Äänestäjälle

 

PKO:n edustajiston vaalien äänestysaika on päättynyt!

Kiitos kaikille äänestäjille! Vaalien tulos julkistetaan viimeistään 8.4.2024 PKO:n nettisivuilla. Lisäksi PKO:n edustajistoon vaaleissa valituille henkilöille toimitetaan asiasta tieto sähköpostilla. Myös PKO:n edustajiston vaaleissa ehdolla olleet ei-valitut henkilöt saavat asiasta tiedon sähköpostiviestillä.

 

Kaikki äänestäneet palkitaan 

Kun postiäänet ja nettiäänet on laskettu, on kiitoksen aika. Kaikki äänensä antaneet saavat huhtikuussa viikkojen 15–16 aikana postitse lahjakortin, jolla voit valita palkinnoksi yhden näistä:

  • 2x1,5 l Coca-Colaa
  • 1 pkt Kulta Katriina kahvia
  • Pullakahvit ABC:lla
  • 2 kpl S-ryhmän isoja kestokasseja

Kaikille äänestäneille postitetaan vaalien jälkeen lipuke, jolla tuotelahjan voi lunastaa PKO:n toimipaikasta. Palkitsemislipukkeen saa automaattisesti. Pelkkä äänestäminen riittää.

Mikäli et halua, että tietojasi käytetään PKO:n vaalipalkitsemisessa, voit ilmoittaa tiedot (nimi ja jäsennumero) osoitteeseen: vaalit.pko@sok.fi 25.3.2024 mennessä.

PALKITSEMISEN SÄÄNNÖT JA TIETOSUOJASELOSTE

Palkitsemisen järjestää Pohjois-Karjalan Osuuskauppa edustajiston vaaleissa 2024 äänestäneiden henkilöjäsenten kesken. Säännöt ja tietosuojaseloste: https://pko.fi/tietosuoja/

 

Äänestämällä vaikutat 

Vaaleissa äänioikeus on jokaisella ennen vaalivuoden alkua osuuskauppaan hyväksytyllä, ennen vaalivuotta 15 vuotta täyttäneillä henkilöjäsenellä. Vain jäsenellä on äänioikeus. Äänioikeutta ei ole sellaisilla asiakasomistaja-talouteen kuuluvilla, jotka eivät ole osuuskaupan jäseniä. 

Vaaleissa Pohjois-Karjalan Osuuskauppa on jaettu jäsenalueisiin. Voit äänestää vain oman asuinpaikkasi mukaisen jäsenalueen ehdokasta. Jos asuinpaikkasi on PKO:n toimialueen ulkopuolella, voit äänestää ketä tahansa ehdokasta.

Vaalit pidetään posti- ja nettiäänestyksenä. Äänestyslipuke ja äänestysohjeet toimitetaan PKO:n äänioikeutetuille jäsenille viimeistään viikon 10 aikana.

Varsinainen äänestysaika on 5.3.-25.3.2024.

 

Jos äänestät verkossa, äänestys aukeaa 5.3.2024 klo 9.00 ja sulkeutuu 25.3.2024 klo 23.59.

Jos äänestät postitse, suosittelemme jättämään äänestyslipun palautuskuoressa Postin kuljetettavaksi 17.3.2024 klo 23.59 mennessä. Postiäänen tulee saapua perille ääntenlaskentaan ennen äänestysajan päättymistä. Äänestyslippua ei voi palauttaa PKO:n toimipaikkoihin tai konttorille. Palautuskuoren postimaksu on maksettu.

Mikäli epähuomiossa äänestit sekä verkossa että äänestyslipulla, jää verkossa antamasi ääni voimaan.

 

Näet oman alueesi ehdokaslistan täältä

Ehdokasluettelo jäsenalue 1 Joensuu

Ehdokasluettelo jäsenalue 2 Ilomantsi, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rautavaara, Rääkkylä, Tohmajärvi

Oikaisu äänestyslipukkeen mukana postitettuun jäsenalueen 1 ehdokasluetteloon: jäsenalueen 1 kaikkien ehdokkaiden asuinpaikka on Joensuu. Yllä olevasta linkistä avautuvassa ehdokasluettelossa asuinpaikat ovat oikein.

 

Usein kysyttyä

Mikä ehdokaslistojen merkitys on? Millä perusteella ehdokkaat on jaettu listoille?

PKO:n jäsenet ovat itse laatineet ehdokaslistat keskuudestaan. PKO:n vaalijärjestyksen mukaan kolme samalla jäsenalueella asuvaa PKO:n jäsentä voi laatia ehdokaslistan yhdessä (ehdokaslistan asiamies, asiamiehen varamies ja allekirjoittaja). Kunkin ehdokaslistan takana on siis kolme jäsentä, jotka esittävät listalle keräämiään jäseniä ehdolle edustajistoon. PKO:n keskusvaalilautakunta on arponut ehdokaslistoille kirjaintunnukset.

