkojen katoille: ABC Kitee, ABC Lieksa ja ABC Nurmes sekä S-marketit Eno, Hammaslahti, Ilomantsi, Juuka, Outokumpu, Polvijärvi, Nurmes Kauppatori, Tohmajärvi, Valtimo ja Viinijärvi. PKO:n ja koko S-ryhmän tavoitteena on pudottaa oman toiminnan ilmastopäästöjen määrää 90 prosenttia vuoden 2015 tasosta vuoden 2030 loppuun mennessä. Jo vuonna 2025 PKO samoin kuin koko S-ryhmä aikoo olla oman toimintansa osalta hiilinegatiivinen, eli silloin se sitoo ilmasta hiiltä enemmän kuin sitä sinne tuottaa.  Niin tuulivoiman käytön lisääminen, aurinkovoimaloiden asennukset, kaikkien PKO:n hotellien saamat kestävän matkailun tunnukset sekä energiatehokkuusinvestoinnit esimerkiksi myymälöiden kylmälaitteisiin ovat käytännön toimenpiteitä, joilla PKO etenee kohti ilmastotavoitteitaan.

– EU:n niin sanottu F-asetus vaatii ilmastoa pilaavien kylmäaineiden käytön merkittävää rajoittamista 2030 mennessä. Me täytämme nuo tavoitteet kaikissa vähittäiskaupan yksiköissämme hyvissä ajoin etukäteen jo tämän vuoden 2022 aikana. Toivomme myös maakunnan muiden vähittäiskaupan toimijoiden liittyvän joukkoon ilmastotoimien eturintamaan, Kivelä kehottaa.

Lisätiedot: Viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Petri Vähä, PKO, p. 010 762 2034

Toimitusjohtaja Mikko Halonen, S-Voima Oy, 050 440 4811