Tori- ja Siltakadun kulmauksessa oleva Toriparkin uloskäynti suljetaan torin uuden liikerakennuksen rakennustöiden ajaksi


29.09.2022

Tori- ja Siltakadun kulmauksessa oleva Toriparkin uloskäynti suljetaan torin uuden liikerakennuksen rakennustöiden ajaksi

Toriparkin neljästä uloskäynnistä yksi suljetaan torin uuden liikerakennuksen rakennustöiden ajaksi eli kesään 2023 saakka. Tori- ja Siltakadun kulmauksessa oleva Toriparkin uloskäynti suljetaan perjantaina 30. syyskuuta, ja se toimii rakennustöiden ajan ainoastaan Toriparkin hätäpoistumistienä. Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) rakentamassa Toriparkissa on neljä uloskäyntiä eli porrashuonetta, joista kolmessa on hissi. Hissilliset uloskäynnit sijaitsevat Koski- ja Torikadun kulmauksessa, Koskikadun puolella keskellä Toriparkkia sekä Silta- ja Torikadun kulmauksessa. Portaat nousevat näiden lisäksi myös torilavalle. Toriparkkiin sisäänajo tapahtuu Koski- ja Torikadun kulmauksesta.

PKO aloitti uuden liikerakennuksen rakennuttamisen Joensuun torille. Pääurakoitsijaksi valittu Joensuun HS-Kiinteistösaneeraus Oy aloitti rakennustyöt maanantaina 26. syyskuuta. Työt aloitetaan torin Siltakadun puolelta purkamalla tulevan liikerakennuksen kohdalta laatoitus. Työ laajenee parin viikon sisällä torin Koskikadun eli Carelicumin puoleiselle laidalle, jossa vanhan puretun kauppahallin kohdalla olleelle alueelle tehdään laatoitus. Alueella on tällä hetkellä asfaltti. Laatoitustyö valmistuu alkutalvesta 2023.


– Kauppahallista tai minkä nimen rakennus saakaan, halutaan tehdä maakunnan pääkaupungin keskustaa elävöittävä ja vetovoimainen kokonaisuus. Samalla tavoin torista tulee tehdä ympärivuotisesti elävä sen sijaan, että torielämä keskittyy vain kesäkuukausiin ja talvikaudella katsotaan vaneriluukuilla suljettuja ikkunoita. Tarkoituksena on rakentaa kaupunkilaisille ja matkailijoille yhteinen olohuone, jonne halutaan kokoontua. Kaupunkilaisten tarpeet lopulta määrittelevät sen mikä liiketoiminta hallissa menestyy. Uuden liikerakennuksen nimestä avataan kaikille avoin nimikilpailu tämän syksyn aikana, PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.

Uuden liikerakennuksen kohdalla torin Siltakadun puoleisella laidalla rakennustyöt alkavat työmaa-aitojen pystyttämisellä. Työmaa-alueen koko on 65 metriä kertaa 50 metriä eli 3 250 neliömetriä. Noin 2 metriä korkeat työmaa-aidat tehdään puusta ja vanerista. Ne tullaan visualisoimaan samalla tavoin kuin tehtiin aikanaan toriparkin työmaan kohdalla.

– Kurkistusaukkoja emme tällä kertaa työmaa-aitaan tee. Syy on se, että liikerakennus huputetaan heti perustustöiden jälkeen eli arviolta marraskuussa. Talvisaikaan rakentamistyöt tehdään hupun alla, joten niiltä osin näkymä työmaalle on rajattu, Kivelä sanoo.

PKO:n hallitus päätti 21.6.2022, että PKO rakentaa Joensuun torille uuden liikerakennuksen. Torin kesäkausi haluttiin rauhoittaa rakentamiselta samoin kuin haluttiin varmistaa, että torilla voidaan syyskuun puolessa välissä järjestää vielä syysmarkkinat. Kerrosalaltaan noin 1 000 neliön ja kaksikerroksisen rakennuksen rakennustyöt ovat valmiit kesällä 2023. Hankkeen kustannusarvio on noin 5,6 miljoonaa euroa.

– Kuten kaikissa rakennusprojekteissamme työllistämme aina mahdollisimman paljon paikallisia pohjoiskarjalaisia urakoitsijoita. Liikerakennuksen rakentaminen tuo 95,2 henkilötyövuoden verran töitä paikallisille ammattilaisille, Kivelä sanoo.

Hankkeelle on vahva tuki
– Hankkeen suunnittelun aikana PKO on tehnyt kaksi kauppahallia koskevaa kyselyä, joihin saatiin yhteensä yli 20 000 vastausta. Näin suurta vastausmäärää on tuskin koskaan saatu mihinkään Joensuun seudun rakentamista koskevaan kyselyyn. Kaupunkilaisia on osallistettu poikkeuksellisen laajasti, Kivelä sanoo.

Toinen kyselyistä koski sitä, halutaanko torille kauppahallityyppinen rakennus ja toisessa kyselyssä tiedusteltiin sitä, minkälaisia palveluita rakennuksessa tulisi olla. Kyselyyn pystyi vastamaan PKO:n yksiköissä olevilla Raati-näytöillä, sosiaalisessa mediassa sekä PKO:n nettisivuilla olevassa kyselyssä. Yli 80 prosenttia vastaajista eli lähes 11 000 sanoi haluavansa, että torille rakennetaan tuote- ja palvelutarjonnaltaan monipuolinen ja nykyaikainen kauppahalli, jonka ansiosta tori on elävä ympäri vuoden. Palveluista eniten kannatusta saivat kahvila- ja leipomopalvelut (34 prosenttia vastaajista), juoma- ja ravintolapalvelut (26 %) sekä erikoisliikkeet (23 %)

Vetovoimainen kokonaisuus

– Meidän perustehtävä on tehdä Pohjois-Karjalasta entistä parempaa paikkaa elää. Sitä teemme tarjoamalla palveluja ja etuja omistajillemme sekä edistämällä maakunnan elinvoimaisuutta. Tästä näkökulmasta maakunnan keskuskaupungin ja sen torialueen elävöittäminen on työtä Joensuun ja koko maakunnan elinvoiman eteen. Mitä vireämpi ja vetovoimaisempi Joensuu on sitä parempi täällä on ihmisten elää ja olla. Keskustan vetovoiman lisääminen palvelee kaikkia torin ympäristön toimijoita, myös PKO:ta, kun torille ja sen ympäristöön tulee lisää asiakkaita. Kauppahalli-investoinnin tulee olla kannattavaa liiketoimintaa, mutta pikavoittoja tai pörssiyritysmäisen suuria katteita emme hae, Kivelä sanoo.

Uuteen liikerakennukseen on ollut kaikille valmiille liikeideoille, yrityksille ja yrittäjille avoin kumppanihaku käynnissä maaliskuusta lähtien.

– Meillä on useiden eri toimijoiden kanssa käynnissä neuvotteluja. Uuteen liikerakennukseen tulevien toimijoiden nimiä julkistamme yhteisesti sovitusti myöhemmin, Kivelä sanoo.

– Hankkeen suunnittelun aikana niin sidosryhmiltä kuin PKO:n omistajiltakin on tullut vahvoja toiveita siitä, että rakennusmateriaaleina käytetään puuta, kiveä ja lasia. Kuten esitellyistä havainnekuvista on näkynyt, nämä toiveet on otettu huomioon, Kivelä sanoo.

Lisätietoja: PKO, toimitusjohtaja Juha Kivelä, p. 010 762 2026