Äänten laskennassa lasketaan jokaisen ehdokkaan äänimäärä sekä jokaisen ehdokaslistan yhteinen äänimäärä. Ehdokaslistan eniten ääniä saanut ehdokas saa vertausluvukseen listan koko äänimäärän, toiseksi eniten puolet, kolmanneksi eniten kolmasosan jne. Edustajistoon valitaan kummaltakin jäsenalueelta 25 suurimman vertausluvun saanutta ehdokasta.

PKO:n vaalijärjestykseen voit tutustua tarkemmin PKO:n säännöissä.

Miksi sähköinen äänestyspalvelu ilmoittaa, että minulla ei ole oikeutta äänestää PKO:n edustajiston vaaleissa? Minulla on kuitenkin S-Etukortti.

Äänioikeus on henkilöillä, jotka ovat liittyneet PKO:n jäseneksi maksamalla vähintään 20 euroa osuusmaksua viimeistään 31.12.2023 sekä täyttäneet 15 vuotta samaan päivämäärään mennessä. Äänioikeutta ei ole sellaisilla asiakasomistajatalouteen kuuluvilla henkilöillä (ns. rinnakkaiskortin haltijat), joilla ei ole henkilökohtaista jäsenyyttä PKO:ssa.

Voit tarkistaa oman jäsenyytesi tilanteen ja roolisi asiakasomistajataloudessa S-mobiilista: Minä > Omat tiedot > Jäsenyyden tiedot (vanhemmissa sovellusversioissa: Minä > Omat tiedot >  Asiakasomistajatalouden tiedot) tai kirjautumalla S-käyttäjätilille: https://s-kayttajatili.fi (Asiakasomistajuus > Jäsenyyden tiedot).

Olette luvanneet palkita kaikki äänestäjät. Jos äänestän postitse, mistä tiedätte lähettää minulle palkintolipukkeen?

Postitse äänestävät jäsenet tunnistetaan äänestyskuoren päällä olevasta koodista. Näin varmistetaan myös se, ettei kukaan voi antaa kahta ääntä (sekä postitse että verkossa). Äänestäjän henkilöllisyyttä ja annettua ääntä ei yhdistetä missään vaiheessa.

Äänestin epähuomiossa sekä postitse että verkossa. Mitä äänilleni tapahtuu?

Tällöin verkossa antamasi ääni jää voimaan.

 

Sinä omistat – sinä päätät 

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa on pohjoiskarjalaisten ihmisten, asiakkaidensa, omistama yritys, jonka tehtävänä on tuottaa kilpailukykyisiä etuja ja palveluja asiakasomistajilleen.  

PKO on osa valtakunnallista S-ryhmää, mutta silti täysin itsenäinen yritys. Kaikki päätökset toiminnan kehittämisestä ja linjauksista tehdään omalla alueella ja omassa maakunnassa, sen ihmisten etua ajaen. PKO:n asiakasomistajat sanelevat toiminnalle suunnan sekä asiakkaina että hallinnossa mukana olevina päättäjinä. PKO vaikuttaa toiminnallaan oman maakunnan hyvinvointiin.  

Osuuskaupan asiakasomistajana myös sinä voit vaikuttaa oman osuuskauppasi toimintaan ja sitä kautta koko maakunnan kehittämiseen! 

PKO:n omistajien eli jäsenten ylintä päätäntävaltaa käyttää edustajisto, johon kuuluu 50 jäsentä.  

Edustajiston jäsenet valitaan neljäksi vuodeksi kerrallaan asiakasomistajien keskuudessa toimeenpantavilla vaaleilla. Se millainen edustajistosta muodostuu, riippuu sinusta ja muista asiakasomistajista, sillä vain teillä on äänioikeus PKO:n edustajiston vaaleissa, joissa edustajisto valitaan. Edustajisto on asiakaomistajiensa näköinen. 

 

Edustajiston tehtävät 

  • vahvistaa tilinpäätöksen 
  • päättää ylijäämän käytöstä 
  • myöntää vastuuvapauden 
  • valitsee hallintoneuvoston jäsenet ja tilintarkastajat 
  • päättää sääntömuutoksista 

Edustajisto myös välittää omistajien toiveet ja ajatukset hallinnon ja johdon tietoon. Edustajisto kokoontuu kaksi kertaa vuodessa.

 

PALKITSEMISEN SÄÄNNÖT JA TIETOSUOJASELOSTE

Palkitsemisen järjestää Pohjois-Karjalan Osuuskauppa edustajiston vaaleissa 2024 äänestäneiden henkilöjäsenten kesken. Säännöt ja tietosuojaseloste: Tietosuoja - Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (pko.fi)

 

Pohjois-Karjalan Osuuskaupan säännöt ja vaalijärjestys

Tästä linkistä klikkaamalla voit tutustua Pohjois-Karjalan Osuuskaupan sääntöihin, jotka sisältävät myös vaalijärjestyksen: säännöt.

 

Lisätietoa vaaleista

Voit kysyä lisää PKO:n toimipaikoista sekä PKO:n asiakasomistajapalvelusta p. 010 76 22002, sähköposti vaalit.pko@sok.fi

Puhelun hinta: pvm/mpm